47V na wyjściu specyficznego kanału czy obydwóch?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witaj, przerabiane wielokrotnie.
Jeśli masz napięcie stałe rzędu 47V na wyjściu to zapewne masz podłączone wszystkie 3 wyprowadzenia trafa... Podłączałeś przez rezystor zasilanie?
Po drugie sprawdź tranzystory końcowe (Te na radiatorze) w tym niesprawnym kanale czy nie są przebite i daj znać.
Obstawiam zwarcie przy lutowaniu rezystorów emiterowych jeśli było lutowane starannie.
Skomentuj
-
zasilanie podlaczone dwoma przewodami, wedle http://mariuszelektro.elektroda.eu/1.JPG ; poprawilem luty na rezystorach emiterowych dla pewnosci ; tranzystory przebicia chyba nie maja
---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 11:37 ----------
aktualizuje, znalazlem zimny lut i zwarcie, poprawione efekt - jeden lewy kanal ma 170mV a prawy niecale 3mV w dodatku skaczace (zasilam jedna galaz 24VAC)
---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------
oba kanaly daja ustawic prady (ustawiam 6mV na rezystorze emiterowym)
Skomentuj
-
Dodam, że uruchamiaj podłączając tylko 2 wyprowadzenia trafa z tego to po prawej stronie przez rezystor 10-20ohm 5W. Jeśli świecą Ci się rezystory to chyba go nie używasz.
Co do R26... mi padł za jednym zamachem i błyskawicznie stopił się tranzystor T2 :)
Po wyczyszczeniu płytki i naprawie gra ok.
Żeby była jasność... nie podaję Ci uniwersalnego rozwiązania... tzn, że na 100% tylko to padło. Resztę tranzystorów też sprawdź i rezystory w tej okolicy. Można to wszystko zrobić bez wylutowywania elementów z układu.Last edited by davitxx; 01.01.2011, 10:45.
Skomentuj
-
rezystora uzylem tylko do regulowania pradu spoczynkowego, potem jechalem juz bez, moj blad
---------- Post dodany o 03:22 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------
sprawdzone wszystkie tranzystory, diody po lewej stronie i byly uszkodzone tylko T5 i T15 oraz dwa opory R12 R26, wymienione na nowe, uruchamiam wpinajac galaz przez rezystor, potem obie przez rezystory a na lewym kanale caly czas mam duze stale, prawy ma 160-200mV
Skomentuj
-
i tu pies pogrzebany :/
to pierwszy wzmacniacz ktory skladam, w dodatku nie jestem elektronikiem
t5 i t15 pomierzylem testem diody we wszystkie strony i napewno je upalilo, tak samo mierzylem pozostale tranzystory.
A z podkladkami masz racje, byl moment w ktorym oba tranzystory mogly sie zewrzec na radiatorze, nie mialem podkladek po tej stronie, nie byly tez przykrecone, oczywiscie korcilo dotknac jak gralo zeby zobaczyc czy cieply i pewnie w tym momencie bylo zwarcie. procz tych tranzystorow poszly takze R12 R26.
Skomentuj
-
Pierwsza i najważniejsza zasada.
Jak podajesz sygnał na wejście wzmacniacza to dokręcasz tranzystory mocy najpierw do radiatora.
Bez tego zabije je temperatura.
Można ewentualnie ustawić prąd spoczynkowy na szybko bez radiatora ale to wszystko.
Na kolektorach tranzystorów czyli na tym elemencie co styka się z radiatorem panuje napięcie zasilania. Na jednym ujemne a na drugim dodatnie.
Montując je bez podkładek zwierasz je ze sobą.
Oby następnym razem udało się odpalić bez problemów :) Bo szkoda kasy na części ale satysfakcja później jest, że nie tylko się złożyło ale i naprawiało
w dodatku nie jestem elektronikiemLast edited by davitxx; 02.01.2011, 12:07.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz postaa co do wyksztalcenia to jestem informatykiem
Skomentuj
-
To w takim razie po co izolacja jeszcze dodatkowa skoro poskręcanie je już trzyma :P
To był informatyk z zawodu czy informatyk z zamiłowania?
Jest jakaś alternatywa dla selektora wejść Irka?
Zamierzam zrobić taki na przekaźnikach ale tylko 2 wejścia i zastanawia mnie czy wpłynie to na dźwięk?
Audiofile twierdzą, że przekaźnik (zapewne cewka) wpływa negatywnie na sygnał audio przez niego przechodzący ale sądzę, że więcej śmieci będzie ze źródła sygnału :P
Skomentuj
-
http://nukedclx.palarnia.org/img/P1023829.JPG
http://nukedclx.palarnia.org/img/P1023834.JPG
niewiele widac, ale zawsze cos.
Skomentuj
Skomentuj