Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może pokaż zdjęcia pcb to będzie można coś zauważyć.

Skomentuj

Kilka stron temu pokazałem 4 zdjęcia.
      Str. 239.

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

Wymieniłem R20 i R66 na takie jakie powinny być.
      W prawym kanale mogłem wyregulować napięcie a na lewym ciągle 0mA.
      Znowu nie mam napięcia na DZ1. Tak nie można... Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie nowej płytki.
      Jakie są objawy uszkodzenia T15, T31,T5, T23,T16, T32, T6, T24 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
        Irku prąd oszczędzasz ?
        Dioda zenera dostaje prad z tranzystora pracujacego w parze roznicowej jako przerzutnik z histereza, nie bardzo mozna wycisnac wiekszy prad.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zamieszczone przez irek Zobacz posta
          Dioda zenera dostaje prad z tranzystora pracujacego w parze roznicowej jako przerzutnik z histereza, nie bardzo mozna wycisnac wiekszy prad.
          Żart miał być

Skomentuj

Nie na temat...

Żart miał być
            Nie na temat...

Z prądem nie ma żartów :)

Skomentuj

Z ciekawości zapytam od czego są rezystory 1k ponieważ oglądając schemat nie mogę tego zrozumieć a w moim wzmacniaczu zamiast 1k mam 1,2k i zastanawia mnie wpływ całościowy.

Skomentuj

Bez nich wzmacniacz by nie wzmacniał :) Ustalają wzmocnienie wzmacniaczy różnicowych (T1 T4 itd.) a więc głębokość sprzężenia zwotnego i prąd spoczynkowy tranzystorów MJE. Nie radzę zmieniać.

Skomentuj

Zamieszczone przez misturek Zobacz posta
                  Kilka stron temu pokazałem 4 zdjęcia.
                  Str. 239.

---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------

Wymieniłem R20 i R66 na takie jakie powinny być.
                  W prawym kanale mogłem wyregulować napięcie a na lewym ciągle 0mA.
                  Znowu nie mam napięcia na DZ1. Tak nie można... Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie nowej płytki.
                  Jakie są objawy uszkodzenia T15, T31,T5, T23,T16, T32, T6, T24 ?
                  jest jeszcze T7.popatrz czy jest dobry i czy na pewno BC546 i jesli nic sie nie zmieni zmierz napiecia na C17,T17(+on;-on).Jesli ten prawy kanał ciagle działa to mozesz mierzyc w nim i w lewym i porównywać.

Skomentuj

Bez nich wzmacniacz by nie wzmacniał :) Ustalają wzmocnienie wzmacniaczy różnicowych (T1 T4 itd.) a więc głębokość sprzężenia zwotnego i prąd spoczynkowy tranzystorów MJE. Nie radzę zmieniać.

Interesujące, jak się wzmocnienie zmienia pod wpływem zmiany wszystkich 1k na wartość 1,2k? Są jeszcze jakieś problemy z tym? Ponieważ zdążyłem zauważyć jakby mniejsze wzmocnienie niż powinno być, akurat ten jeden egzemplarz Uniamp'a mam z rezystorami 1,2k zamiast 1k i interesują mnie skutki tego (reszta egzemplarzy jeszcze nie gotowa do odpalenia więc nie ma porównania).

Skomentuj

Myslisz ze wkladalem 1,2k zamiast 1k i potem badalem co sie zmienilo. A dalej 1,3 k i w druga strone 820om i dalej z kazda inne wartoscia? :)

Roznica wynosi tylko 20% wiec raczej nic sie nie powinno stac, wzmocnienie bedzie o 20% mniejsze co jest trudne do wychwycenia, zmienia sie niektore prady w ukladzie.

Skomentuj

Roznica wynosi tylko 20% wiec raczej nic sie nie powinno stac, wzmocnienie bedzie o 20% mniejsze co jest trudne do wychwycenia, zmienia sie niektore prady w ukladzie.
                        Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                        Interesujące, jak się wzmocnienie zmienia pod wpływem zmiany wszystkich 1k na wartość 1,2k? Są jeszcze jakieś problemy z tym? Ponieważ zdążyłem zauważyć jakby mniejsze wzmocnienie niż powinno być, akurat ten jeden egzemplarz Uniamp'a mam z rezystorami 1,2k zamiast 1k i interesują mnie skutki tego (reszta egzemplarzy jeszcze nie gotowa do odpalenia więc nie ma porównania).
                        Yyyy. O które rezystory Ci chodzi o R19 czy R5/R29 czy wszystkie 1k ?
                        Jeśli o wszystkie to wzmocnienie spadnie ale jednocześnie wzrośnie wzmocnie pętli sprzężenia zwrotnego (bo zwiększą się R5/R29 i no i spadnie wzmocnie wzmacniacza) jak będziesz maił pecha to może doprowadzić to do niestabilności wzmacniacza .

Skomentuj

Myslisz ze wkladalem 1,2k zamiast 1k i potem badalem co sie zmienilo. A dalej 1,3 k i w druga strone 820om i dalej z kazda inne wartoscia? :)

A jak Irek? Masz mi już to wszystko obliczyć, ale to migiem :)

Tak chodziło mi o wszystkie 1k na 1k2 , wzmacniacz w takiej konfiguracji chodzi już z 3 tygodnie i nie ma z nim problemu, dopiero zobaczymy jak porównam do prawidłowych wartości.

Skomentuj

Hej
                            Uniamp ukończony ale jeszcze nie odpalony :) Jeśli ruszy i będzie wszystko ok to po zrobieniu obudowy postaram się zamieścić jakieś fajne porównanie do Nad-a 320bee Będzie grał na podłogówkach Vifa PL18WOVifa+ XT25TG.
                            A tutaj fotki , i zaznaczam pierwszy raz lutowałem na płytce .

Skomentuj

zle przykreciles tranzystory, zobacz tutaj jak powinno byc: http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
                              no i pasty za duzo - widac, ze duzo wyplynelo ale wiec nie zalowales, ona ma taka konsystencje ze i tak zostalo za duzo miedzy tranzystorem a radiatorem

Skomentuj

Tak zauważyłem :) mała gafa poprawi się , pasty starałem się cieniutko .

Skomentuj

Brakuje jeszcze kilku elementow rozniacych V2 od V1, widac ze robiles wg wykazu V1, nowy V2 jest na mojej stronce.

Skomentuj

czy te C35, C36 to sa te kondy odczulajace zabezpieczenie?

Skomentuj

Brakuje jeszcze kilku elementow rozniacych V2 od V1, widac ze robiles wg wykazu V1, nowy V2 jest na mojej stronce.
                                      tak robiłem wg V1 bo nie było nigdzie spisu V2 ,umieściłeś spis dopiero po tym jak już miałem prawie gotowy uni i nawet tego nie porównywałem , widzę że brakuje mi jeszcze dwóch 470 pF i 100 nF , uzupełni się i odpali ,

Skomentuj

Dobrze wiedzieć, że są 2 różne wersje (v1 i v2) z czego moje 3 są na v1.0 (takie pcb zakupiłem kiedyś), mógłby ktoś wyjaśnić jaka jest różnica?

Skomentuj

Z tego co wiem to mialo byc nieco znieczulone zabezpieczenie ktore wylaczalo wzmacniacz przy mocnym sopranie i obstawiam ze odpowiadaja za to C35 C36, z tego co jeszcze zdarzylem zauwazyc rezystor przy wejsciu masy zostal zmieniony na zworke (bodaj R13), nie wiem po co.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X