Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez davitxx
    Witam,
    jestem w trakcie wykonania tego wzmacniacza i mam takie pytanie,
    Czy na jakość dzwięku wpłynie zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych znanych marek takich jak nichicon, elna czy nippon czy jest to bez znaczenia?
    Jaka minimalna grubość warstwy miedzi na laminacie?
    Pozdrawiam.
    Producent jest mało ważny.
    Jak chcesz coś poprawić kondensatorowi to najprościej zwiększ pojemność
    C8 i C25 5-10 razy (nie chodzi o częstotliwość graniczną tylko o zmniejszenie do minimum napięcia na kondensatorze).
    Możesz też zastosować jako C4, C9, C11 kondensatory z ceramiki NOP/COG (ciężko dostępne na napięcia 200V i drogie 1-2PLN za sztukę) lub silver mica. Standardowe ceramiki mają nie liniową zależność pojemności w funkcji napięcia na nich i temperatury, zmiany pojemności mogą dochodzić do kilkudziesięciu % i są tym większe im bliżej max. napięcia pracy kondensatora.
    To samo dotyczy C7 ale tu ze względu na pojemność można wsadzić foliowy.

Sensowne jest też wsadzenie zamiast MJE340/350 -> 2sa1381/2sc3503 lub 2sa1360/2SC3423
    ale znowu są to tranzystory trudno dostępne i drogie. Podmiana powinna być nawet mierzalna :)

Czy to będzie słychać to inna bajka.

Skomentuj

Szukam czytam i nie wiem czy byl taki problem, a mianowicie czemu RU rozgrzewa sie do czerwonosci?? Jaka moze byc przyczyna? Dodam ze mam polaczone 2 rezystory po 4,5ohma 5w i one sie normalnie goruja gdzie szukac przyczyny?? Zwarc miedzy sciezkami nie dostrzegam.

Skomentuj

Też tak miałem za pierwszym razem-o mało nie sfajczyłem stołu !Ale już nie pamiętam-tylko wiem,że coś źle wlutowałem,bodajże diody...Także sprawdź biegunowość elementów,bo mikrozwarć na PCB gołym okiem nie uświadczysz,dlatego to nie musi być przyczyną.
        Życzę powodzenia.

Skomentuj

Diody wszystkie mam dobrze wlutowane, jutro przegrzeje wszystkie luty i zobacze czy cos pomoze.. Chyba ze ktoras z diod ma przebicie moze to byc przyczyna?

Skomentuj

Szerze?-wątpię,jeśli były nowe to musiałeś je lutować spawarką żeby uszkodzić!-nowe są zawsze sprawne.
            Sprawdź polaryzację wszystkich elementów ...wiem,że to żmudne ale skuteczne!
            Ciężko tak wirtualnie znaleźć przyczynę-ale elektronika ma to do siebie.
            Najlepiej gdybyś przewertował temat(ja tak robiłem) jest tam tysiące powodów dlaczego jest tak a nie inaczej.Mnie pomogło.Ale daje sobie urwać...że to błąd w montażu(bez urazy).

Skomentuj

Akurat bledem montazu mnie nie urazisz bo moze byc i to :) Tylko nie wiecz czy czegos nie uszkodzilem tym ze probowalem uruchomic uni ampa bez wlutowanych kabli tych laczacych punkty aa bb cc dd moglo to cos uszkodzic?

Skomentuj

pyianie do irka czy ma transformatory do uniampa i po ile.

Skomentuj

Ma po 100zl

Skomentuj

Witam ponownie,
                    jakiej mocy rezystory powinienem stosować? Chodzi mi głównie o te wartości 10R i 47k
                    Muszą być dużej mocy? Mam akurat takie w domu ale dosyć małe.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

wszystkie rezystory z wyjątkiem emiterowych wystarczą w zupełności 0,6w

Skomentuj

Moze wy cos zobaczycie wedlug mnie wszystko dobrze wlutowane

Uploaded with ImageShack.us

nie wiem juz wertuje ten temat i pisze ze musi byc cos zle wlutowane jednak ja tego nie widze..
                        Z gory dzieki za odp

Skomentuj

Sprawdź diody D7 i D8.

Skomentuj

Diody te sa dobrze wlutowane, chyba znalazlem przyczyne jst zwarcie na tych sciezkach tylko nie moge zlokalizowac gdzie..

Skomentuj

Wiem że są dobrze wlutowane, ale czy sprawne? :wink:

Skomentuj

A one moga powodowac to zwarcie co pokazalem wyzej?

Skomentuj

Patrząc na Twoje luty to masz na 99% gdzieś zwarcie...

Skomentuj

Matys-czym lutujesz?
                                    Ja tak grzałem prawie 20 lat temu !jak nie było jeszcze stacji i hot air.
                                    Moja rada-sprawdź poprawność zamontowania elementów...
                                    Przyznasz mi rację-uwierz !

Skomentuj

Wiec tak sprawdzam te diody i dioda d8 w jedna strone pokazuje 536 a w druga nic, a dioda d7 pokazuje 530 tez tylko w jedna strone wiec sa chyba dobre?

[ Dodano: 2010-10-16, 14:25 ]
                                      Ja lutuje zwykla lutownica kolbowa 40w za 10zl Sprawdzam teraz te elementy i czy nie ma zimnych lutow przegrzeje wszystkie zobaczymy :P

Skomentuj

Umyj dokładnie płytkę izopropanolem i przejrzyj pod lupą czy nie ma zwarć.
                                        Czasem pozostałości pasty lutowniczej tak odbijają światło że nie widać czy jest zwarcie czy nie.

PS: ja też właśnie lutuję swojego Uniampa i mam nadzieję, że obędzie się bez problemów :)
                                        Też mam lutownicę za 14,50zł 30W (kolbowa).
                                        Niestety cyna się czasem do niej za bardzo lepi. Muszę czyścić ją po każdej wlutowanej nóżce bo inaczej robi się kaszana :P

Skomentuj

misiek88, hehe no co zrobic :P kazdy od czegos zaczyna jest to moj pierwszy wzmacniacz na tranzystorach i z tak duza liczba elementow wczesniejsze wzmacniacze na tda7294 i lm3886 odpalaly od strzala :)
                                          [wygasnie]

Skomentuj

Czaruję...
                                          X