Zamieszczone przez sylweksylwina
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
No u mnie jest coś nie tak na lewym kanale na jednym rezystorze mam 7.9 mV a na drugim 5.1 mV. Za to na prawym mam 5.5 i 5.4. Po ponownym uruchomieniu na prawym było coś ok 2 mV i wzrastało, a na lewym pokazało się 7.8 i 5.0. Nie wiem co to ma znaczyć. Dodam że po podaniu sygnału wszystko pięknie gra, nic nie charczy, nie brumi, nie szumi.
Skomentuj
-
Poprawiłem luty, podłączyłem przez rezystor i teraz mam na lewym kanale na rezystorach emiterowych 5,7mV i 5,7mV; na wyjściu ok. 34mV pe-erek na maksa w prawo. Za to na prawym na rezystorach mam 6,1 i 6,0mV; na wyjściu ok. 23mV pe-erek tak na 2/3 w prawo. Po normalnym podłączeniu wciąga membrany w obydwu głośnikach i gra przepięknie :-) Czy tylko pe-erki nie powinny być w tych samych pozycjach?
Skomentuj
-
Witam...
Jak myślicie jak się będzie sprawował taki radiator w uni: http://allegro.pl/duzy-dlugi-radiato...352325892.html Oraz czy jest sens go kupić w takiej cenie??
Skomentuj
-
Znowu jestem podczas odpalania uniego. Zrobiłem zwarcie między nóżką DZ1 i R40, patrzę na DZ1 było ok. 6V, wymieniłem diodę i kilka kondensatorów z ukł. zabezpieczeń, wylutowałem uszkodzony T17 i teraz na dz1 po chwili pojawia się ok. 9V Tranzystory T18 i T19 są ok(przynajmniej miernik tak twierdzi). Na DZ2 ok. 11V Czemu na DZ1 jest 9V i co za to odpowiada?
---------- Post dodany o 16:58 ---------- Poprzedni post o 16:10 ----------
Wymieniłem T18 i T19 i dalej 9,1V na DZ1. Brak mi już pomysłów.
---------- Post dodany o 15:58 ---------- Poprzedni post o 16:58 ----------
Po załączeniu na DZ1 po 3 sekundach pojawia się 11,87V a po kolejnych 2 spada do 9,1V. Raczej układ zabezpieczeń się nie włącza bo nie było by napięcia w ogóle.Tranzystor T17 wylutowany. Czemu u mnie napięcie spada?
Skomentuj
-
Dalej jest to samo, będę szukał błędu do skutku, w końcu musi zadziałać:)
---------- Post dodany o 17:32 ---------- Poprzedni post o 21:30 ----------
Znalazłem przepaloną ścieżkę poprawiłem i napięcie nie spadło :-) Najgorsze jest to że po za brakiem miedzi nic nie było w tym miejscu okopcone ani przypalone. Będę uruchamiał....
---------- Post dodany o 13:02 ---------- Poprzedni post o 17:32 ----------
W końcu go uruchomiłem, ustawiłem spadek prądu na wszystkich rezystorach emiterowych na 5mV tym samym sposobem obydwa pr-ki są prawie maksymalnie w prawo w tej samej pozycji. Na wyjściu 35mV i 37mV. Wskazówka dla wszystkich którzy są podczas uruchamiania: tutaj można znaleźć dużo wskazówek, ale błędu należy szukać samemu. Nikt na odległość go nie znajdzie więc miernik w dłoń i do dzieła!
Dzięki wszystkim za pomoc!
Skomentuj
-
Witam!
Jakiś czas temu kupiłem na aukcji uniampa "wzmak2100 v1.0" złożony ale nie uruchomiony, postanowiłem go uruchomić ustawiłem prądy spoczynkowe takie jak powinny być, problem w tym że lewy kanał- zupełna cisza. prawy gra bez najmniejszych zarzutów, zabezpieczenie zwarciowe, ciche włączanie/wyłączanie działa na kanale prawym, na lewym nie ma jak tego przecież sprawdzić. tylko mnie nęka ta cisza na tym druim, na pewno nie ma czego szukać, w stopniu końcowym-mocy, bo jeżeli prądy spoczynkowe udało się ustawić to raczej na poprzednich stopniach. Ogólnie to bym sam poszukał usterki, tylko problem w tym, że płytka jest zabezpiecza czarnym soildmarkerem, od strony ścieżek ciężko cokolwiek zauważyć.
jest może dostępny schemat z zaznaczonymi napięciami, prądami płynącymi w obwodach, może to powinno pomudz w szukaniu usterki, jeżeli nie pomorze, pozostaje przelutować elementy na nową, przejrzystą płytkę. Pozdrawiam
Skomentuj
Skomentuj