Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przy zwartym wejściu powinna być całkowita cisza. Coś masz nie tak.

Skomentuj

Wrzuce parę fotek może zauważycie jakiś błąd.

Zdjęcia nie są najwyższej jakości ponieważ niestety nie posiadam apratu cyfrowego.

Skomentuj

Prądy spoczynkowe na poziomie 5,8mV w obu kanałach
        zomo, sorry, że się przyczepiam, ale żeby nie było nieporozumień, spadek napięcia na rezystorach emiterowych 5,8mV tak?
        Bo jak prąd spoczynkowy 5,8mA to źle :)

Tak po płytce nic nie widać, można tylko stwierdzić, że ładnie wszystko polutowane ... Nie powinno być problemów. No ewidentnie któryś tran jednak jest do bani, ale ja nie potrafię go wskazać, niestety.

Skomentuj

O losie co ja za głupoty wypisuje, chyba już zmęczony byłem.....sorki, oczywiście chodziło mi o napięcie na rezystorach emiterowych 5,8mV, prądu nie mierzyłem. Też mi się wydaje że problem leży w którymś z tranzystorów ale w końcowych? Różnica w napieciach wyjściowych wynika chyba z różnic produkcyjnych Toshib bo zamieniłem je miejscami lewy/prawy kanał i to wyższe napięcie na wyjściu powędrowało również na drugą stronę a i tak prawy kanał szumi bardziej mimo tych ok 10-12 mV na wyjściu a tam gdzie jest ok 30-40mV jest o wiele ciszej z tym że również za głośno jak na moje ucho.

Skomentuj

Panowie czy przekaźnik o parametrach 8A 250VAC będzie wystarczająco "mocny" do włączania/wyłączania Uniampa? ( trafo ze wspólnego zamówienia od Questera 250VA )

Skomentuj

Pewnie, że wystarczy.

Skomentuj

Czy można zamiast tranzystorów BC556B zastosować BC557B?

Skomentuj

Można. Te tranzystory różnią się tylko napięciami. Mam u siebie bc557b i nic złego się nie dzieje. Chyba w żadnym miejscu w układzie nie występują napięcia wyższe na tych tranzystorach niż wartości katalogowe bc557b.

Skomentuj

Wymieniłem w prawym kanale wszystkie tranzystory BC546B na nowe, BC556B na BC557B oraz wszystkie diody 1n4148. Napięcia na rezystorach emiterowych tak jak poprzednio ok 6mV, na wyjściach 50mV oraz 32mV i ........... w głośnikach kompletna cisza
                    Nie wiem co było powodem, może przy lutowaniu coś za mocno przygrzałem. Te części są bardzo tanie więc nie warto było szukać tego jednego chochlika :) Uni gra wyśmienicie, można przystąpić do kolejnych prac. Dzięki wszystkim za odzew.
                    Pozdrawiam.

Skomentuj

zomo, brawo :)

wygaśnie...

Skomentuj

Zamieszczone przez universal Zobacz posta
                        Chyba w żadnym miejscu w układzie nie występują napięcia wyższe na tych tranzystorach niż wartości katalogowe bc557b.
                        To zleży jakim napięciem zasilasz.

Skomentuj

Zamieszczone przez zomo Zobacz posta
                          Wymieniłem w prawym kanale wszystkie tranzystory BC546B na nowe, BC556B na BC557B oraz wszystkie diody 1n4148. Napięcia na rezystorach emiterowych tak jak poprzednio ok 6mV, na wyjściach 50mV oraz 32mV i ........... w głośnikach kompletna cisza
                          Nie wiem co było powodem, może przy lutowaniu coś za mocno przygrzałem. Te części są bardzo tanie więc nie warto było szukać tego jednego chochlika :) Uni gra wyśmienicie, można przystąpić do kolejnych prac. Dzięki wszystkim za odzew.
                          Pozdrawiam.
                          Czasami jak siada mpsa42 to wzmacniacz się nie załączy.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo Zobacz posta
                            Czasami jak siada mpsa42 to wzmacniacz się nie załączy.
                            Czesciej mpsa pada tak ze ma przebicie/uplywnosc i wtedy wzmak wlacza sie od razu, ustalaja sie zle warunki parcy i dodatkowo slyszymy buczenie.
                            To tranzystor ktory dostaje pelne napiecie zasilania, czyli wystepuje na nim do 100V, wlasnie dlatego musi to byc mpsa lub inny wysokonapieciowiec, mpsa chyba najpopularniejszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Czesciej mpsa pada tak ze ma przebicie/uplywnosc
                              Chyba jakieś podróby są co nawet tych 100V nie wytrzymują :???:

Skomentuj

Jeżeli ktoś chce trochę więcej mocy a nie chce przerabiać układu to jest na to prosty sposób, założyć sankeny 2sa1295/2sc3264. Trzeba trochę powyginać wyprowadzenia tak aby wymieśćił się jeden obok drugiego. Właśnie testuję taki układ w mostku i całkiem dobrze to śmiga. Przy tych tranzystorach dobrze jest zmniejszyć rezystory emiterowe bo przy 0,22R w mostku słychać jak załącza się ograniczenie prądowe.

p.s. panie moder jak usunąć podpis w profilu? proszę o info na pw albo o wykasowanie tego podpisu bo nie wykonuję już żadnych końcówek na zamówienie.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ustawienia -> Edytuj sygnaturę
                                  marcinsywala.pl
                                  Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Witam, złożyłem uni i mam na prawym wyjściu 17,mV a na lewym 36,1mV. Prąd spoczynkowy ustawiony na 6mV, trafo 200W 2x24V, wszystko działa bez problemu tylko nie wiem czy to napięcie na wyjściu jest w normie czy jest coś nie tak

Skomentuj

Napięcie stałe na wyjściu jest jak najbardziej w normie. Dopiero powyżej 100mV można zacząć się martwić.

Skomentuj

Zamieszczone przez coolombo Zobacz posta
                                        Jeżeli ktoś chce trochę więcej mocy a nie chce przerabiać układu to jest na to prosty sposób, założyć sankeny 2sa1295/2sc3264.
                                        Chyba zartujesz?? A niby jakim cudem osiagniesz wieksza moc, zmieniajac tylko tranzystory mocy? Moc zalezy od napiecia zasilania i bez podniesienia go mocy nie zwiekszysz! Wiec jedyne podniesienie mocy to zejscie z impedancja obciazenia i wtedy faktycznie trzeba zmniejszyc rezystory emiterowe. Te toshiby wytrzymaja i 250W/pare problem w tym ze nie bedzie jak odprowadzic takiej ilosci ciepla no i mostek prostowniczy przydalby sie pozadniejszy albo chociaz przykrecony do duzo wiekszego radiatora. Wiec wcale duze sankeny nie sa potrzebne.

Skomentuj

Jeżeli układ typowo ma 2x120W/4R to ile będzie miał w takich samych warunkach zasilania w mostku i przy obciążeniu 4R ?
                                          Mostek prostowniczy racja może mu być ciężko jak wzmacniacz będziesz katował sztucznym obciążeniem.
                                          Toshiby są świetne nie powiem, ale sankeny mają dużo lepszą obudowę a co za tym idzie pojemność cieplna samego tranzystora jest dużo większa nie wspominając o docisku na dwie śruby.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X