Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

własnie pytałem sie o zmiay na drugą pare, a z kondesatorem to nie ma problemu na wyższe napiecie bo takie mam tez tylko nie wiem czy mi wytrzyma układ pod takim napięciem i jeżeli wytrzymają tranzystory koncowe to napewno trzeba bedzie zmniejszyć zasilanie na dalszy kład na wzmacniacz napieciowy

Skomentuj

zabieg dokladania drugiej pary tranow mija sie z cele,kondesatory maja tolerancje rzedu ok 20% wiec nawet tena 50V by wystarczyły,o pozostale elementy nie musisz sie bac,toschiby pracuja na napieciu wg noty do 250V :)

Skomentuj

"Irkowe" trafka (250VA) mają około 10cm średnicy i 6cm wysokości :wink:

Skomentuj

Witam ponownie, właśnie odpaliłem UniAmpa na trafku 300W , 2x24V .Układ po ustawieniu prądu spoczynkowego 5mV na dwuch gałeziech taki sam prawie i napiecie stałe na wyjściu 35mV wystartował od pierwszego włączenia .Po graniu na pełnej mocy około 30 min. radiatory miały tęmperaturę około 40 stopni C, czyli w sumie zimne, mostek prostowniczy nie wiele cieplejszy od temperatury ciała. Opóźnianie włączenia głośników działa super, bez zastrzeżeń , układ przeciw zwarciowy też OK.Wzmacniacz próbowałem na kolumnach Tonsilach 250WSygnał puszczałem z komputera mp3. Barwa dźwięku nie była oszałamiająca, brakowało soczystości nie ciekawie brzmiała wiec podłączyłem przez mikser estradowy nie było specjalnie różnicy.
          Szczerze mówiąc Sharp 7700 na STK4241 lepiej wypada z jakością i bardziej mi się podoba
          Może to kwestia gustu.Mnie osobiście podoba się dźwięk z STK4241 .Zbudowałem w swoim życiu sporo wzmacniaczy już i uważam ze ta konstrukcja jest dość dopracowana

Skomentuj

Zamieszczone przez banmar_2005
            Po graniu na pełnej mocy około 30 min. radiatory miały tęmperaturę około 40 stopni C, czyli w sumie zimne
            Chyba masz radiator wielkości cegły, albo problem ze stykiem, albo moje końcówki są jakieś inne bo przy b. głośnym graniu przez pół godziny trudno przytrzymać palec na radiatorze.

Skomentuj

Radiatory mają wymiary dosłownie jak cegły, 240mm.x 120mm x 50mm. Obciążenie końcówek 8om i zasilanie 2x24V. wiec nie ma co grzać przy tych parametrach, tym bardziej ze
              gralem na jednym kanale tylko

Skomentuj

Hm, i grając na jednym kanale, wysterowanym z komputera empetrójką oceniasz brzmienie wzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez banmar_2005
                  Szczerze mówiąc Sharp 7700 na STK4241 lepiej wypada z jakością i bardziej mi się podoba
                  Może to kwestia gustu.Mnie osobiście podoba się dźwięk z STK4241 .Zbudowałem w swoim życiu sporo wzmacniaczy już i uważam ze ta konstrukcja jest dość dopracowana
                  Podłącz do dobrego odtwarzacz to zobaczysz różnicę. Ja mam do czego porównywać UNI i wiem, że gra o lepiej od innych wzmaków...a głuchy jestem jak pień przez słuchawki douszne.

Skomentuj

Przecież to co w sklepach sprzedają to "dziadostwo", jako były zwolennik yamahy stwierdzam że chyba każdy STK lepiej brzmi od gotowych amplitunerów do paru kzł. Jak teraz słucham yamahy i podobnych to się dziwie że tego dało się słuchać.
                    Znajomemu poleciłem TDA2030A(bardzo nie tolerował mojego zachwalania starych TDA) a miał jeszcze niedawno yamahę chwaloną przez wielu, od razu usłyszał że jego sprzęt nie daje rady "na wysokich", wkurzał się że tyle kasy, taka firma i takie opinie a tu go TDA bierze.

