Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wybór głośnika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wybór głośnika

Witam.
    Jako że od dłuższego czasu zajmuję się tworzeniem swojego subwoofera, a jak jeden z użytkowników forum zauważył, głośnik który chcę wykorzystać (STX.W.22.200.8.MCX, to niskotonowiec, nie subbasowy) nie jest najlepszym wyborem, podjąłem decyzję o zmianie. Jednak chciałbym aby schodziło to niżej niż 40 Hz, a obecnie dobrze jest dopiero gdzieś w okolicach 45-50 Hz

Rozważam dwa modele

GRS 10SW-4HE - 200W RMS, 400W max, 4 Ohm

GRS 8SW-4HE - 150W RMS, 300W max, 4 Ohm

Wzmacniacz już mam, 200W RMS, 300W max, 4 Ohm, klasa AB. PA 200 od subwoofery.pl

Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?
    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 12.05.2025, 15:19.

Oba głośniki mają wysoki Qts 8" ma 0.45, 10" ma 0.5 - tak na pograniczu obudowy zamkniętej, podbicie przy obudowie BR .... ale nie miałem żadnego i nie słyszałem. Co do pytania o moc zrób symulację i sprawdź wytrzymałość mocy oraz odpowiedz impulsową dla obu - przy ustalonej objętości obudowy i częstotliwości strojenia. Będziesz mieć odpowiedź ile teoretycznie wytrzymają mocy, ile jest w stanie zrobić dB, jaka będzie odpowiedź impulsowa, ile powietrza przepchnie co ma wpływ na minimalną średnicę i długość tunelu. Znajdź kompromis, moc nie jest tu wyznacznikiem jeśli chcesz uzyskać poprawnie grający subwoofer (bez buczenia i przeciągania), przecież nie będziesz cały czas słuchać na maksymalnej mocy - musi się zgrywać z pozostałym sprzętem/pasmem. Na początku jest fajnie że jest dużo czy za dużo basu, ale gwarantuje Ci że z czasem będziesz go przyciszać bo będzie Ciebie męczyć przy dłuższym słuchaniu.

Skomentuj

Odpuść sobie te popierdułki.
      Pomyśl o solidnym przetworniku inaczej nie ma to sensu.
      Szkoda czasu żeby bawić się z tym GRS lepiej kup sobie kode sw1000 i będziesz miał to samo za 200 zł.
      Jeśli chcesz coś lepszego to poszukaj w SB Acoustics , Dayton Audio czy Peerless .
      Głośnik dobierz do pomieszczenia bo dość oczywiste jest że 8 cali do 50m2 nie podoła ani w drugą stronę czyli 12 cali do 15 m2 również się nie nadaje.
      Wzmacniacz który wybrałeś to taki e nadmuchane 200W i może 8 cali wysteruje poprawnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez toopcool Zobacz posta
        Odpuść sobie te popierdułki.
        Pomyśl o solidnym przetworniku inaczej nie ma to sensu.
        Szkoda czasu żeby bawić się z tym GRS lepiej kup sobie kode sw1000 i będziesz miał to samo za 200 zł.
        Jeśli chcesz coś lepszego to poszukaj w SB Acoustics , Dayton Audio czy Peerless .
        Głośnik dobierz do pomieszczenia bo dość oczywiste jest że 8 cali do 50m2 nie podoła ani w drugą stronę czyli 12 cali do 15 m2 również się nie nadaje.
        Wzmacniacz który wybrałeś to taki e nadmuchane 200W i może 8 cali wysteruje poprawnie.
        No właśnie te GRS sobie już odpuściłem, ponoć mają strasznie "plastikowe" brzmienie. Wrzucę tu na dniach listę przetworników, które biorę pod uwagę. Na pewno znajdzie się tam i Dayton (cholera drogie, ale używał ich już gość, którego cenie w temacie akustyki - Hexibase) i SB Acoustics.

Skomentuj

"Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?" - chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marco3M Zobacz posta
            "Lepiej bezpieczniej wziąć ten 8" i mieć w teorii 50w zapasu, czy śmiało ten 10" i lecieć na granicy możliwości wzmacniacza ?" - chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.
            Trochę mnie zbiłeś z tropu, bo dosłownie wszędzie można znaleźć informacje, że za słaby wzmacniacz może upalić głośnik, z resztą i ja miałem się okazje o tym przekonać, zasilając obecny głośnik wzmakiem, który miał może nieco powyżej połowę RMS`u głośnika, przestery nieziemskie, a to ponoć one mogą takowy głośnik uszkodzić.

