Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz samochodowy + podłączenie w domu .... ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz samochodowy + podłączenie w domu .... ?

Posłuchajcie - szukałem już dużo o możliwości podłączenia wzmacniacz samochodowego w domu przez zasilacz komputerowy ATX. Ale jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi. Otóż zaczyna się to tak ..... Jak kilka osób wie, mam teraz wieżę SA-AK200. Chciałem do tego podłączyć kolumny na STX 18-120-6 SW i jakiś wysokotonowy Tonsil, chyba 7/50. Jednak wszyscy mi odradzali, że sie to jednym słowem nie uda. Bo wzmacniacz ma za małą moc .... Dlatego też wpadłem na jeden pomysł. Otóż niezbyt stać mnie na jakikolwiek wzmacniacz budowany własnoręcznie na np. mostku TDA. A pozatym nie znam się kompletnie na elektronice typu budowa wzmacniacza czy zwrotnicy. I chcę zastosować wzmacniacz samochodowy. 2 czy 4 kanałowy, o nie jakiejś tam zaraz potężnej mocy, ale jednak o czymś więcej niż wieża. I tu pojawia się pytanie .... Otóż chcę go zasilić prostym układem jakim jest zasilacz do PC typu ATX o mocy powiedzmy 350 W. I stąd moje pytanie ....

Co muszę dokładnie podłączyć, jakie kable, jakiego koloru i gdzie, aby to wszystko podłączyć i żeby to grało ( chodzi mi same zasilanie ) ????

Na tej aukcji : http://www.allegro.pl/item123525690_...cja_f_vat.html jest wzmacniacz i jeżeli ktoś się zna, to niech poda jakiego koloru kabel z zasilacza muszę podłączyć do jakiego wyjścia (tylko zasilania - kable sygnałowe to wiem gdzie :razz: ) na zdjęciu nr 4 na dole aukcji.

Tu mam jeszcze jedna ciekawostkę : http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...asc&highlight= . Otóż chodzi dokładnie o post "lucyferus23" . Tam jest obrazek ze schematem podłączenia .... Wg. niego kable koloru czerwonego ( tzn. + ) należy podłączyć do gniazd BAT i póżniej do REM. A kabel czarny ( tzn. - ) podłączyć do GND. Czy jak po prostu tak to podącze to wzmacniacz zadziała ????

Bardzo proszę o odpowiedź bo bardzo, bardzo, bardzo potrzebuję tej odpowiedzi. Pozdrawiam !

P.S. Przepraszam za to, że piszę o takich rzeczach, ale tak to jest, jak ktoś mało zna się na elektronice. Proszę o poważne potraktowanie tego postu.

nie chce nic mowic ale to sie nie uda :) a jak sie uda to efekt bedzie tragiczny :( zasilacze komputerowe sa za slabe do takich zabaw a sam wzmacniacz ktory wybrales jest po prostu lipny nie lepiej kupic na allegro jakis wolno stojacy wzmacniacz chociarzby http://www.allegro.pl/item124307004_..._usterka_.html

Skomentuj

Moc zasilacza ATX np 350W to moc sumaryczna. Na 12V bedzie miał moc np 150W wiec to nie wiele ale pod ten wzmacniacz co podołes powinno wystarczyć bo nie jest on górnych lotów i mocy. Co do sterowania to przewarznie steruje sie masą czyli pod bat daje sie plus a pod remote i GND minus zasialania i to wystarcza żęby wzmacniacz "grał" (no jeszcze sygnał wejsciwy)

Ale może kupisz coś tańszego ale do domu, może jakas urzywka.

Skomentuj

pod remote minus ?? pierwsze slysze przecierz tam idzie 12V a co do zasilacza to on ma strasznie niski amperaz co wedlug mnie jest przeszkoda ale ja sie nie znam na tym niech wypoeiw sie ktos inny :)

Skomentuj

bartekgib, nie kombinuj bo sumarycznie wyjdzie to cenowo tyle co niezła używka z allegro, a grać i wyglądać będzie to tragicznie...
          to po prostu nieopłacalne...

