Może pokaż zdjęcia pcb to będzie można coś zauważyć.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Kilka stron temu pokazałem 4 zdjęcia.
Str. 239.
---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------
Wymieniłem R20 i R66 na takie jakie powinny być.
W prawym kanale mogłem wyregulować napięcie a na lewym ciągle 0mA.
Znowu nie mam napięcia na DZ1. Tak nie można... Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie nowej płytki.
Jakie są objawy uszkodzenia T15, T31,T5, T23,T16, T32, T6, T24 ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaIrku prąd oszczędzasz ?
Skomentuj
-
Nie na temat...Zamieszczone przez irek Zobacz postaDioda zenera dostaje prad z tranzystora pracujacego w parze roznicowej jako przerzutnik z histereza, nie bardzo mozna wycisnac wiekszy prad.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaNie na temat...
Żart miał być
Nie na temat...
Z prądem nie ma żartów :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez misturek Zobacz postaKilka stron temu pokazałem 4 zdjęcia.
Str. 239.
---------- Post dodany o 12:45 ---------- Poprzedni post o 22:54 ----------
Wymieniłem R20 i R66 na takie jakie powinny być.
W prawym kanale mogłem wyregulować napięcie a na lewym ciągle 0mA.
Znowu nie mam napięcia na DZ1. Tak nie można... Najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie nowej płytki.
Jakie są objawy uszkodzenia T15, T31,T5, T23,T16, T32, T6, T24 ?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postaBez nich wzmacniacz by nie wzmacniał :) Ustalają wzmocnienie wzmacniaczy różnicowych (T1 T4 itd.) a więc głębokość sprzężenia zwotnego i prąd spoczynkowy tranzystorów MJE. Nie radzę zmieniać.
Interesujące, jak się wzmocnienie zmienia pod wpływem zmiany wszystkich 1k na wartość 1,2k? Są jeszcze jakieś problemy z tym? Ponieważ zdążyłem zauważyć jakby mniejsze wzmocnienie niż powinno być, akurat ten jeden egzemplarz Uniamp'a mam z rezystorami 1,2k zamiast 1k i interesują mnie skutki tego (reszta egzemplarzy jeszcze nie gotowa do odpalenia więc nie ma porównania).
Skomentuj
-
Myslisz ze wkladalem 1,2k zamiast 1k i potem badalem co sie zmienilo. A dalej 1,3 k i w druga strone 820om i dalej z kazda inne wartoscia? :)
Roznica wynosi tylko 20% wiec raczej nic sie nie powinno stac, wzmocnienie bedzie o 20% mniejsze co jest trudne do wychwycenia, zmienia sie niektore prady w ukladzie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaRoznica wynosi tylko 20% wiec raczej nic sie nie powinno stac, wzmocnienie bedzie o 20% mniejsze co jest trudne do wychwycenia, zmienia sie niektore prady w ukladzie.Zamieszczone przez .3lite Zobacz postaInteresujące, jak się wzmocnienie zmienia pod wpływem zmiany wszystkich 1k na wartość 1,2k? Są jeszcze jakieś problemy z tym? Ponieważ zdążyłem zauważyć jakby mniejsze wzmocnienie niż powinno być, akurat ten jeden egzemplarz Uniamp'a mam z rezystorami 1,2k zamiast 1k i interesują mnie skutki tego (reszta egzemplarzy jeszcze nie gotowa do odpalenia więc nie ma porównania).
Jeśli o wszystkie to wzmocnienie spadnie ale jednocześnie wzrośnie wzmocnie pętli sprzężenia zwrotnego (bo zwiększą się R5/R29 i no i spadnie wzmocnie wzmacniacza) jak będziesz maił pecha to może doprowadzić to do niestabilności wzmacniacza .
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaMyslisz ze wkladalem 1,2k zamiast 1k i potem badalem co sie zmienilo. A dalej 1,3 k i w druga strone 820om i dalej z kazda inne wartoscia? :)
Roznica wynosi tylko 20% wiec raczej nic sie nie powinno stac, wzmocnienie bedzie o 20% mniejsze co jest trudne do wychwycenia, zmienia sie niektore prady w ukladzie.
Tak chodziło mi o wszystkie 1k na 1k2 , wzmacniacz w takiej konfiguracji chodzi już z 3 tygodnie i nie ma z nim problemu, dopiero zobaczymy jak porównam do prawidłowych wartości.
Skomentuj
-
zle przykreciles tranzystory, zobacz tutaj jak powinno byc: http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
no i pasty za duzo - widac, ze duzo wyplynelo ale wiec nie zalowales, ona ma taka konsystencje ze i tak zostalo za duzo miedzy tranzystorem a radiatorem
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaBrakuje jeszcze kilku elementow rozniacych V2 od V1, widac ze robiles wg wykazu V1, nowy V2 jest na mojej stronce.
Skomentuj
Skomentuj