Skomentuj

Przesterowany wzmacniacz może uszkodzić głośniki ale w pierwszej kolejności wysokotonowy, później średniotonowy ze względu na dużo większą ilość harmonicznych w sygnale - znacznie więcej niż normalny udział tonów wysokich w muzyce. Sygnał przebiegiem z sinusa zbliża się do prostokątnego. Ponadto większość głośników ma znacznie zawyżone moce maksymalne i często jednym ogranicznikiem jest wyobraźnia speca od sprzedaży

Skomentuj

- chyba nie za bardzo wiesz na czym polega moc wzmacniacza a moc głośnika - tu nie ma ŻADNEJ granicy możliwości wzmacniacza - jeśli już to odwrotnie. Więc śmiało głośnik o większej mocy do słabszego wzmacniacza i będzie wtedy margines bezpieczeństwa. Ja na Twoim miejscu poszukałbym w głośnikach STX ale z Fr 25-30 Hz - na sub będzie dobrze i tanio.
                Jeśli ktoś jest głuchy to czy za słaby czy za mocny wzmacniacz to i tak uszkodzi głośnik.
                Ale lepiej mieć 100W zapasu niż za słaby wzmacniacz bo nie wykorzystamy potencjału głośnika a nawet mając dobry głośnik możemy dojść do wniosku że jest on kiepski.
                Osoby które twierdzą inaczej nie mają racji i nie mają za wiele doświadczenia ze sprzętem.
                Co to jest " Fr " głośnika ?
                Z STX to jedynie W.22.250.8.FCX lub W.27.500.8.FCX ale są to głośniki 8 ohm co sprawia że nie za bardzo jest czym napędzać wspomniane głośniki.
                Po za tym ich cena jest już zbliżona do SB Acoustics więc temat do przemyśleń.

Skomentuj

Chyba nie tak trudno zrozumieć oznaczenie Fr - częstotliwość rezonansowa ( spolszczenie) - zwłaszcza kiedy obok są Hz. A dwa głośniki 8 ohm w tandemie to wynikowe 4 ohm i dodatkowe + 3 dB.

Skomentuj

A więc tak...

Poszperałem trochę za różnymi głośnikami, niestety w budżecie który sobie przyjąłem, czyli 300-400zł. Ani SB, ani Peerless nie ma niestety takich głośników. Albo mają wysokie Qts, albo moc rzędu 100w na 4 Ohm. Jest Dayton Audio DCS205­4 8" za ok 400zł - póki co niedostępny.
                    Doszedłem też do wniosku, że nie ma to za bardzo sensu. 400 zł głośnik + 500 zł wzmacniacz + minimum 200 zł na obudowę. W tych pieniądzach można już kupić jakiś gotowy aktywny subwoofer. Wiem że w DIY nie chodzi o to by było taniej, ale o frajdę z własnej pracy i efekt lepszy niż gotowce. Pytanie czy aby na pewno będzie lepiej. Może miałoby to więcej sensu przy jeszcze droższym głośniku za 600-700 zł, ale z moim wzmacniaczem, to chyba też nie jest dobry pomysł.

Ostatnią opcją jest subwoofer od STX, który jako jedyny nie potrzebuje do zasilania małej elektrowni atomowej, czyli samochodowy W.20.300.2x2.MC. Tu też nie obędzie się bez problemów, bo jego na razie też nie ma. W mailu od STX napisali mi na początku maja że wznowią produkcję za 6-8 tyg. czy tak będzie, cholera wie.
                    Drugi problem to modelowanie tego w WinISD, nie mogę znaleźć konfiguracji która by mnie satysfakcjonowała. Bazowe producenta 30 L BR i Fb 30Hz daje f3 na poziomie 30hz czyli całkiem nieźle, ale port który jednocześnie nie będzie za mały średnicą, musi mieć tu ponad 70 cm. Czyli albo kolanko, albo mniej efektywny port szczelinowy. Samemu nie udało mi się za bardzo wykombinować nic lepszego bez większych kompromisów, w innych parametrach.. W sumie czego się spodziewać po budżetowym samochodowym głośniku. Chociaż i wcześniej wspomniany Dayton nie jest w tej kwestii najłatwiejszym głośnikiem.

