Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez sylweksylwina Zobacz posta
    Niepokoi mnie to że podczas podłączenia do prądu w chwili załączenia głośników wciąga w jednym z nich na chwilę membranę, a w drugim nie.
    Też miałem taki efekt, że delikatne membrana się ruszyła i było to w dwóch moich uniampach w każdym kanale, więc błąd przy montażu raczej odpada. Teraz mam zabezpieczenie DC, które załącza głośniki dopiero po wystąpieniu tego "zjawiska", więc problem zniknął o ile to w ogóle jest problemem, bo było to zjawisko bardzo marginalne.

Skomentuj

Dokładnie musi być identyczny. W swoim Uni spadki napięcia na rezystorach emiterowych mam mam 10mV o ile dobrze pamiętam Co do wypychania głośników to normalne zjawisko, możesz zamontować układ opóźnionego załączania głośników na przekaźniku.

Skomentuj

No u mnie jest coś nie tak na lewym kanale na jednym rezystorze mam 7.9 mV a na drugim 5.1 mV. Za to na prawym mam 5.5 i 5.4. Po ponownym uruchomieniu na prawym było coś ok 2 mV i wzrastało, a na lewym pokazało się 7.8 i 5.0. Nie wiem co to ma znaczyć. Dodam że po podaniu sygnału wszystko pięknie gra, nic nie charczy, nie brumi, nie szumi.

Skomentuj

gdzie można zakupić płytkę do omawianego w temacie wzmacniacza , a może istnieje możliwość zakupienia go w formie KIT-u wraz z elementami ??

Skomentuj

Pisz do irka w sprawie płytki, a co do elementów to do csbiszka - może został mu jeszcze jakiś komplet
            marcinsywala.pl
            Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

W ogłoszeniach niedawno ktoś dał oferte, jeśli chodzi o samą PCB to możesz kupić u Irka lub samem wytrawić do wersji pierwszej.

Sylwek dużą niesymetrie napięć masz na rezystorach, możliwe że to jest przyczyną dolegliwości.

Skomentuj

Jak zaradzić niesymetryczności? Myślę że wszystkie elementy są sprawne jeżeli gra.

Skomentuj

Możliwe, że przez rozbieżności na elementach tak jest, czyli w sumie powinno być ok.

Skomentuj

Poprawiłem luty, podłączyłem przez rezystor i teraz mam na lewym kanale na rezystorach emiterowych 5,7mV i 5,7mV; na wyjściu ok. 34mV pe-erek na maksa w prawo. Za to na prawym na rezystorach mam 6,1 i 6,0mV; na wyjściu ok. 23mV pe-erek tak na 2/3 w prawo. Po normalnym podłączeniu wciąga membrany w obydwu głośnikach i gra przepięknie :-) Czy tylko pe-erki nie powinny być w tych samych pozycjach?

Skomentuj

Witam...
                      Jak myślicie jak się będzie sprawował taki radiator w uni: http://allegro.pl/duzy-dlugi-radiato...352325892.html Oraz czy jest sens go kupić w takiej cenie??

Skomentuj

za 23-25zl mam na miejscu taki jaki zaleca irek
                        wiec wg mnie wiekszego sensu to nie ma

Skomentuj

Znowu jestem podczas odpalania uniego. Zrobiłem zwarcie między nóżką DZ1 i R40, patrzę na DZ1 było ok. 6V, wymieniłem diodę i kilka kondensatorów z ukł. zabezpieczeń, wylutowałem uszkodzony T17 i teraz na dz1 po chwili pojawia się ok. 9V Tranzystory T18 i T19 są ok(przynajmniej miernik tak twierdzi). Na DZ2 ok. 11V Czemu na DZ1 jest 9V i co za to odpowiada?

---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------

Wymieniłem T18 i T19 i dalej 9,1V na DZ1. Brak mi już pomysłów.

---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post o 16:58 ----------

Po załączeniu na DZ1 po 3 sekundach pojawia się 11,87V a po kolejnych 2 spada do 9,1V. Raczej układ zabezpieczeń się nie włącza bo nie było by napięcia w ogóle.Tranzystor T17 wylutowany. Czemu u mnie napięcie spada?

Skomentuj

wylutuj D6, R25 i R62 jesli bedzie to samo to szukaj bledu w okolicy ukladu zabezpieczen. Jesli to pomoze to szukaj bledu dalej sprawdzajac z ktorej galezi sygnalu zabezpieczen powstaje problem.

Skomentuj

Dalej jest to samo, będę szukał błędu do skutku, w końcu musi zadziałać:)

---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post o 21:30 ----------

Znalazłem przepaloną ścieżkę poprawiłem i napięcie nie spadło :-) Najgorsze jest to że po za brakiem miedzi nic nie było w tym miejscu okopcone ani przypalone. Będę uruchamiał....

---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 17:32 ----------

W końcu go uruchomiłem, ustawiłem spadek prądu na wszystkich rezystorach emiterowych na 5mV tym samym sposobem obydwa pr-ki są prawie maksymalnie w prawo w tej samej pozycji. Na wyjściu 35mV i 37mV. Wskazówka dla wszystkich którzy są podczas uruchamiania: tutaj można znaleźć dużo wskazówek, ale błędu należy szukać samemu. Nikt na odległość go nie znajdzie więc miernik w dłoń i do dzieła!
                              Dzięki wszystkim za pomoc!

Skomentuj

witam :) Mam pytanie odnośnie transformatora. Czy od Eltrona 100 Unitry będzie?? Prawdopodobnie to jest trafo 200VA po wyprostowaniu daje +/- 40V.

Skomentuj

dzialac bedzie

Skomentuj

Mój UNI śmiga na 160VA 2x35V AC

Skomentuj

Witam!
                                      Jakiś czas temu kupiłem na aukcji uniampa "wzmak2100 v1.0" złożony ale nie uruchomiony, postanowiłem go uruchomić ustawiłem prądy spoczynkowe takie jak powinny być, problem w tym że lewy kanał- zupełna cisza. prawy gra bez najmniejszych zarzutów, zabezpieczenie zwarciowe, ciche włączanie/wyłączanie działa na kanale prawym, na lewym nie ma jak tego przecież sprawdzić. tylko mnie nęka ta cisza na tym druim, na pewno nie ma czego szukać, w stopniu końcowym-mocy, bo jeżeli prądy spoczynkowe udało się ustawić to raczej na poprzednich stopniach. Ogólnie to bym sam poszukał usterki, tylko problem w tym, że płytka jest zabezpiecza czarnym soildmarkerem, od strony ścieżek ciężko cokolwiek zauważyć.
                                      jest może dostępny schemat z zaznaczonymi napięciami, prądami płynącymi w obwodach, może to powinno pomudz w szukaniu usterki, jeżeli nie pomorze, pozostaje przelutować elementy na nową, przejrzystą płytkę. Pozdrawiam

Skomentuj

Sprawdź czy tor wejściowy jest sprawny, co do przeglądania pcb to przyświeć jakąś lampką z bliska to zarys ścieżek powinien być widoczny.

Skomentuj

Są jakieś przeciwskazania do podłączenia uniampa do zewnętrznego zasilacza (rezygnując z kondenstaorów i mostka na płytce)?

Czy parowanie tranzystorów może zmniejszyć thd?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X