Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdź te rezystory, ot co.

Skomentuj

Zamieszczone przez Raf
      Sprawdź te rezystory, ot co.
      Nie doczytałem. Poszły oba ładnie od spodu także nic nie zauważyłem. Jutro zobaczę, jak zakupię czy coś jeszcze nie ucierpiało.

Skomentuj

i na przyszłość radzimy wszelkie kombinacje z kablami przeprowadzać przy wyłączonym wzmacniaczu, a najlepiej przy rozładowanych kondensatorach

Skomentuj

Zamieszczone przez Manstaff11
          i na przyszłość radzimy wszelkie kombinacje z kablami przeprowadzać przy wyłączonym wzmacniaczu, a najlepiej przy rozładowanych kondensatorach
          Uni gra jak należy. Przeszedł krótkie testy na głośnikach testowych i zachowuje się jak należy. Każdy musi się kiedyś potknąć i zapomnieć o podstawowych zasadach a potem...płacz :).

Skomentuj

mam pytanie odnośnie umiejscowienia potencjometra głośności... a mianowicie mój uni będzie miał regulacje barwy Irka także niewiem czy
            1. dzwięk z odtwarzacza cd powinien iść na regulacje barwy , potem na potencjometr głośności i na wzmacniacz
            2. czy dzwięk z odtwarzacza cd powinien iść odrazu na potencjometr głośności potem na regulacje barwy i na uniego
            jak powinno być prawidłowo?

Skomentuj

Hehe...sam się kiedyś zastanawiałem jak lepiej i Irek doradził ( co zresztą logiczne, a sam na to nie wpadłem) że jeśli volume będzie za regulacją barwy, to przy podbiciu niskich i wysokich może dojść do przesterowania a w konsekwencji do podwzbudzania. Dlatego lepiej/bezpieczniej dać volume przed regulacją barwy.

Skomentuj

ok.
                a co myślą pozostali? :razz:

Skomentuj

Przed regulacją barwy daj i już.

Skomentuj

Ost. katowałem uniampa kolegi z forum w ktorym została podpieta barwa dzwieku Irka,w nim jest zamotnowany radiator o wymirach 192x80x50 czyli o taki profilu jaki jest polecany do uniampa a nawet troche mniejszy bo z zebrem 30mm,przy wiekszym podbiciu basu i podbiciu wolume na ok.70% w uniampie załącza sie zabezpieczenie termiczne, wiec jesli ktos ma zamiar katowac uniampa zalecam zastosowac wiekszy radiator badz dodatkowe chlodzenie w formie wentylatroea z regulacja ,pozdrawiam kaman777

Skomentuj

To nic nowego, temat znany, uni ma radiator jak wzmacniacz 2x50W a nie 2x100W.

Skomentuj

Nowego nie nowego jeszcze nie wiedzialem zeby ktos pisal cos na ten temat dlatego chcialem sie podzielic ta informacja :) do spokojnego sluchania wystarczy zalecany radiator ale do napedzenia dobrej imprezy pomimo ze uniamp osiagnie moc jaka podana jest w aplikacji wzmcniacz takiej nie osiagnie,moze osiagnac ale zaledwie przez kilka sekund z racji wczesniejszego zadzialania zabezpieczenia termicznego

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                          Nowego nie nowego jeszcze nie wiedzialem zeby ktos pisal cos na ten temat
                          Ja pisalem.

Skomentuj

Moje koncowki sie nie wylaczaja. Jak macie zly radiator, zle umieszczony, zle trafo i zly termistor to pewnie wam sie wylacza. Nikt kto kupil odemnie gotowca nie narzekal na zalaczanie sie zabezpieczenia termicznego.

W porownaniu do niektorych hajendow to uniamp ma gigantyczny radiator, wiele koncowek za kupe kasy wcale go nie ma, trany sa przykrecony tylko do stalowej blachy dolnej.

Zamieszczone przez pegelmesser
                            Czyli moze powinien byc dwa razy wiekszy? Ciekawe jak bys go zmiescil w obudowie??? Chyba nie masz wiekszego pojecia o wzmacniaczach.

Skomentuj

Zamieszczone przez pegelmesser
                              Taki Hi-end jak Macintoch w swoich wzmacniaczach daje radiatory które nie są w stanie wychłodzić wzmacniacza na testach sinusem przy połowie znamionowej mocy dłużej niż kilka minut (załącza się limiter).
                              Moc średnia przy muzyce nie jest duża dlatego radiator może być mniejszy.

Skomentuj

Według mnie tylko wzmacniacze estradowe się dobrze chłodzą, dzisiejsze "domówki" nawet na cichym graniu prawie śmierdzą z gorąca a po kilku/kilkunastu minutach grania na max się palą albo zabezpieczenia się aktywują. Przecież stare wzmacniacze miały 2*20 W i takie same radiatory co dziś 5*100W. Kilka razy w sklepie muzycznym widziałem mamy młodych zapaleńców reklamujące wzmacniacze stereo czy "home theatre" bo syn słucha metalu non stop na max albo podłączył gitarę i daje czadu, pan ze spokojem próbuje wytłumaczyć kobiecie że to nie są wzmacniacze do pracy ciągłej przy pełnej mocy i syn ma kupić sobie wzmacniacz zawodowy/profesjonalny/przemysłowy.

Skomentuj

W moim elektroniku pojawiły się tranzystory 2SA1381E/2SC3503E jednego producenta w znośnej cenie.
                                  Ktoś wspominał że można je wykorzystać zamiast MJE340/350, czy to prawda?
                                  Każdy moich MJE jest z innej półki i tak kombinuję.

Mają 5x mniejszy prąd kolektora (100mA), ale w Uni takie prądy chyba tam nie płyną - zmierzyłem na biegu jałowym 5 mA.

Skomentuj

To chyba ja :) Możesz je zastosować.

Skomentuj

Zamiast mje340/350 mozesz nawet BC139/140 wstawic i bedzie wszystko dzialac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        BC139/140
                                        BC lepiej nie :wink:

Skomentuj

Mialo byc BD139/140 :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X