Nie chcę wyjść na marudę, ale po prostu mam dosyć wydawania głupio dużej kasy, na coś co nie przełoży się na efekt. Na ten moment zostałem z nienajlepszym wzmakiem (chociaż i tak uważam że za 500 nie kupiłbym nic lepszego) i obecnym głośnikiem, który nie jest stricte subwooferem, jedyne co mogę, to podnieść pojemność budy do ok. 45L i zyskać kilka Hz w dół. Albo się zadowolę tym co jest, albo spróbuję jakoś sprzedać ten wzmak i znaleźć jakiegoś sensownego gotowca.

Wrzucam jeszcze wykresy dla tego W.20.300.2x2.MC, może po prostu wyolbrzymiam i to ja coś "źle widzę". W temacie może i mam już jakąś tam wiedze teoretyczną, ale doświadczenie bliskie 0.

Skrzynia 30 L Fb = 30 hz
                    Port BR fi = 96mm L=731mm (przyjąłem średnice gotowych portów)
                    Sygnał: 80% - 160 W

Moje kombinacja

Skrzynia 28 L Fb= 35 Hz
                    Port BR Szczelinowy 27x 270 mm L= 565mm (27 cm ma mieć frontowa ściana plus grubość boków oczywiście, port na jakiejś długości będzie mia 90 stopni zakrzywienia w celu redukcji długości obudowy)

Jestem pewien że te modele można jeszcze mocno zoptymalizować, jednak z tym o pomoc będę się musiał zwrócić tu na forum, wiem np. że prędkość powietrza nie powinna wynosić więcej niż 18 m/s a opóźnienie więcej niż 20ms i nie powinno być blisko wyższych częstotliwość. Jak bardzo mogę odejść od tych wartości, tego już nie wiem.
                    Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 19.05.2025, 23:10.

Skomentuj

A dwa głośniki 8 ohm w tandemie to wynikowe 4 ohm i dodatkowe + 3 dB.
                      Nie kuś diable, sąsiedzi mnie z bloku wyrzucą . W teorii mógłbym do obecnego głośnika dokupić drugi taki sam i nawet uzyskać niższe niż obecne f3, ale to luźny pomysł i podejrzewam że nie ma większego sensu, skoro głośnik to dalej tylko niskotonowiec, a nie subbass.
                      Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 20.05.2025, 17:30.

Skomentuj

Nie wiem czy ja mieszkam w jakimś specjalnym bloku czy jak? Ale nie słyszę żadnego dźwięku od sąsiada na górze, a sprzęt ma niekiepski (coś w estradowe kilowaty). Nawet kiedyś próbowaliśmy współpracy u mnie w studio, ale on poszedł inną drogą, nie płaczę z tego powodu . Owszem słychać stukanie obcasów na jego podłodze, albo klepanie kotletów schabowych w kuchni, ale nie normalnie słuchaną muzykę.

Skomentuj

Skoro to DIY i taki głośnik to może warto spróbować z membraną bierną? Bo przy tej średnicy to mocy akustycznej przy tych 30 Hz za dużo nie będzie, rura długa i łamana. Zrób pierwszą obudowę z byle czego i sprawdź jak będzie - to DIY w końcu

Skomentuj

Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz posta
                            Nie wiem czy ja mieszkam w jakimś specjalnym bloku czy jak? Ale nie słyszę żadnego dźwięku od sąsiada na górze, a sprzęt ma niekiepski (coś w estradowe kilowaty). Nawet kiedyś próbowaliśmy współpracy u mnie w studio, ale on poszedł inną drogą, nie płaczę z tego powodu . Owszem słychać stukanie obcasów na jego podłodze, albo klepanie kotletów schabowych w kuchni, ale nie normalnie słuchaną muzykę.
                            To był bardziej żart, ale owszem, u mnie w bloku mocniejsze audio odczują sąsiedzi, w nocy słychać jak sąsiad chrapie, więc izolacja akustyczna tutaj nie istnieje.

