Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Od tego sa wlasnia lampy. Psuja parametryale zapewniaja to cos subiektywnie ''lepszego'' Dzialaja jak korektor bo przeciez nadal koncowka wzmacnia dzwiek.

A ja jeszce ciekawsze wynalazki bo cyfrowe procesory sygnalowe symulujace rozne wzmacniacze lampowe! Jedna klikniecie i sluchasz czego chcesz :)

Obecnie pracuje nad uzdatniaczem dzwieku na fecie. Pomiary wykazaly duza zawartosc drugiej harmonicznej i znikoma trzdciej wiec moze jak lampa poprawi to dzwiek. Na razie nei mam czasuzeby posluchac.

Skomentuj

W końcu udało mi się uruchomić uniampa, lecz jest jeden problem jeden kanał gra bardzo cicho, prawie niesłyszalnie, drugi jest ok. Co może być przyczyną? Gdzie mierzy się prąd spoczynkowy? Na tych 5 watowych rezystorach od spodu? Jaki powinien być prąd spoczynkowy? Z góry dzięki :)

Skomentuj

Na elektronice się zbytnio nie znam, ale z tego co było mi dane się dowiedzieć to najpierw się prąd spoczynkowy ustawia, a potem słucha:)

Skomentuj

Wiem, ale nie wiem dokładnie jak się to robi.

Skomentuj

Nie wiesz jak sie to robi? Rok temu pisałeś o problemach z tym wzmacniaczem coś tam uruchamiałeś wymieniałeś itp a nawet nie spróbowałeś ustawić prądu spoczynkowego? Gratuluje zadania sobie trudu, przejrzenia chociaż kilkunastu stron tego tematu i chociażby zaglądnięciu na stronę Irka. Znalazł byś tam magiczny link:
            [code]http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html[/code]
            no ale lepiej płakać że mi nie działa.....

Skomentuj

Zapomniałem o tej stronie, wcześniej wysadzało od razu bezpieczniki nie dało się ustawić prądu. Właśnie przed chwilą znalazłem tą stronę ale dzięki za info. Podłączyłem przez rezystor, ustawiłem prąd po prawej stronie na 5mV, odłączyłem od prądu trafo. Kabel z rezystorem odłączyłem, podłączyłem z drugiej strony, podłączam trafo do prądu i wywaliło bezpiecznik na pierwotnej (2,5A, zwłoczny). Nie wiem czy ten kabel należy podłączać z drugiej strony, ale gdzieś w tym wątku wyczytałem że tak należy zrobić. Jutro wymienię bezpiecznik, oraz odłączę kabel z rezystorem i podłącze tak jak jest na tej stronie i spróbuję ustawić prąd spoczynkowy po tej "cichej" stronie.

---------- Post dodany o 16:50 ---------- Poprzedni post o 15:42 ----------

W tym poście (http://diyaudio.pl/showthread.php/77...l=1#post303370) znalazłem cenną wskazówkę że nie potrzebnie odłączyłem kabel zasilający z prawego kanału i podłączyłem pod lewy. Jutro jak wymienię bezpiecznik i ustawię prąd spoczynkowy na lewym kanale zobaczę czy dalej lewy kanał jest cicho.

---------- Post dodany o 14:12 ---------- Poprzedni post o 16:50 ----------

Na lewym kanale prąd jaki zdołałem ustawić to ok. 6mV do 5 nie udało mi się zejść. Dalej po dotknięciu lewego wejścia czy po podłączeniu komputera, głośność jest na minimalnym poziomie. Drugi kanał jest o wiele głośniejszy. Co może być przyczyną?

---------- Post dodany o 15:39 ---------- Poprzedni post o 14:12 ----------

Zlokalizowałem błąd montażowy i go zlikwidowałem i wszystko jest ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylweksylwina Zobacz posta
                Zlokalizowałem błąd montażowy i go zlikwidowałem i wszystko jest ok.
                Brawo!! Fajnie, że sam doszedłeś.

Zamieszczone przez sylweksylwina Zobacz posta
                Na lewym kanale prąd jaki zdołałem ustawić to ok. 6mV
                A tak na przyszłość to zmierzyłeś napięcie a nie prąd. Prąd mierzy się w Amperach. Znając wartość napięcia na rezystorze i jego rezystancję można policzyć prąd płynący przez ten rezystor. I (prąd) = U (napięcie) / R (rezystancja).
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jak to co? Blad montazowy wiec szukaj!