Skomentuj

michone, no faktycznie mój blaupunkcik tez ma sterowanie plusem :/ , pomyliło mi sie, bo ostatnio robiłem wycieraczki i tam było sterowanie masą
            my mistake :)

Skomentuj

Ale słuchajcie - mi starczy taki wzmacniacz : http://www.allegro.pl/item123972736_...rms_f_vat.html . On ma moc dwa po 40 rms i mi to starcza narazie w zupełności. Myślę, że zasilacz spokojnie uciągnie taki wzmak. A niestety, ale nie stać mnie na dobry wzmak domowy. dlatego wolę pokombinować, czegoś się po prostu nauczyć. Czyli jest tak : biorę zasilacz, biorę kable od niego, podłączam, podłączam głośniki, włączam zasilacz, włączam wieżę i wszystko gra ????? Czy trzeba coś jeszcze zrobić. Po prostu podłączam po sztuce kabla do danych wyjść i działa ???? Pozdrawiam !

Aaaa - i napiszcie, jak podłączyć głośnik, aby było zmostkowanie ? Wystarczy + plus podłączyć tam gdzie jest napis "Bridge + " i minus gdzie jest "Bridge - " ?

Skomentuj

Zamieszczone przez bartekgib
                ma moc dwa po 40 rms i mi to starcza narazie w zupełności.
                on ma 2 x 18w i nie wierz tak ślepo napisom...
                A niestety, ale nie stać mnie na dobry wzmak domowy.
                do tych 80zł za tamten z przesyłką dokladasz 20zł i już możesz coś trafić na allegro...

Skomentuj

Ale "takero" - kwestia jest taka.
                  Dostaję pieniądze od taty. Na sprzęt .... I on jest taki człowiekiem, że wieży we wszystko co nowe. I dlatego MUSZĘ kupić wzmak samochodowy ( jak dla taty - co nówka to nówka ) i tyle. Po prostu muszę znależć jakiś dobry wzmak i to zamontować. Pozdrawiam !

[ Dodano: 2006-08-31, 21:38 ]
                  tzn. powiem tak - jeżeli znalazłby ktoś mi taki wzmak : http://www.allegro.pl/item124709651_...00_nowosc.html ze sklepu internetowego - to mogę go kupić. Musi być po prostu nowy. Inny nie wchodzi w rachubę .... Pozdrawiam !

Skomentuj

to powiem Ci ze masz problem :) dodam ze na zasilacz tez musisz wydac pieniadze a skoro tato mowi to zasilacz musi byc dobry... a do 2 x 40 rms (nawet gdyby mial) to musial bys kupic jakigos hefexa 500 i dac za niego ze 150zl conajmniej... Kup uzywke z allegro wypucuj i powiedz tacie ze kupiles lezaka magazynowego :P a powiedz koledze zeby Ci wystawil taka aukcja zeby tato nie robil problemow :P

Skomentuj

Szczerze - to nie przejdzie .... Poważnie. Tak to jest, jak się jest żyje " na zarobku rodziców " i ma się 16 lat. Ja po prostu muszę to podłączyć narazie do wzmaka samochodowego. Nie chce mi się czekać, aż uzbieram pieniądze. A wiem, że taką instalację ( wzmak + zasilacz ) ktoś na pewno póżniej odkupi ode mnie ! Dlatego jeżeli możecie, to odpowiadajcie konkretami. A na zimę poważnie się pomyśli nad czymś stricte "domowym". Dlatego odpisujcie prosze na te pytania :

" Czyli jest tak : biorę zasilacz, biorę kable od niego, podłączam, podłączam głośniki, włączam zasilacz, włączam wieżę i wszystko gra ????? Czy trzeba coś jeszcze zrobić. Po prostu podłączam po sztuce kabla do danych wyjść i działa ???? Pozdrawiam !

