Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez banangti Zobacz posta
    Czyli trafo, które zamówiłem nada się ?
    Ja, jeśli się na czymś nie znam, a na elektronice się nie znam - Ty, zgaduję, również - to wolę trzymać się wskazówek typu "2x35V MAX (jałowo)" - co wyraźnie stoi napisane w dokumentacji do Uniampa.

Skomentuj

Widzę co stoi w dokumentacji, problem polega na tym, że nie wiedziałem, że toroidy.pl podają parametry pod obciążeniem, a nie na jałowo.

Skomentuj

Hej,
        dostałem dzisiaj transformator i wziąłem się za uruchamianie Uni. Mam już pierwszy problem. Rozumiem, że rezystor emitierowy to ten pod płytką ? 0,22 Ohm 5 W? Jak podłączam woltomierz w taki sposób jak pokazano na stronie Mariusza pokazuje on cały czas 0V. Zastanawiam się co robię nie tak ?

Skomentuj

bylo juz nie raz - blad montazowy
          poszukaj pare/kilkanascie postow wyzej - irek pisal na czym dokladnie sie skupic

Skomentuj

Ok, poszukam. Ten sam uniamp uruchamiał AdamAudio i u niego było ok, bez błędów montażowych.

Skomentuj

Ja tylko dodam,że odpalałem go na trafie 2x24v.Ruszył za pierwszym razem, więc nie ma mowy o błędzie montażowym.

Skomentuj

Może źle podłączam rezystor, który trzeba użyć przy uruchamianiu ? Jak go trzeba podłączyć ? Szeregowo czy równolegle ?

Skomentuj

Szeregowo:)

Skomentuj

w takim razie moze zle go podlaczyles? napewno po prawej stronie?

Skomentuj

Tak po prawej. Mimo kręcenia potkiem od prądu cały czas na rezystorze jest 0V, natomiast na wyjściu jest ok 40-50 mV i systematycznie spada po przyłożeniu elektrod multimetru. Czy to normalne ? Możliwe, że coś upaliłem i przez to nie mam prądu na rezystorach emitierowych ? Jak znaleźć ewentualnie uszkodzony element ?

Skomentuj

Zrób fotę z podłączonym trafem i wyślij mi na maila.

Skomentuj

ale skoro on dzialal to po co na nowo regulujesz?
                          podlacz i sprawdz czy dziala
                          jak nie dziala to dopiero wtedy mozna sie martwic

Skomentuj

Witam, uruchomiłem dzisiaj po raz kolejny uniampa, tym razem w końcu z kolumnami do których został zbudowany (Ushery 8945a i 9950). Na razie odpaliłem go bez żadnej obudowy. Po zbliżeniu ręki do potencjometru słychać głośne brumienie, a po dotknięciu "czuć", ze jest pod napięciem (tak mi się wydaje). Głośniki przy wkładaniu i wyjmowania gniazda jack ze źródła strasznie głośno strzelają. Co wiecej po odłączeniu całego zasilania, przeglądając wszystkie elementy wzmacniacza niechcący zwarłem śrubokrętem najprawdopodobniej dwa kondensatory, po czym nastąpił błysk i huk. Czy to normalne żeby po odłączeniu zasilania działy się takie rzeczy? Wzmacniacz po tym wypadku działa dalej. Dodam że nie mam gniazdek "z bolcem" w mieszkaniu.

Czy jest może ktoś z Wrocławia, kto potrafiłby osobiście stwierdzić czy wzmacniacz działa poprawnie?

Skomentuj

Zamieszczone przez hdhmr Zobacz posta
                              Co wiecej po odłączeniu całego zasilania, przeglądając wszystkie elementy wzmacniacza niechcący zwarłem śrubokrętem najprawdopodobniej dwa kondensatory, po czym nastąpił błysk i huk. Czy to normalne żeby po odłączeniu zasilania działy się takie rzeczy? Wzmacniacz po tym wypadku działa dalej.
                              Oczywiście, kondensatory w zasilaniu potrzebują nieco czasu, aby się rozładować. Ty właśnie śrubokrętem przyspieszyłeś ten proces. Na przyszłość po wyłączeniu wzmacniacza poczekaj kilka minut na rozładowanie energii zgromadzonej w kondensatorach zanim zaczniesz coś dłubać...

Obudowa potencjometru powinna być połączona z masą. To zminimalizuje efekt zbliżania ręki, ale do pełni szczęścia potrzebna jest metalowa obudowa czyli pełne ekranowanie wzmacniacza.

