Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wszystko działa. Czytałem, że względem masy mam podłączyć baterie raz lewy raz prawy kanał, ale nie wiedziałem gdzie. Podłączyłem baterie do masy trafa i jest ok, działa zabezpieczenie.
    Z ta elektroniką to wiecznie coś, mam transformator 300VA i pali mi bezpieczniki 2A i chyba będę musiał kupić soft start do niego

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
      Wszystko działa. Czytałem, że względem masy mam podłączyć baterie raz lewy raz prawy kanał, ale nie wiedziałem gdzie.
      A podłączyłeś też odwrotnie, tak jak pisałem? Bo trzeba sprawdzić czy detektor wykrywa ujemne i dodatnie napięcie stałe.

Z ta elektroniką to wiecznie coś, mam transformator 300VA i pali mi bezpieczniki 2A i chyba będę musiał kupić soft start do niego
      A gdzie masz te bezpieczniki? Mówisz o tych w uniampie? Bo jeśli tak to nie trafo Ci pali bezpieczniki bo są one między trafem a kondensatorami. Prawdopodobnie masz założone bezpieczniki szybkie, zwłoczne nie powinny Ci się palić. A palą się z powodu początkowego ładowania kondensatorów zasilacza. Ja u siebie mam 2x20000uF i nic się nie pali.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        A podłączyłeś też odwrotnie, tak jak pisałem? Bo trzeba sprawdzić czy detektor wykrywa ujemne i dodatnie napięcie stałe.
        Tak
        Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
        A gdzie masz te bezpieczniki? Mówisz o tych w uniampie?
        Przed transformatorem. Na uzwojeniu pierwotnym. Oczywiście jeden bezpiecznik.
        Last edited by jamess8; 17.02.2012, 18:53.

Skomentuj

Oczywiście jeden bezpiecznik.
          masz bezpieczniki zwłoczny?

Skomentuj

Akurat ten jeden szybki.

---------- Post dodany o 20:17 ---------- Poprzedni post o 20:12 ----------

W panelu też Irek daje szybki i się nie pali. Ale teraz już nie jestem tego pewny czy był szybki... Na początku mi tez się nie palił nawet 1,6A przy transformatorze 300VA.

Przypomniało mi się że mój pierwszy tez był zwłoczny 2A, ale i tak się po kilku załączeniach spalił. Potem już dałem szybki i się od razu spalił.
            Last edited by jamess8; 17.02.2012, 19:23.

Skomentuj

Powinien być zwłoczny, jest o tym to w temacie, niedawno sam potrzebowałem takiej informacji. I ten bezpiecznik zwłoczny 2A nie powinien się palić. Sprawdzone, Chuck Norris Approved.

Skomentuj

Zamieszczone przez Amper6 Zobacz posta
                ejj, u mnie nic nie szumi. Możesz dodać kondensator 100nF jak na stronie http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html - ja wlutowałem w obu zanim odpaliłem.
                Amper przeczytaj dokładnie i dopiero odpowiedz koledze zgodnie z prawdą...
                Ten kond w 9 przypadkach10 jest niepotrzebny-wiem z doświadczenia.

Skomentuj

W panelu też Irek daje szybki i się nie pali. Ale teraz już nie jestem tego pewny czy był szybki...
                  Bezpiecznik jest zwloczny a panel sub300 ma miekki start dlatego wystarcza bezpiecznik T 2,5A. Do trafa 300W i bez miekkiego startu trzeba dac min 3,15A, oczywiscie zwloczny czyli z litera T.

Skomentuj

Witam
                    Jestem nowy na forum więc proszę o wyrozumiałość.
                    Znalazłem ciekawy projekt wzmacniacza UniAMP150V2 na stronie fratu.pl.
                    Pewnie już było zadane to pytanie (jeśli tak to proszę o link )
                    Czy istnieje możliwość podłączenia 2 par tranzystorów mocy tak aby podwoić moc wyjściową ?
                    Jeśli tak to czy trzeba wprowadzać wiele zmian w schemacie ?