Aaaa - i napiszcie, jak podłączyć głośnik, aby było zmostkowanie ? Wystarczy + plus podłączyć tam gdzie jest napis "Bridge + " i minus gdzie jest "Bridge - " ?
                      "

P.S. Aaaa .... Czy może ktoś jeszcze zajrzeć tu i odpowiedzieć na te pytanka : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7849

Pozdrawiam !

Skomentuj

Zolty kabel z molexa podlaczasz do + i REM we wzmaku, czarny do GND ;]
                        Jak chcesz toto wlaczyc to zwierasz zielony z masa... (we wtyczce ATX)
                        Ale cudow sie nie spodziewaj.

Skomentuj

No dobra - cudów ja się nie spodziewam. Jednak wolę mieć narazie to, niż nic ....

Czyli jest tak :

A co póżniej z tym " Jak chcesz toto wlaczyc to zwierasz zielony z masa... (we wtyczce ATX)
                          " O co tu chodzi .... ?

Może tak - niech ktoś zapisze sobie ten obraz i wyrysuje mi na nim, co i jak dokładnie mam podłączyć. Po prostu będzie łatwiej .... Oczywiście kable biorę z wtyczki do płyty głównej.

Pozdrawiam !

P.S. Niech ktoś mi pomoże w tym temacie : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7849
                          , bo jutro muszę płytę już ciąć ...... Proszę o pomoc.

Skomentuj

chodzi o to ze zasilacz komputerowy odpalany jest z plyty glownej i musisz wziasc zielony kabelek z kostki atx i polaczyc go z czarym przez jakis "guziczek" i wtedy dopiero bedzie ci sie zalaczal.

Skomentuj

Dobra - umówmy się tak. Niech ktoś zapisze sobie ten obraz i narysuje na nim w Paincie, jakiego koloru kabel, jak i gdzie mam podłączyć. Oraz to, jak połączyć zielony kabel z czarnym, żeby to grało ( oraz czy musi być podłączony do czarnego na stałe ). Będzie mi o wiele, wiele, wiele łatwiej. Pozdrawiam !

Skomentuj

pomiędzy zielonym,a czarnym dajesz np przełącznik hebelkowy aby móc włączać zasilacz.
                                nie tu wielkeij filozofii ;]
                                żółty w zasilaczu to +12v ,a czarny to masa - podłączasz je do wzmaka i gra gitara ;]
                                rem możesz na stałe podłączyć pod +12v.
                                i tyle.

Skomentuj

Dobra - umówmy się tak. Niech ktoś zapisze sobie ten obraz i narysuje na nim w Paincie, jakiego koloru kabel, jak i gdzie mam podłączyć. Oraz to, jak połączyć zielony kabel z czarnym, żeby to grało ( oraz czy musi być podłączony do czarnego na stałe ). Będzie mi o wiele, wiele, wiele łatwiej. Pozdrawiam !
                                  jejku ale ciezko z Toba porozmawiac :( jak mamy Ci naryzsowac na zdjeciu wzmacniacza jak uruchomic zasilacz?? to co masz narysowane jest ok tylko zostaje jeszcze kwestja uruchamiania wzmacniacza... a tak poza wszystkim to mnie odstrasza takie druciarstwo :/

Skomentuj

http://www.webhelp.org/jonnyguru/atx/ATX.jpg tu masz schemat zlacza ATX. Zwierasz zielony z masa i wtedy sie zasilacz uruchamia.

Skomentuj

Dobrze - zrozumiałem tak :

http://voila.pl/a7qwf/ ( musicie kliknąć "Pobierz" i schemat się pojawi - chciałem wrzucić na http://imageshack.us ale ostatnio cos się psuje. )

Jeżeli coś nie tak - piszcie. Pozdrawiam !

P.S. Przepraszam, za wszystkie błędy i inne, ale mało znam się na elektronice, a ja jestem taki, że jak coś mi się nie uda - to rzucę w kąt i tyle ....

P.S. 2. - Bardzo proszę o jedno - jutro o godz. 12 muszę już przycinac płyty na kolumnę a tu są pytania : http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=7849 . Bardzo proszę o niezwłoczną POMOC !

Skomentuj

dobrze zrozumiałeś ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X