własnie pytałem sie o zmiay na drugą pare, a z kondesatorem to nie ma problemu na wyższe napiecie bo takie mam tez tylko nie wiem czy mi wytrzyma układ pod takim napięciem i jeżeli wytrzymają tranzystory koncowe to napewno trzeba bedzie zmniejszyć zasilanie na dalszy kład na wzmacniacz napieciowy
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam ponownie, właśnie odpaliłem UniAmpa na trafku 300W , 2x24V .Układ po ustawieniu prądu spoczynkowego 5mV na dwuch gałeziech taki sam prawie i napiecie stałe na wyjściu 35mV wystartował od pierwszego włączenia .Po graniu na pełnej mocy około 30 min. radiatory miały tęmperaturę około 40 stopni C, czyli w sumie zimne, mostek prostowniczy nie wiele cieplejszy od temperatury ciała. Opóźnianie włączenia głośników działa super, bez zastrzeżeń , układ przeciw zwarciowy też OK.Wzmacniacz próbowałem na kolumnach Tonsilach 250WSygnał puszczałem z komputera mp3. Barwa dźwięku nie była oszałamiająca, brakowało soczystości nie ciekawie brzmiała wiec podłączyłem przez mikser estradowy nie było specjalnie różnicy.
Szczerze mówiąc Sharp 7700 na STK4241 lepiej wypada z jakością i bardziej mi się podoba
Może to kwestia gustu.Mnie osobiście podoba się dźwięk z STK4241 .Zbudowałem w swoim życiu sporo wzmacniaczy już i uważam ze ta konstrukcja jest dość dopracowana
Skomentuj
-
Zamieszczone przez banmar_2005Po graniu na pełnej mocy około 30 min. radiatory miały tęmperaturę około 40 stopni C, czyli w sumie zimne
Skomentuj
-
Zamieszczone przez banmar_2005Szczerze mówiąc Sharp 7700 na STK4241 lepiej wypada z jakością i bardziej mi się podoba
Może to kwestia gustu.Mnie osobiście podoba się dźwięk z STK4241 .Zbudowałem w swoim życiu sporo wzmacniaczy już i uważam ze ta konstrukcja jest dość dopracowana
Skomentuj
-
Przecież to co w sklepach sprzedają to "dziadostwo", jako były zwolennik yamahy stwierdzam że chyba każdy STK lepiej brzmi od gotowych amplitunerów do paru kzł. Jak teraz słucham yamahy i podobnych to się dziwie że tego dało się słuchać.
Znajomemu poleciłem TDA2030A(bardzo nie tolerował mojego zachwalania starych TDA) a miał jeszcze niedawno yamahę chwaloną przez wielu, od razu usłyszał że jego sprzęt nie daje rady "na wysokich", wkurzał się że tyle kasy, taka firma i takie opinie a tu go TDA bierze.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez luke666Chodzi Ci o mikroswitch?
La'Mefenzo, OMG to już bardziej rozbudowane nie może być... ? :???:
(myślałem że to będzie microswitch, parę rezów, jakiś kondek i przekaźniki a tu tyle aż tego...)
La'Mefenzo przede wszystkim b. dziękuję
Tylko szczerze mówiąc to słabo to obczajam;
poco tam aż 3szt. W ?
na jakiej zasadzie to działa ?
nie ma jakiegoś prostszego układu ? :???:
Skomentuj
-
Witam,
mam pytania do La'Mefenzo.
1. Jakie wymiary ma radiator w Uniampie ze zdjęcia z Twojej stronki i czy jest wystarczający?
Miałem dać radiator 35x8x5cm ale teraz zastanawiam się nad takim ułożeniem jak Ty masz i czy wystarczający był by 25x8x5cm bo w tę stronę taki by mi wszedł.
2. Selektor wejść to Twój projekt czy jakiś gotowiec?
2b. Jeśli twój to jak zrealizowana jest zmiana źródeł? Przełącznikiem 4 pozycyjnym?
3. Za co odpowiedzialny jest ten trzeci układ obok transformatora?
Bardzo podoba mi się ułożenie elementów w Twoim Uniampie i mam w planach zrobienie czegoś podobnego.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez davitxx1. Jakie wymiary ma radiator w Uniampie ze zdjęcia z Twojej stronki i czy jest wystarczający?
Zamieszczone przez davitxx2. Selektor wejść to Twój projekt czy jakiś gotowiec?
Zamieszczone przez davitxx3. Za co odpowiedzialny jest ten trzeci układ obok transformatora?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez La'MefenzoZamieszczone przez davitxx2. Selektor wejść to Twój projekt czy jakiś gotowiec?
Zastosowałbyś układ bez przekaźników czy zmieniłbyś sterowanie nimi?
Troszkę nie pasuje mi zasilanie tego układu...
Dysponuje napięciami ~ 2x35V (zasilanie końcówki), ~ 8V, ~5V, ~50V
Ale z tego co widzę na schemacie to tam jest potrzebne zasilanie symetryczne +12V i -12V?
Ma ktoś gotowca do jakiegoś przedwzmacniacza z regulacją barwy?
Skomentuj
-
Ew. http://mirley.firlej.org/przedwzmacniacz_stereo lub na tej samej stronie "cyfrowy przedwzmacniacz" :)
Skomentuj
-
Tanner, nie polecaj czegoś czego nie sprawdziłeś - zrobiłem ten przedwzmacniacz do symasyma i to konkretna lipa była. Nie dość ze obcinał sygnał, to jeszcze wprowadzał niemiłosierne zniekształcenia, a korekcja nie działała jak powinna. Dla pewności, wykonałem go 2 razy - za każdym tak samo.
Skomentuj
Skomentuj