Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Akurat bez termistora sie wlaczy. To jest termistor ntc czyli zmiejszenie rezystancji lub zwarcie wylacza wzmacniacz.

Skomentuj

no to w takim razie przepraszam za wprowadzanie w blad

Skomentuj

Witam mam pytanie jakie elementy muszę wymienić żeby uniampowi podnieść napięcie kondensatory w zasilaczu mam na 63v i jako że mój uniamp był składany naprawdę bardzo tanim kosztem elementami z demontażu ale oczywiście to nie znaczy że były złej jakości jedynie to tranzystory toshiby i elektrolity były nowe dlatego też chciałbym udostępnić swój egzemplarz do takich oto testów jeżeli jest ktoś chętny do współpracy oczywiście Napędzam nim głośniki 8 ohm nie będę używał 4 ohm i od strony schłodzenia go też nie będzie problemu. Szczerze powiem że głównie mi chodzi o to żeby wyciągnąć z niego trochę więcej mocy oczywiście zachowując rozsądek:) trafo mam 2x36v 300w może nie zabraknie żeby na nim zrobić takie 2x120w przy 8 ohmach jeżeli się oczywiście będzie dało.

Pozdrawiam

Skomentuj

Miałem dzisiaj dziwne zjawisko w uni i od razu pytanie co się dzieje albo co się może zepsuć niedługo ,otóż
          na prawej kolumnie (uni wyłaczony) słychać było lekkie trzaski , po wyjęciu kabla zasilającego z uni przestało po ponownym włożeniu dalej trzaski ,po włączeniu uni głośnik basowy cofnęło max i zaczęło mocno buczeć, trzeszczeć więc szybko wyłączyłem, wypiąłem prawą kolumnę i załączyłem wszystko na jednej lewej , zapuściłem muzykę i było ok , podpoiłem z powrotem prawą i wszytko ustało i działa jak zawsze ?? ostatnio po przeprowadzce mocno mi trafo buczy , brzęczy .

Skomentuj

Zamieszczone przez Targi Zobacz posta
            trafo mam 2x36v 300w może nie zabraknie żeby na nim zrobić takie 2x120w przy 8 ohmach jeżeli się oczywiście będzie dało.
            Moc wyjsciowa zalezy od napiecia zasilania a nie od tego co zmienisz w uniampie.

Trafa brzecza jak jest zasmiecona siec zasilajaca i na to nic nie poradzisz. A w uniampie cos musi niekontaktowac, na poczatek trzeba popukac.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
              Moc wyjsciowa zalezy od napiecia zasilania a nie od tego co zmienisz w uniampie.
              Wiem o tym ale nie każdy element może to wytrzymać

Skomentuj

Dlatego max to +-50V zasilania. Jak ktos chce wiecej to niech sobie przeprojektuje uklad.

Skomentuj

Zastosowanie rezystorów 0,125W ma duży wpływ na wzmacniacz? Może nawet uszkodzić wzmacniacz?

Skomentuj

Ale wy macie problemy a nie altwiej kupic rezystory 0,25W i sie nie meczyc? Na niektorych wydziela sie wiecej niz 0,125W wiec dobrze jakby mialy 0,25W.

Skomentuj

Pytanie jest z ciekawości. Dziękuje za odpowiedz.

Skomentuj

Witam, mam taki problem. Złożyłem wczoraj Uni tyle że w wersji na Darlingtonach i niestety nie działa (Na rezystorach emiterowych jest 0V, regulacja potencjometrami nic nie daje). Wcześniej składałem już Uni na Toshibach i nie miałem żadnych problemów z uruchomieniem. Możecie napisać jakie są różnice w montażu na PCB pomiędzy tymi dwoma układami?? Będę wdzięczny za pomoc.

Skomentuj

Zdaje sie ze na schemacie nie ma zwor laczacych bazy darlingtonow.

Skomentuj

Czyli rozumiem że w miejscu rezystorów R8,R12,R28,R31, (R55,59,74,79) powinno się wlutować zwory, czy tak??

Skomentuj

zle rozumiesz. poprawilem schemat.

Skomentuj

Tak też zrobiłem :) znaczy, połączyłem bazy darlingtonów, no i wszystko działa :) Na początku nie dało się wyregulować prądu spoczynkowego na Re, okazało się że uszkodzona była jedna z zenerek i wszystko ładnie działało, niestety pośpieszyłem się trochę i podłączyłem sygnał wejściowy. Otóż dałem za mały radiator i przegrzały się tranzystory lewego kanału. Oczywiście wywaliło przez to bezpieczniki. Nie wiem czy to normalne ale zauważyłem że przy uruchamianiu pierwszego, tzn.prawego kanału, na jednym uzwojeniu wtórnym, poprzez rezystor, tranzystory lewego kanału też się nagrzewały, przy czym te z prawego były letnie. Mam nadzieje że to normalne bo zamierzam zaopatrzyć się teraz w porządny radiator wymienić tranzystory na lewym kanale i używać tego wzmaka, bo gra naprawdę przyzwoicie:)
                                No i jeszcze jedna, bardzo ważna sprawa, właśnie do Ciebie Irku. Ponieważ chciałem zbudować kompletny wzmacniacz, potrzebował bym jeszcze selektora wejść V3 i regulację barwy dźwięku stereo +13dB i pytanie czy była by możliwość zamówienia u Ciebie obwodów PCB do tych projektów ewentualnie płytek i elementów?? Byłbym bardzo wdzięczny :) Pozdrawiam.
                                Last edited by amatorr; 21.08.2011, 16:52.

Skomentuj

pisz na priv

Skomentuj

Witam, starałem sie uruchomić uni dziś. I takie problem:
                                    Powiedzmy jak podłącze trafo z lewej to nic się nie dzieje, Na emiterowych 0mV. Jak z prawej to rezystor się grzeje aż dymi, rezystor 5W. na wyjściu 50V
                                    Od czego zacząć sprawdzać?

Skomentuj

Od sprawdzenia poprawnosci montazu.

Skomentuj

Sprawdź czy nie ma zwarć w poprawności lutowania... I po co podłączasz lewą stronę zasilania ? Najpierw prawą... Lewą jak wszystko jest dobrze. I przeczytaj to
                                        Uruchomienie Uniampa

Skomentuj

Jutro posprawdzam wszystko dokładnie jak znajdę chwile, podłączałem lewą jak po sprawdzeniu prawej nic nie było na rezystorze emiterowym.

---------- Post dodany o 09:40 ---------- Poprzedni post o 20:45 ----------

no w końcu udało się ustawić spoczynkowy, było zwarcie na płytce pod rezystorem emiterowym i dlatego go nie widziałem wczoraj:)
                                          Dzieki za pomoc.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X