Zamieszczone przez arwas
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaA co takiego obrażliwego napisałem?
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaK8060 wg parametrów jest lepszym urządzeniem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez koziol831 Zobacz postaWitam czy możliwe jest wersja mono tego wzmacniacza ? Może tak działać i jaka moc osiąga wtedy ??
w notach irka masz podana moc na jednym kanale
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz postaWłaśnie w tym problem, że kręcenia pr-kami nie pomagagdzieś w temacie jest opis co trzeba sprawdzić
Skomentuj
-
Witam wszystkich (pierwszy post), mam pewien problem/wątpliwość
Przy ustawianiu prądów spoczynkowych reagują one z pewnym opóźnieniem na ruchy potencjometru i trwa to nawet 2-3min zanim się ustabilizuje, czy to normalne?
Czy po ustawieniu prądu na jednym kanale więcej go nie mierzę? Bo jak ustawiłem jeden kanał (po 2-3h) kręcąc drugim pierwszy znów sobie popłynął.
(poprzednio robiłem tylko wzmacniacze na elementach zintegrowanych ten boje się, że mnie przerośnie)
Ewentualnie jeżeli ktoś z Warszawy pozwoli się odwiedzić z moją płytką i sześciopakiem (z wdzięczności) to chętnie przyjadę
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schlingel Zobacz postaPrzy ustawianiu prądów spoczynkowych reagują one z pewnym opóźnieniem na ruchy potencjometru i trwa to nawet 2-3min zanim się ustabilizuje, czy to normalne?
zmieniac sie bedzie - ale minimalnie
po regulacji potkiem powinno wyraznie sie zmienic
ustaw na obu tak samo i skontroluj za jakis czas - to normalne ze bedzie sie zmieniac
Skomentuj
-
IREK podpowiedział, że pływanie prądu to sprawka zmian temperatury (różnice dziesiątych części milivoltów) więc jeden kanał tylko tak ma wpływ na drugi.
Na płytce zamontowałem wieloobrotowe potencjometry precyzyjne i sprawa z jednym kanałem wygląda tak, że kręcę w prawo, napięcie na rezystorze rośnie, czekam aż się ustabilizuje, kręcę dalej. Znów rośnie, znów czekam. I dochodzi do momentu kiedy samo zaczyna rosnąć i nie stabilizuje się (odczekałem do 16mV i skręciłem potencjometr) przy czym jak już zaczyna rosnąć to kręcenie w lewo nie daje takich efektów jakich można się spodziwać, tzn żeby przestało rosnąć trzeba wrócić dużo więcej niż się podkręcało do poziomu w którym samo zaczyna rosnąć. Takie zachowanie pozwala przypuszczać, że to może kondensator albo tranzystor tylko które sprawdzać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaOczywiscie zartowalem i nie o tranzystory mocy chodzi ale o topologie koncowki. Jest po ptostu prymitywna. Uniamp na darlingtonach ma 4 razy wyzsza impedancje wyjsciowa.
Taaaaaaaa :)
A jakie parametry będzie miał uni na darlingtonach ?
Jest już przygotowana konstrukcja?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schlingel Zobacz postaI dochodzi do momentu kiedy samo zaczyna rosnąć i nie stabilizuje się
---------- Post dodany o 20:20 ---------- Poprzedni post o 20:18 ----------
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaUniamp na mosfetach jest słabszy ma wyższe s/n, wezsze pasmo i nizszy wspólczynnik tłumienia -tak wynika z danych.
Zamieszczone przez arwas Zobacz postaA jakie parametry będzie miał uni na darlingtonach ?
Jest już przygotowana konstrukcja?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTak sie zachowuje uklad w ktorym nie tranzystor od kompensacji nie dotyka radiatora.
Wypełnić luz sylikonem czy raczej dać jakiś wycinek kołeczka gumowego żeby go na bieżąco dociskał?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez schlingel Zobacz postaW sumie otwór w radiatorze jest około 2mm większy ale dociskałem tranzystor, pewnie musi być dociśnięty cały czas :|
Wypełnić luz sylikonem czy raczej dać jakiś wycinek kołeczka gumowego żeby go na bieżąco dociskał?
Skomentuj
-
Polutowałem uniampa, posprawdzałem czy nie ma zwarć. Wszystko jest ok. Następnie przykręciłem radiator. Problem pojawił się przy ustawianiu prądu spoczynkowego. Podłączyłem masę, prawe wyprowadzenie trafa przez rezystor 10ohm, a lewe normalnie. Niestety nie na rezach cały czas spadek wynosił mv. Dlatego zamieniłem stronami wyprowadzenia( lewe wyprowadzenie przez rezystor, a prawe normalnie) W takim układzie prąd na rezystorach dał się ustawić. Następnie podłączyłem trafo bez rezystorów, podpiąłem głośnik i podałem sygnał. Niestety po chwili trany t15, t16, t23 i t24 zaczęły się jarać, dlatego szybko odpiąłem zasilanie.
Dodam że gdy podłącze oba wyprowadzenia trafa przez rezystory 10 ohm, nic się nie dzieje. Gdzie należy szukać błędu?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaNapisał arwas Uniamp na mosfetach jest słabszy ma wyższe s/n, wezsze pasmo i nizszy wspólczynnik tłumienia -tak wynika z danych.//
Ze co?? Jakich danych i skad wziales te rewelacje?
http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69
i strony AVT z instrukcją od K8060
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/illus...nual_k8060.pdf
Nie znam się na tyle żeby zweryfikować porównywalnośc podanych parametrów. Więc będe wdzieczny za wykazanie konkretnych możliwoci parametrycznych.
Ogólnie na zachodnich forach tego Vellemana dość czesto budują, na polskich jednak tylko jeden temat na elektrodzie znalazłem. Tamten wzmacniacz jest prosty, a jak czytam przygody uruchamiających tutaj uni to jednak troche powstrzymuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez arwas Zobacz postajak czytam przygody uruchamiających tutaj uni to jednak troche powstrzymuje.
Skomentuj
Skomentuj