Zamieszczone przez hdhmr Zobacz posta
                              Głośniki przy wkładaniu i wyjmowania gniazda jack ze źródła strasznie głośno strzelają
                              Głośniki masz podpięte poprzez gniazda Jack? Podłączanie i odłączanie głośników przy włączonym, wysterowanym wzmacniaczu to kiepski pomysł.

Aby sprawdzić wzmacniacz zmierz napięcie na jego wyjściu oraz prąd spoczynkowy zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami. Jeśli te parametry są w normie, wzmacniacz gra to na 90% jest sprawny. Do pełnej pewności należałoby jeszcze za pomocą oscyloskopu sprawdzić czy się nie wzbudza.

Skomentuj

Zamieszczone przez DiscoLED Zobacz posta
                                Na przyszłość po wyłączeniu wzmacniacza poczekaj kilka minut na rozładowanie energii zgromadzonej w kondensatorach zanim zaczniesz coś dłubać...
                                lub je rozladuj - np podlaczajac klasyczna zarowke

Skomentuj

hdhmr, to ja tylko dodam uprzedzając Twoje pytanie, że taki błysk i huk nie uszkodził Ci wzmacniacza. Takie częste zwieranie nie jest zdrowe dla kondków, ale jednorazowe myślę, że nie mogło uszkodzić wzmaka. Na przyszłość o tym pamiętaj.

Co do brumów, to powiedz jakim kabelkiem podłączyłeś potencjometr? Powinno się podłączać ekranowanym, w dodatku obudowę potencjometru do masy podpiąć.

Co do złącz jack. Jeśli przy wysterowanym wzmaku podłączasz wtyk jack do źródła, np. do komputera czy empetrójki czy co tam masz to nie pamiętam dokładnie co tam w tym złączu się dzieje, ale wiem, że zwierają się jakieś styki (kanały, czy któryś kanał do masy) Więc dlatego prawdopodobnie jest jakiś stuk.

A 3 bolec w gniazdku zawsze sobie można zrobić :) Przydatna rzecz.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90 Zobacz posta

A 3 bolec w gniazdku zawsze sobie można zrobić :) Przydatna rzecz.
                                    Można ale trzeba posiadać podstawową wiedzę z zakresu elektryki, a kolega któremu odpisujesz może jej nie mieć, więc lepiej tego mu nie doradzać. Jeszcze zrobi tak że na obudowie będzie miał 230 Rzecz przydatna ale nie we wzmacniaczu audio. Zakładając że obudowa wzmacniacza będzie podpięta jednocześnie do masy i do wzmacniacza połączymy komputer także podpięty do bolca do dostaniemy ładne zakłócenia w głośniku Poza tym wiele osób traktuje podłączenie wzmacniacza do bolca jako formę uziemienia, które zmniejszy zakłócenia - a bolec ma pełnić funkcję tylko i wyłącznie ochronną! Firmowe wzmacniacze są wykonane w II klasie ochronności gdzie zacisku ochronnego się nie stosuje. We wzmacniaczu DIY należy poprawnie wykonać połączenie kabel zasilający->wyłącznik->uzwojenie pierwotne transformatora kablem z izolacją podwójną. Dalsze napięcia (wtórne na transformatorze, stałe w zasilaczu) są odseparowane galwanicznie i bolec ochronny nic do nich nie ma. Na obudowie wzmacniacza powinien znajdować się potencjał masy, najlepiej podłączyć ją przy samych gniazdach wejściowych

Skomentuj

Hmm, ja 3 bolca nie mam podpiętego do obudowy wzmaka, tylko do kabla ochronnego, który wychodzi z trafa... Skoro mam taki kabel w trafie to go podpiąłem do 3 bolca

Skomentuj

Hej,
                                        mógłby ktoś udostępnić, lub naszkicować schemat podłączenia barwy Irka do Uniampa ?
                                        Ja to widzę tak: barwę podłączam między uniampem a wyjściem na głośniki, INP to wejście z prawego kanału, INL to wejście z lewego kanału Uniampa, a GND to uziemienia(minusy) z obu kanałów, zastanawiam się skąd pociągnąć +12V.

OUTL to wyjście na lewy głośnik, OUTP to wyjście na prawy, a GNDx 2 to uziemienia (minusy) od obu głośników.

Dobrze myślę ?

Skomentuj

Nie, nie, barwę podłączasz między potek od głośności a uniampa tzn. do wejscia barwy potek a wyjście barwy do wejścia uniampa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X