Skomentuj

Skoro to DIY i taki głośnik to może warto spróbować z membraną bierną?
                              Jak dobrać odpowiednią dla głośnika ? Jak to stroić w WinISD ? Bo wrzuciłem parametry pierwszej lepszej i odwala mi dziwne rzeczy przy dodawaniu masy.

Tak powiem szczerze, że im dłużej patrzę na wykresy dla tandemu, tym bardziej myślę czy nie pójść na razie w tą stronę, ale wiadomo, to tylko symulacja, rzeczywistość może to w brutalny sposób zweryfikować. Obudowa musi być śmiesznie duża bo aż 112L

Edit: o tandemie mówię w kontekście STX.W.22.200.8.MCX, nie tego samochodowego.
                              Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 20.05.2025, 21:18.

Skomentuj

Jak masz miejsce, to kup najwiekszy glosnik, na jaki mozesz sobie pozwolic. W koncu budujesz subwoofer, a nie 20 centymetrowy tluczek. Nie martw sie efektywnoscia, tak podobnie rezytancja cewki 8 omowych wooferow STX. One maja niewiele ponad 5 omow, to co prawda nie jest 3, ale Twoj wzmacniacz da rade z takim glosnikiem typu W.27 czy W.32.

W.22 moze nisko zejsc, ale potrzebuje bardzo duzej obudowy. Byc moze warto przemyslec opcje tandemu izobarycznego, wtedy mozna upchac dwa woofery w mala relatywnie mala obudowe, tylko efektywnosc takiego tandemu mimo polaczenia rownoleglego bedzie rowna jednemu W.22. Nadal jest to dosc mala powierzchnia drgajaca, wiec moze tandem izobaryczny z W.27...

Skomentuj

Pogromca mitow A jak myślisz? Jest w ogóle sens z używaniem głośników które producent określa jako woofery a nie subwoofery ? Mam po prostu wrażenie że jeśli użyje taki głośnik, to robię tego suba niepoprawnie. Gdzieś natknąłem się też na info, że jeśli producent podaję pasmo np 40-3000 Hz to można to olać, w sensie nie to jest twardym wyznacznikiem zastosowania głośnika. Nie oznacza też tego co można z takiego głośnika wycisnąć. Mój osobisty cel jest taki, żeby ten subwoofer był w stanie poprawnie grać jeszcze na 32 Hz (Dźwięk C1). Chciałbym aby nie miał też za dużego opóźnienia w wyższych pasmach. Wiem, jeśli zależy mi na precyzji nie powinienem w ogóle myśleć o BR, ale problem jest taki, że nisko schodzący zamknięty sub, musi być na dość dużym głośniku, z odpowiednio dużą skrzynią. Takie przetworniki mają już niestety kosmiczne ceny. Sub na 2x stx.w22, ma (przynajmniej wg win isd) stosunkowo niskie jak na BR opóźnienie. Finalnie go jednak nie użyję.Tandemem zainteresowałem się bo ma tę zaletę, że potrafi zagrać tak samo głośno jak pojedynczy głośnik na o wiele mniejszej mocy, co w praktyce oznacza dla mnie, że nie będę się musiał aż tak martwić o wymagany zapas mocy. Większa powierzchnia membran też chyba ułatwia zejścia na niższe pasma.

Możliwe jest też że szarpnę się jednak na droższy przetwornik, 400-700 zł i uda mi się tego nie skaszanić. Jednak takie decyzje wolę podejmować na chłodno. Już kilka razy w życiu zrobiłem głupi błąd z impulsywnym zakupem, co zawsze kończy się tak samo, rozczarowaniem...
                                  Last edited by bartholomaeus95@gmail.com; 23.05.2025, 09:32.

Skomentuj

Czestotliwosci z zakresu 30 Hz moga byc spokojnie obslugiwane przez glosniki niskotonowe. To nie sa jakies super niskie basy. To Ty stawiasz wymagania glosnikowi, czyli pasmo przenoszenia, efektywnosc, aplikacja, cena, moc i tak dalej. Do Ciebie nalezy praca w postaci oceny mozliwosci glosnika w symulacji. Do tego niepotrzebnie zwracasz sobie glowe parametrem Group Delay, ktory w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia. On jedynie lustrem ksztaltu pasma przenoszenia glosnika. Jak masz strojenie, ktore lagodnie opada, to GD bedzie niskie. Jak jest strojenie liniowe do niskich tonow, a po osiagnieciu punktu rezonansowego, sprawnosc systemu opada, to i GD bedzie wyzsze.
                                    Nie zawracaj sobie tym glowy, bo nawet najlepsze subwoofery beda zniweczone w kiepskim akustycznie pomieszczeniu, ktorego rezonanse wlasne sa znacznie znacznie gorsze, "powolne" od wlasciwie kazdego subwoofera.

