Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jajek92 Zobacz posta
    Witam, ja mam inne pytanie skierowane do Irka, a dokładniej kupiłem na allegro uniampa i chce go uruchomić, czy można go ustawić tak jak w symasym??? czy muszę sie bawić z z odłączaniem jednej szyny transformatora i rezystor na zasilaniu?
    Możesz tak ja w symasym.

Skomentuj

Witam, mam mały problem z ustawieniem prądów spoczynkowych. Otóż po rozkręceniu PR na max mam ok 0,7 mV z jednej strony i nieco ponad 1mV z drugiej. Czy przyczyną może być użycie PR 471 zamiast 220R ?

Dodam że Uni gra już teraz bez problemu, ale właściwe prądy spoczynkowe tzn 5-10mV to chyba konieczność na dłuższą metę ?

---------- Post dodany o 14:36 ---------- Poprzedni post o 12:22 ----------

przepraszam miało być "napięcia spoczynkowe"

Skomentuj

Zamieszczone przez PaPel Zobacz posta
        Czy przyczyną może być użycie PR 471 zamiast 220R ?
        Nie. Wieksza wartosc decyduje o miniamlnym pradzie. O maksymalnym decyduja rezystory 910om.

Skomentuj

Przyczyną może być to że zamiast rezystorów 910ohm posiadam 1k ? ( Nigdzie nie mogłem znaleść 910 w swoim biednym mieście :P) Oprócz tego od oryginalnego schematu odlegają tylko rezystory 2k2 zamiast nich 1k7

Skomentuj

Witam. Czy taki profil posłuży jako sensowny radiator do Uniampa?
            Załączone pliki

Skomentuj

IW4N wydaje mi się że jest troszke cieniutki, ale nie jestem ekspertem sam właśnie złożyłem Uniampa, testuje i zadaje pytania :P

Skomentuj

Przyczyną może być to że zamiast rezystorów 910ohm posiadam 1k ? ( Nigdzie nie mogłem znaleść 910 w swoim biednym mieście :P) Oprócz tego od oryginalnego schematu odlegają tylko rezystory 2k2 zamiast nich 1k7
                Skoro dałeś 1k zamiast 910 omów to ograniczyłeś sobie zakres regulacji od góry, więc może to być przyczyną. Jeśli potencjometr masz 470 omów, to rezystor 910 omów możesz trochę zmniejszyć, ale musisz uważać przy ustawianiu prądu, bo maksymalna możliwa wartość wzrośnie.

Skomentuj

dzięki wielkie, jutro postaram się wymienić i spróbować ustawić na ok 5mV.

---------- Post dodany o 12:16 ---------- Poprzedni post o 20:15 ----------

Działa, dzięki wielkie :)

Skomentuj

Przyczyną może być to że zamiast rezystorów 910ohm posiadam 1k
                    To jest wlasnie przyczyna.

Oprócz tego od oryginalnego schematu odlegają tylko rezystory 2k2 zamiast nich 1k7
                    A ten wplywa na zabezpieczenie pardowe i jak wstawiles 1,7k to masz je czulsze wiec moze sie wylaczac podczas pracy.

---------- Post dodany o 14:03 ---------- Poprzedni post o 14:03 ----------

Zamieszczone przez IW4N Zobacz posta
                    Czy taki profil posłuży jako sensowny radiator do Uniampa?
                    Nie nadaje sie, ma za slabe ozebrowanie. Pozatym zewnetrzna strona tego radiatora nie nadaje sie do przykrecania tranzystorow, mozna to robic tylko po wewnetrznej, bo tylko ona jest odpowiednio plaska.

Skomentuj

ja mam jeszcze pytanko jaki właściwie ma być trafo? posiadam uniampa i 2 symki floodinsa.
                      Gdzie znajdę to 250W 2x35V no ok ale wtedy jaką moc uzyskam? 2x80-90w? <wzmacniacz AB ma teoretyczne 70%sprawności> a poszukując informacji odnośnie symsym i uniampa natrafiłem ze uniamp możne mieć 120W na kanał? ale to raczej nie przy tym 250 watowym transformatorze?
                      i jeszcze kwestia prądu spoczynkowego uniamp ma 2x mniejszy przedział prądu spoczynkowego i napięcia rezystorów emiterowych? z tego co zauważyłem mają podobne tranzystory końcowe, dlaczego taka rozbieżność czy symasym ma lepsze parametry na innym prądzie a uniamp na innym?

Skomentuj

jajek92, a PDFy irka czytales?
                        http://www.fratu.pl/irek/?uniamp-stereo-v1.0,66

Skomentuj

Kolejny uruchomiony. Prądy spoczynkowe na 6.5mV i 6.7mV i działa znakomicie.

Skomentuj

Gdzie znajdę to 250W 2x35V no ok ale wtedy jaką moc uzyskam? 2x80-90w?
                            Mam trafa w ciaglej sprzedazy. Moce jakie uzyskasz sa podane w instrukcji podlaczenia.

i jeszcze kwestia prądu spoczynkowego uniamp ma 2x mniejszy przedział prądu spoczynkowego i napięcia rezystorów emiterowych?
                            Ustaw sobie prad jaki chcesz, czym wiekszy tym nieco mniejsze znieksztalcenia ale wzmacniacz niepotrzebnie sie grzeje. Dla wzmacniacza tranzystorowego na bipolarnych typowe prady to 15-25mA nie ma potrzeby ustawiac wiekszego.

Skomentuj

Optymalny bias to ~25mV na rezystorach emiterowych czyli dla Uni ~100mA w praktyce ~70mA.

Skomentuj

Witam, czy mogę bez problemu użyć trafo 2x39V ? czy muszę coś zmieniać w swoim Uniampie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez angel6891 Zobacz posta
                                  Witam, czy mogę bez problemu użyć trafo 2x39V ? czy muszę coś zmieniać w swoim Uniampie ?
                                  Pytanie zadawane po raz enty w tym temacie, wystarczy poszukać leniu! Nie nie możesz, takie trafo wymaga zmian, a patrząc na to pytanie mniemam że nie poradzisz sobie z tym...

Skomentuj

Gdybym znalazł któryś z entych tematów nie pytał bym. Poza jasnowidzem ktoś może mi napisać co zmienić, aby dostosować uniampa do zasilania takim napięciem?

Skomentuj

Zamieszczone przez angel6891 Zobacz posta
                                      Gdybym znalazł któryś z entych tematów nie pytał bym
                                      Czytaj ze zrozumieniem! Wszystko jest w TYM temacie!

Skomentuj

Jest napisane na stronie Irka. http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69

Skomentuj

Jeżeli nie masz zamiaru odpowiedzieć na moje pytanie to po co piszesz? Trenujesz posługiwanie się klawiaturą? Tematu nie znalazłem i mam proste pytanie co zmienić. Skoro wiesz jak mniemam z Twojej wypowiedzi i nie chcesz napisać to wypowiedz sztuka dla sztuki jest bezcelowa i niepotrzebna.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X