Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

davitxx a po co Ci soft start ? Jak nie masz ponad 500W trafa to jest to zbędne.

Skomentuj

Dlatego że przepala mi czasem przy odpalaniu nawet bezpieczniki 5A na pierwotnym.

Skomentuj

to daj zwłoczny

Skomentuj

W temacie wskaźników wysterowania,zdecydowanie jestem za analogowymi i mam sprawdzony:

Widok od strony ścieżek(robione markerem w 2 min i zmontowane...)

A tak to działa(wystarczy podświetlić i proponuje zapodać sygnał wejściowy ze źródła)..tu w akcji z właśnie z Uni...

http://www.youtube.com/watch?v=2Ikmh2DVS2g

Skomentuj

Link do schematu pcb nie działa.

Skomentuj

Poprawiam-rozmiar oryginalny.

Skomentuj

Wkrótce będe składał 2x Uniampy i ciekawi mnie jak się ma sprawa z parowaniem tranzystorów 2SC5200 + 2SA1943, czyli czy warto je dobrać? Wzmacniacz będzie lepiej grał?

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite
                  czyli czy warto je dobrać?
                  nie

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                    Zamieszczone przez .3lite
                    czyli czy warto je dobrać?
                    nie
                    na Allegro mamy parę 2SC5200 - 2SA1943 parowaną o jakieś 5zł drożej i jeśli naprawdę nie opłaca się no to cóż, nie ma co brać.

Skomentuj

.3lite, Nie usłyszysz różnicy... a te zaoszczędzone 10zł już lepiej wydaj na lepsze kondy wejściowe, tu już większa szansa na poprawę jest...

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                        a te zaoszczędzone 10zł już lepiej wydaj na
                        [wygasnie]

Skomentuj

Zreszta jak mozna sparowac npn i pnp? :mrgreen:

Skomentuj

Nie na temat...
                            można....

p
                            n p n
                            p

:mrgreen:
                            [wygasnie]

Skomentuj

teoretycznie a wskazane również praktycznie dobrać tranzystory mocy i sterujące pod względem h21e tak aby para zasilana z dodatniej połówki(sterujący +mocy) miała taki sam h21e jak para zasilana z ujemnej połówki.Właściwie to nie h21e a wzmocnienie wypadkowe pary(sterujący,mocy)

Skomentuj

h21e to parametr mało sygnałowy. Aby sparować tranzystory mocy trzeba by zrobić na nich wtórnik sterować to z generatora i parować na najniższe zniekształcenia. Sparowanie na h21e nic nie da.

Skomentuj

Witam ponownie.
                                  Odpaliłem swojego Uniampa.
                                  Na razie bez przedwzmacniacza i selektora wejść, sama końcówka.
                                  Trafo jest od Irka, płytkę kupiłem gotową. Zbudowany na tranzystorach Toshiby

Odnoszę wrażenie jakby wzmocnienie było troszkę za małe.
                                  Gra tak samo jak wzmacniacz 20W i wcześnie słychać przesterowania.
                                  Dźwięk jest jakiś taki płaski (basu prawie zero a wysokie stłumione.)

Nie grzeje się za bardzo ale to pewnie kwestia sporego radiatora.
                                  Po dłuższym "głośniejszym" graniu był lekko ciepły.

Albo ten wzmacniacz to żadna rewelacja albo potrzeba mu przedwzmacniacza i bardzo dobrych 4 ohm kolumn.
                                  Sam już nie wiem.

Skomentuj

Raczej potrzeba mu elektronika aby go poprawnie uruchomił.

Skomentuj

A po co dodatkowa elektronika??? Ja mam tylko potencjometr na wejściu i to w zupełności wystarcza. Mocy też nie brakuje.
                                      Wyreguluj prąd spoczynkowy.

Skomentuj

Może jest to porównanie do wzmacniacza z silnym korektorem, zawsze jest wtedy takie uczucie. Często też fabryczne głośniki mają takie zwrotnice typowo liczone "prądowo" i uwypuklają tony średnie.

Skomentuj

Widzę, że potrzebne jest sprostowanie...
                                          Albo ten wzmacniacz to żadna rewelacja albo potrzeba mu przedwzmacniacza i bardzo dobrych 4 ohm kolumn.
                                          Przekaz miał być taki, że albo ten wzmacniacz (końcówka mocy) nie jest tym czego oczekiwałem albo potrzebuję jakieś dobre kolumny.
                                          Ja lubię dużo basu dlatego postanowiłem zrobić przedwzmacniacz z regulacją barwy.

Profesjonalista, najprawdopodobniej masz rację z tym porównaniem.

Raczej potrzeba mu elektronika aby go poprawnie uruchomił.
                                          Co rozumiesz przez poprawne uruchomienie? Jeszcze lutowanie czy już regulację prądu spoczynkowego? Żadnej innej opcji nie widzę.
                                          Jeśli składałem wzmacniacz z nowych elementów, prąd spoczynkowy wyregulowałem, napięcie stałe na wyjściu ok 30mV to chyba jest poprawnie złożony?
                                          Mam wrażenie, że Twój post był po prostu oburzeniem na to jak ktoś mógł skrytykować Uniampa albo powiedzieć, że coś mu się nie podoba. Dodatkowo nic nie wniósł do tematu, nie był pomocny ani o nic nie zapytałeś. Czysty Offtop.
                                          Last edited by davitxx; 12.12.2010, 20:26.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X