tylko scx jest 8 ohm a uni ma wtedy ciut za mało watów...
Wystarczy w zupełności, nie przesadzajmy... I Uni nie da Ci w mostku 240W przy 8ohm jak pisze daniel69... 32-300 zasilałem holtonem na jednej parze i wystarczyło. Wolałbym to niż przykładowo mostek TDA. Druga sprawa, że jest jeszcze projekt zbiga http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17816
Do uniampa na toshibach zalecany radiator 190mm x 100mm x 50mm a czy do uniampa na darlingtonach wystarczy radiator o wymiarach 190mm x 50mm x 50mm..? Dziękuje z góry za odpowiedź.. Pozdrawiam..
Tylko raz robilem taka wersje i chyba dalem radiator 188x35 o dlugosci 5 albo 7cm juz nie pamietam, trafo mialo 160W 2x24V co dawalo ok 2x60W/4omach. Czyli polowe mocy w stosunku do mocniejszego uniampa a wiec polowe radiatora powinno wystarczyc.
Piszesz o radiatorze A6023 z zebrem 5cm a tego 7-8cm wystarczy do mocniejszego uniampa wiec 5cm do slabszego bedzie z zapasem. 10cm dotyczy profila z zebrem 35mm (A5352).
Zamieszczone przez Ciemny80
Teraz planuję złożenie drugiego uniampa i chciałbym podłączyć je również pod to trafo
Da sie ale tylko teoretycznie, bedzie to dzialac ale powstana petle mas i bedzie niemilosiernie buczalo. Jest w dziale projekty uniamp 6kanalowy zasilany z jednego trafa, zobacz co trzeba bylo zrobic zeby to dobrze dzialalo.
Zamieszczone przez dolphin123
I Uni nie da Ci w mostku 240W przy 8ohm jak pisze daniel69.
A to niby czemu? 2x120W/4omach to daje dokladnie 240W/8omach w mostku. Z trafem 300W moze nawet ciut wiecej.
Właśnie po raz pierwszy odpaliłem Uniego. I pojawił się pierwszy problem :neutral:
W lewym kanale na rezystorach emiterowych nie ma wogole napięcia. I tu moja prośba do ludzi którzy maja złożona działająca końcówkę. Potrzebowałbym zdjęcie lewego kanału(w dobrej jakości) w celu weryfikacji poprawności montażu.
właśnie odpaliłem uniampa napięcie na rezystorach ustawiłem na 5 mv ale na wyjśiu głośnikowym prawym mam 52 mv a na lewym 4 mv czy to tak ma być czy coś jest nie tak.nadmienię że podpiołe głośniki i jak dotknę wejść to głośniki buczą .
właśnie odpaliłem uniampa napięcie na rezystorach ustawiłem na 5 mv ale na wyjśiu głośnikowym prawym mam 52 mv a na lewym 4 mv czy to tak ma być czy coś jest nie tak.
może tak być. W normie jest jak napięcia na wyjściu mają wartość +/-100mV
Chyba tutaj, w tym temacie czytałem, że takie różnice napięcia na wyjściach wynikają z różnic w parametrach pomiędzy elementami z dwóch kanałów - tak jest? A jeśli tak to czy generuje to różnicę w brzmieniu tych kanałów? Pewnie będzie to różnica pomijalna - a może nie? Np jeśli te napięcia będą oscylować w okolicach przeciwnych granic zalecanego przedziału?
Nie chciałbym rozpocząć ewentualnej "kłótni" na temat parowania elementów i różnic w parametrach rzędu jednego promila czy coś w tym stylu - pytam czysto teoretycznie, z ciekawości.
Chciałem pochwalić się moim UNI Pierwszy raz składałem tranzystorowca. Montaż jak i uruchamianie przebiegło bez problemów. Napięcia ustawiłem na 6mV. Tylko mam lekki brum na jedym z kanłów. Trzeba będzie zamontować dodatkowy kondensator. Jeszcze raz chciałem podziękować Irkowi za projekt oraz csbiczkowi i lukowi za przygotowanie zamówień.
Można podłączyć od razu stałe napięcie do uniampa tam gdzie podpina się uzwojenie wtórne trafa?(oczywiście brak mostka i kondensatorów 10000uF). Wpłynie to jakoś na działanie szybkiego wyłączania?
Teoretycznie można, tylko zamiast mostka wpinasz zworki. No i pod AC1 musisz podłączyć plus, a AC2 minus, żeby załączanie działało. A jeśli dobrze myślę to będzie ono działać tak, ze przy włączaniu będzie się tak samo z opóźnieniem załączał wzmacniacz ale nie będzie szybkiego wyłączenia, wyłączy się dopiero po zaniku/spadku napięcia do pewnej wartości.
Witam,
jestem w trakcie wykonania tego wzmacniacza i mam takie pytanie,
Czy na jakość dzwięku wpłynie zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych znanych marek takich jak nichicon, elna czy nippon czy jest to bez znaczenia?
Jaka minimalna grubość warstwy miedzi na laminacie?
Pozdrawiam.
Czy na jakość dzwięku wpłynie zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych znanych marek takich jak nichicon, elna czy nippon czy jest to bez znaczenia?
sam montowalem uniampa na jednych z lepszych elementach ale czy jest jaka roznica w porownaniu do uniampa zmontowanego na tzw. zwykłych elementach trudno powiedziec nigdy nie robilem bezposredniego porownania i odsluchu
Skomentuj