Dziękuję Pozdrawiam :)

Skomentuj

tak, bylo

jezeli zadajesz takie pytania to znaczy ze to nie na twoje mozliwosci i dla wlasnego bezpieczenstwa nie mysl o takim rozwiazaniu!

a irek od dluzszego czasu pracuje nad UNIAMP300 - i ze wzgledow bezpieczenstwa nie bedzie udostepniony schemat (zeby dzieci sobie krzywdy nie zrobily)

Skomentuj

Nie bądźmy tacy złośliwi, przecież każdy kiedyś zaczynał...:)
                        Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        i ze wzgledow bezpieczenstwa nie bedzie udostepniony schemat (zeby dzieci sobie krzywdy nie zrobily)
                        Ten argument mnie nie przekonuje

Skomentuj

to nie moje slowa (no, nie cytowalem doslownie)

zobacz co irek pisal o mostkowaniu - "nie da sie!"
                          a jednak ktos wiedzial jak i go zmostkowal

Skomentuj

Też zastanawiałem się nad mostkowaniem, ale jak poczytałem trochę o tym na forach to doszedłem do wniosku że to trochę bezsensowne.

Testowałem trochę uniampa na HDS180+XT25 i porównywałem z Yamahą AX-700. Yamaha ma zdecydowanie potężniejszy dźwięk. Ale wydaje mi się że ten wzmacniacz może być na samym dole podbijany np. preampem czy czymś
                            Jak ktoś słucha przez komputer to w foobarze jest equalizer i jak się tam podbije najniższe częstotliwości to jest duża poprawa, pojawia się fajny bas. Bo bez tego to uniampowi brakuje dołu (chodzi o sam odsłuch).

Jeszcze jedno, ostatnie pytanie mam: Plusy głośnika podłącza się do wyjścia zabezpieczenia Irka, a "-" głośnika pisze, że do masy wzmacniacza. Czy to znaczy, że mam podłączyć normalnie do minusa na wyjściu w uniampie (bo "+" idzie do wejścia zabezpieczenia)?
                            Na razie tak mam podłączone, ale wole się upewnić...

Skomentuj

Witam. Czy są jakieś przeciwwskazania aby tranzystory mocy były połączone z płytką przewodami o długości ok 3-4cm ?

Skomentuj

Myślę, że powinno być wszystko ok, ale pamiętać trzeba, że dodając przewody w obwodzie pojawia się dodatkowa indukcyjność.

Skomentuj

Oto kilka fotek mojego prawie ukończonego wzmacniacza
                                  http://www.fotoszok.pl/show.php/8675...nd-02.jpg.html
                                  http://www.fotoszok.pl/show.php/8675...nd-03.jpg.html
                                  http://www.fotoszok.pl/show.php/8675...nd-01.jpg.html
                                  prawie skończony bo jeszcze chcę zrobic jakieś zdalne sterowanie (zostawione wolne miejsce koło trafa)

---------- Post dodany o 21:26 ---------- Poprzedni post o 21:19 ----------

http://datingsidorsingel.com/

Skomentuj

Fajna obudowa :) Jak robiłeś napisy na front-panelu?

Ja się właśnie teraz zastanawiam, jak pogodzić zdalne sterowanie i selektor Irka... Mam kilka pomysłów, ale to chyba zbyt mechaniczne (silniczek na potku wyboru źródła przez uC, do tego głośność na pga). Chyba lepiej pójść w przekaźniki?

Skomentuj

Jeśłi pilot to przekaźniki dać.

Skomentuj

blacha alu malowana na czarno a napisy, farba wypalona laserem firma laser point w bielsku-białej
                                        Last edited by adam1; 24.02.2012, 20:51.
                                        http://datingsidorsingel.com/

Skomentuj

U mnie po włączeniu jest strzał w głośniki.... znaczy wciaga jes do środka na chwile a potem brumienie....

Zaraz przeglądnę cały temat bo wiem, że kond odsprzęgajacy pomagał...

---------- Post dodany o 00:29 ---------- Poprzedni post o 22:40 ----------

Czy mogło się coś stać jeśli wzmacniacz grał dosłownie 10 sekund na połówce zasilania ?? Tzn tylko połowa transformatora była podpięta... ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X