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Jak to co? Błąd montażowy wiec szukaj!
                    Irku,bądż bardziej wyrozumiały.Składają,kiedy działa są zadowoleni;nie wymagaj od wszystkich swego poziomu wiedzyTo co zrobiłeś to świetna konstrukcja nawet dla początkujących-tylko ich nieco wesprzyj.

Skomentuj

Trzeba też postawić się trochę po stronie irka. Wyobraź sobie, że bez przerwy pytają cię o jedną i tą samą rzecz.
                      Co do samego Uni, jak nie działa to trzeba szukać błędu i tyle :)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
                        tylko ich nieco wesprzyj.
                        To moze ja mam szukac bledu montazowego? :)

Skomentuj

To moze ja mam szukac bledu montazowego?
                          E no zaraz szukać,po prostu zasugerować,naprowadzić na błąd.

Skomentuj

Uniamp ma ponad 450 punktow lutowniczych wiec sugeruje zeby zaczc juz szukac, do gwiadki jest jeszcze sporo czasu :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                              Jak to co? Blad montazowy wiec szukaj!
                              a co jesli nie ma błędu tylko uszkodzony jakiś tranzystor ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                Po prostu sprawdzać każdy element przed wlutowaniem.Wiem,ze Irek tego nie popiera ale ja tak robię i mam 100% pewność,ze uzyte elementy były sprawne co ogranicza możliwość ewentualnego błędu do pcb(jesli sami robimy),zwarcia,zimnego lutu czy innej pomyłki ze strony osoby składającej.Ważne aby mieć pewny schemat(pewny czyli sprawdzony działający schemat układu co w przypadku Uni nie podlega dyskusji-działa
                                Last edited by zbyszek; 20.05.2012, 17:00.

Skomentuj

Jak mój Uni padł to tydzień czasu szukałem problemu aż w końcu wylutowałem wszystkie elementy, wyczyściłem płytkę, sprawdziłem elementy i wlutowałem jeszcze raz. Okazało się, że padł rezystor R13. Do dzisiaj Uni działa bez problemów. Także trochę samozaparcia i wszystko można naprawić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                    Wiesz jakie jest prawdopodobienstwo trafienia na nowy uszkodzony element? A jakie jest prawdopodobienstwo bledu montazowego?

Ponad 20lat siedze w zawodzie i tylko raz trafil mi sie uszkodzony tranzystor. A blad montazowy robie srednio raz na 5000 punktow lutowniczych.

Szkoda ze tam malo ludzi zna zasady montazu. Kazda plytke przed uruchomieniem dokladnie sie oglada pod wzgledem poprawnosci lutow i czy nie ma zwarc. Jesli uklad sie nie uruchomi to najpierw szuka sie zwarc potem zle wlozonych elemetnow a na koncu ich funkcjonalnosci.

Skomentuj

Wiesz jakie jest prawdopodobienstwo trafienia na nowy uszkodzony element? A jakie jest prawdopodobienstwo bledu montazowego?
                                      Nie wiem, ale czy podczas właśnie błędu montażowego po odpaleniu mogło się coś uszkodzić :) Niekoniecznie wybuchnąć.....

Skomentuj

he, he mnie raz się zdarzyło, że nowa dioda 1N4007 miała pasek na anodzie. Było to ponad 25 lat temu, więc o podróbkach raczej nikt nie słyszał. Jak to możliwe nie wiem, ale problem łatwy w znalezieniu. Jak ktoś ma dużo czasu i ochoty to oczywiście może sobie posprawdzać elementy przed montażem, ale zawodowy elektronik raczej nie będzie na to tracił czasu...

Skomentuj

Witam ponownie miałem w między czasie kilka problemów, ale sobie z nimi poradziłem. Niepokoi mnie to że podczas podłączenia do prądu w chwili załączenia głośników wciąga w jednym z nich na chwilę membranę, a w drugim nie. Prąd spoczynkowy ma być taki sam dla obydwu rezystorów na stronę?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X