Skomentuj

Zamieszczone przez luke666
                      Chodzi Ci o mikroswitch?
                      o właśnie! :o (thx)

La'Mefenzo, OMG to już bardziej rozbudowane nie może być... ? :???:
                      (myślałem że to będzie microswitch, parę rezów, jakiś kondek i przekaźniki a tu tyle aż tego...)
                      La'Mefenzo przede wszystkim b. dziękuję
                      Tylko szczerze mówiąc to słabo to obczajam;
                      poco tam aż 3szt. W ?
                      na jakiej zasadzie to działa ?
                      nie ma jakiegoś prostszego układu ? :???:

Skomentuj

ir0nhide, popatrz sobie w ofercie avt
                        chyba maja taki podswietlany wlacznik na mikroswitchu
                        jesli o cos takiego ci chodzi
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam,
                          mam pytania do La'Mefenzo.

1. Jakie wymiary ma radiator w Uniampie ze zdjęcia z Twojej stronki i czy jest wystarczający?

Miałem dać radiator 35x8x5cm ale teraz zastanawiam się nad takim ułożeniem jak Ty masz i czy wystarczający był by 25x8x5cm bo w tę stronę taki by mi wszedł.

2. Selektor wejść to Twój projekt czy jakiś gotowiec?
                          2b. Jeśli twój to jak zrealizowana jest zmiana źródeł? Przełącznikiem 4 pozycyjnym?
                          3. Za co odpowiedzialny jest ten trzeci układ obok transformatora?

Bardzo podoba mi się ułożenie elementów w Twoim Uniampie i mam w planach zrobienie czegoś podobnego.

Skomentuj

ir0nhide, http://ne555.bitmar.net/projekty/zal_wyl_easy.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx
                              1. Jakie wymiary ma radiator w Uniampie ze zdjęcia z Twojej stronki i czy jest wystarczający?
                              Niestety nie pamiętam wymiarów, ale na oko to szerokość płytki uni +2-3 cm x 10 x 4 cm. Jest ustawiony w złą stronę, ale jak go kupowałem to nie mieli innych w sklepie. Okazuje się jednak, że w zupełności wystarcza, nigdy nie było problemów z przegrzewaniem się. Bez obudowy miał ok 45C.
                              Mój, ale zrobiłem go dawno i teraz inaczej bym to rozwiązał. W skrócie- cztery przekaźniki sterowane przełącznikiem obrotowym i sumator do suba.
                              3. Za co odpowiedzialny jest ten trzeci układ obok transformatora?
                              Włączanie pojedynczym przyciskiem (wg schematu powyżej) i zasilacz +-12 do selektora.

Skomentuj

Pytanie, jakie jest napięcie i prąd znamionowy dla microswitcha?
                                Możnaby dać przekaźnik DPST który realizowałby funkcję samopodtrzymania, ale wtedy potrzebujemy drugiego przycisku do wyłączania, lub właśnie układ elektroniczny na bramkach logicznych.

Skomentuj

Zamieszczone przez La'Mefenzo
                                  Mój, ale zrobiłem go dawno i teraz inaczej bym to rozwiązał. W skrócie- cztery przekaźniki sterowane przełącznikiem obrotowym i sumator do suba.
                                  Co dokładnie byś zmienił?
                                  Zastosowałbyś układ bez przekaźników czy zmieniłbyś sterowanie nimi?
                                  Troszkę nie pasuje mi zasilanie tego układu...
                                  Dysponuje napięciami ~ 2x35V (zasilanie końcówki), ~ 8V, ~5V, ~50V
                                  Ale z tego co widzę na schemacie to tam jest potrzebne zasilanie symetryczne +12V i -12V?

Ma ktoś gotowca do jakiegoś przedwzmacniacza z regulacją barwy?

Skomentuj

Regulacja barwy Irka?

Skomentuj

Ew. http://mirley.firlej.org/przedwzmacniacz_stereo lub na tej samej stronie "cyfrowy przedwzmacniacz" :)

Skomentuj

Tanner, nie polecaj czegoś czego nie sprawdziłeś - zrobiłem ten przedwzmacniacz do symasyma i to konkretna lipa była. Nie dość ze obcinał sygnał, to jeszcze wprowadzał niemiłosierne zniekształcenia, a korekcja nie działała jak powinna. Dla pewności, wykonałem go 2 razy - za każdym tak samo.

Skomentuj

Najrozsądniej zrobisz stosując układ regulacji Irka.Do tego układ wejściowy i sterowanie pilotem również jego projektu.Całość da kompletny wzmacniacz (łącznie z włączaniem mikrołącznikiemPo prostu zagadaj do niego.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X