Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam,
    jak podłączam zasilanie do dobrego kanału to na dz1 mam 11,4V a jak do lewego czyli na którym nie mam prądu spoczynkowego to na dz1 jest 0.
    Tylko napisz, że nie robisz tak jak ktoś już na tym forum.
    Mam nadzieję że "podłączenie zasilania do lewego kanału" nie oznacza przykręcenia przewodu zasilającego po lewej stronie gniazda zasilania zamiast prawej?

Skomentuj

podłączałem według instrukcji :) wymieniłem ten tranzystor przy pr-ce i działa :) tylko że max mogę na emiterowym w lewym kanale ustawić na 7mV a w prawym na 10mV, wiec ustawiłem w prawym na 7, może pr-ka kiepskiej jakości ? na wyjściu lewego kanału mam 20mV a prawego 15mV wiec jest dobrze. tylko mam też problem z szumami, występują nawet bez sygnału, kupie lepsze elektrolity może one coś pomogą :) a na razie słucham ulubionych kawałków i odkrywam je na nowo :) brzmienie rewelacja :) GC się kryje choć też jest ok, ale nie wiem czy jeszcze go będę słuchać ;p pozdrawiam wszystkich i dziękuje za wszelką pomoc :)

Skomentuj

Mam ten sam problem we wzmacniaczu włącza się zabezpieczenie nie jak gra mocny bass tylko wtedy jak jest dość mocny moment ze sopranem. Wzmacniacz dość ciepły ale nie na tyle zeby mu sie zabezpieczenie termiczne włączało. Trafo po dowijaniu ma 2x36v i teraz nie mam takiego problemu nie włączyło mi się jeszcze zabezpieczenie ale jak mialem 2x28v to mialem kilka takich przypadków.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zabezpieczenie jest czulsze na wysokie tony, dotychczas nie bylo z tym problemu. W wersji V2 pcb jest to poprawione.

Skomentuj

mozna znieczulic nieco to zabezpieczenie przy pierwszej wersji pcb?
            i jeszcze jedno, gdzies mi sie przewinelo ze ktorys z mniejszych tranzystorow powinnien byc polaczony z radiatorem, mozna wiedziec ktory i po co?
            Last edited by AIPOWER; 27.01.2011, 12:59.

Skomentuj

Zamieszczone przez K0Mii Zobacz posta
              tylko mam też problem z szumami, występują nawet bez sygnału,
              Elektrolit bodajze 100uF rownolegle z jakas zenerka. Bez niego UNI szumi jak wodospad.
              kupie lepsze elektrolity może one coś pomogą
              Ale w czym moga pomoc?

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz posta
                Szumy sa od zenerek, moze kondenstor lektrolityczny jakos niedomaga...
                za radą pegelmesser-a chce wymienić elektrolity, bo mam wlutowane zwykłe z elektronika za 5 gr, mam już kupione HITANO niskoimpedancyjne tylko muszę wymienić. a ten 100uf to ma być dolutowany do DZ1 czy DZ2 ?

Skomentuj

Dobra rada nie słuchaj rad Pana brencik-a i pegelmesser-a.

Skomentuj

Złożyłem właśnie tego uniampa i nie mam napięcia na rezystorach emiterowych. Wszystkie elementy sprawdzałem przed wlutowaniem, a teraz skończyłem sprawdzać czy są w odpowiednich miejscach i wszytko wydaje się być ok. Zwarć też nie dostrzegłem. Nie mam pojęcia z czego może to jeszcze wynikać. Na zaciskach do podłączenia głośników mam ok. 20mV na lewym i 16mV na prawym kanale. Napięcie zasilania 2x35V.

---------- Post dodany o 14:30 ---------- Poprzedni post o 13:53 ----------

Skomentuj

Wymień T9 i T29.

Skomentuj

Wymieniłem tranzystory BC556B i zgodnie z moimi oczekiwaniami nic to niestety nie zmieniło. Dodam że jak odkręcę prk'i na maksa pojawia się 0.6mV.
                        Tranzystory MJE340 i 350 robią się lekko ciepłe tylko. Nie zauważyłem żeby coś jeszcze się grzało.

Skomentuj

Dokładnie radzę sprawdzić czy nie ma mikro zwarć i zimnych lutów - prawdopodobnie to jest powodem bo patrząc na zdjęcie od strony lutów widać że cyny nie żałowałeś i trochę ta płytka jest obsmarkana

Skomentuj

Witam!
                            Mam problem z uruchomieniem wzmacniacza. Po podaniu zasilania nic się nie dzieje. Wprowadziłem drobne modyfikację czyli nie zamontowałem kondensatorów i mostka prostowniczego (zamiast niego zamontowałem 2 zwory) ponieważ posiadam płytkę zasilacza (po 20000uf na jedną gałąź zasilania i mostek prostowniczy). Trafo to 2x32V 400VA. Zasilanie po wyprostowaniu to 2x45V. Proszę o wyrozumiałość bo mam 13 lat :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sylweksylwina Zobacz posta
                              Po podaniu zasilania nic się nie dzieje.
                              To znaczy ? Ustawiłeś prąd spoczynkowy ?
                              Zamieszczone przez sylweksylwina Zobacz posta
                              Wprowadziłem drobne modyfikację czyli nie zamontowałem kondensatorów i mostka prostowniczego (zamiast niego zamontowałem 2 zwory) ponieważ posiadam płytkę zasilacza (po 20000uf na jedną gałąź zasilania i mostek prostowniczy).
                              Nie będziesz miał szybkiego wyłączenia (stuk w głośnikach po wyłączeniu wzmacniacza).

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                To znaczy ? Ustawiłeś prąd spoczynkowy ?
                                Wzmacniacz zachowuję się tak jak by nie dostawał zasilania, nawet go nie pobiera. Po odłączeniu zasilania nadal występuję napięcie na elektrolitach, tak jak zasilacz był by nie podłączony do wzmacniacza. Nie ustawiłem prądu spoczynkowego.

Skomentuj

Wstaw mostek i kondy tak jak powinno być... Nic Ci ta wielka filtracja nie da, 2x10000uF to filtracja z zapasem dla uniampa, więc 2x20000uF to przerost formy nad treścią

Skomentuj

a ten 100uf to ma być dolutowany do DZ1 czy DZ2 ?
                                    DZ1, chodzilo o 1uF. Jego brak lub niesprawnosc jest przyczyna poteznych szumow.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                    Dobra rada nie słuchaj rad Pana brencik-a
                                    Moze nie sluchac, ale wtedy nie naprawi wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez brencik Zobacz posta
                                      DZ1, chodzilo o 1uF. Jego brak lub niesprawnosc jest przyczyna poteznych szumow.
                                      Nawet jak zwiększysz ten elektrolit do 1F to i tak nic Ci to nie pomoże i nawet jak wyjmiesz go całkiem to może jakaś różnica w pomiarach wyjdzie ale nie mam mowy o jakiś potężnych szumach.

Skomentuj

Sprawdz a sie przekonasz.

Skomentuj

Witam,
                                          wzmacniacz nadal nie działa. Wymieniłem t9,t29,t17, t18 i t19. Na diodzie dz1 mam 12V czyli tak jak powinno być, ale na dz2 mam 7.1V czyli tutaj może być problem oczywiście wymieniłem tą diodę ale nic to nie pomogło...
                                          Wszystkie luty przegrzałem, wszystkie śnieżki przewodzą i zwarć nie ma.
                                          Co tu jeszcze może być nie tak?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X