Kolejna uwaga. Terminem Tandem opisuje sie systemu izobaryczne, czyli konstrukcje, w ktorej jeden glosniki jest ustawiony za drugim. Natomiast dwa glosniki w obudowie nie sa tandemami. Sprawnosc tandemu dwoch glosnikow jest taka sama jak jednego glosnika. Pasmo przenoszenia takie samo, jak dla jednego glosnika, ale w dwukrotnie mniejszej obudowie. Dlatego przy glosnikach, ktore maja stosunkowo duzy VAS i uklady izobaryczne/tandemy sa ciekawym rozwiazaniem, szczegolnie jesli mamy do dyspozycji niedrogie glosniki.

Zawsze mamy jakies kompromisy, nie ma rozwiazan idealnych, najlepszych. Zawsze jest cos za cos.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                      Czestotliwosci z zakresu 30 Hz moga byc spokojnie obslugiwane przez glosniki niskotonowe. To nie sa jakies super niskie basy.
                                      Właśnie o to chodzi, nie próbuje zrobić systemu, jak w tych ekstremalnych car audio, to nie ma robić wiatru a ładnie grać

Do tego niepotrzebnie zwracasz sobie glowe parametrem Group Delay, ktory w zasadzie nie ma wiekszego znaczenia. On jedynie lustrem ksztaltu pasma przenoszenia glosnika. Jak masz strojenie, ktore lagodnie opada, to GD bedzie niskie. Jak jest strojenie liniowe do niskich tonow, a po osiagnieciu punktu rezonansowego, sprawnosc systemu opada, to i GD bedzie wyzsze.
                                      Nie zawracaj sobie tym glowy
                                      Sub którego mam teraz, przynajmniej dla mnie ma fajne "kopnięcie", do tego zgrywa się z obecnymi kolumnami podstawkowymi, dla mojego ucha wystarczająco. Nie chcę w nowej konstrukcji tego efektu utracić, żeby ten bas nie był po prostu za bardzo rozlany i niespójny.
                                      Po prostu nie wiem na co jeszcze patrzeć aby ocenić jakoś zdolnośći dynamiczne subwoofera, dla tego też taką uwagę przywiązałem do group delay.

Kolejna uwaga. Terminem Tandem opisuje sie systemu izobaryczne, czyli konstrukcje, w ktorej jeden glosniki jest ustawiony za drugim
                                      Co to izobaryki to wiem. Terminu "Tandem" użyłem w ślad za Marco3M - nie wiedziałem że to termin zarezerwowany dla konstrukcji izobarycznych.

Zawsze mamy jakies kompromisy, nie ma rozwiazan idealnych, najlepszych. Zawsze jest cos za cos.
                                      A to to wiadomo, staram się po prostu ograniczyć liczbę tych kompromisów ale nie oczekuję cudów.

No nic, mam już jakąś tam listę przetworników, na które mogę sobie pozwolić, nie pozostaje nic tylko klepać w program, wybrać najlepszą konfigurację i działać. Na pewno jeszcze wrzucę tutaj to na co się zdecydowałem, nie wykluczam izobaryków, ale najpierw będę próbował z bardziej konwencjonalnymi układami. Tymczasem wielkie dzięki za pomoc i rozwianie wątpliwości co do typów głośnika.

Skomentuj

Zgadzam się z tym że większy głośnik będzie lepszym wyborem jeśli ma to być dobry sub. Polecam Koledze zapoznać się np. z publikacją o tandemach dostępnej na naszej stronie - jest tam kilka zalet takiego rozwiązania a że trochę wyższe koszty? - co z tego. I można to zrobić albo w obudowie zamkniętej lub z membraną bierną - będzie i szybki bas i będzie go sporo. I jest miejsce na eksperymenty a nie tylko odtworzenie gotowych projektów.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X