Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Może by ktoś podjął sie uruchomienia uniamp-a

Skomentuj

Sprawdzałeś D6, D7, D8, D9? Tranzystory mje T3, T14 sprawne? T10, T8, T1, T4, T11, T12, T17, T21, T20, T26, T27, T34, T35 Sprawne? Sprawdź też tranzystory w zabezpieczeniu.
      Last edited by marcin55246; 06.01.2017, 18:03.

Skomentuj

Witam, czy posiada ktoś może projekt płytki do drukowania? Albo może gotową płytkę PCB, chętnie kupię, ponieważ chcę zrobić Uniampa150v2

Pozdrawiam, Sebastian

Skomentuj

Zamieszczone przez Serinth Zobacz posta
          Witam, czy posiada ktoś może projekt płytki do drukowania?
          W pierwszym poście.. wszystko znajdziesz.
          Last edited by Marios; 14.01.2017, 20:53.

Skomentuj

No właśnie nie ma takiej płytki do drukowania. Na stronie http://www.fratu.pl/irek/?uniamp150v2,69 gdzie jest cały projekt jest tylko schemat, spis, podłączenie i radiatory

Skomentuj

http://diyaudio.pl/downloads/uniamp/

Skomentuj

Poza tym Irek na pewno ma nieograniczony zapas płytek :)
                http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

W linku do download jest wersja 1.0 a ja wolałbym ulepszone 2.0, coś poprawione jest. A irek nie odpisuje na maila tego co ma w zakładce kontakt na stronie projektu. Dlatego zdecydowałem się napisać

Skomentuj

V2 tylko od Irka i to jest płytkaprofi za dobrą cenę więc nawet nie jest warto samemu kombinować...
                    Sam miesiąc temu zamówiłem u niego kilka różnych płytek. Na jego stronie znajdziesz maila, pisz co i ile potrzebujesz i cierpliwie czekaj na odp. Irek ma swoje życie więc nie zawsze odpowiada w dwa czy pięć dni :P

Skomentuj

cześć
                      temat powrócił .
                      usterka za pierwszym razem zniknęła - wzmacniacz stał około 1 m-c bo nie miałem kiedy do niego zajrzeć a jak go pod łączyłem okazało się że działa poprawnie . i tak 2 lata :) do wczoraj
                      na filmie widać załączenie i wyłączenie .
                      https://www.youtube.com/watch?v=QwgfZFiv9Og
                      Elektronik ze mnie żaden ale skoro go złożyłem i działał to i możne naprawię :)
                      za podpowiedź i pomoc dziękuję

Skomentuj

Może komuś zalega pcb UniAMP v2 chętnie kupię.

Skomentuj

mi, nawet jest czesciowo polutowana

Skomentuj

Już nieaktualne.

Skomentuj

Jestem z Warszawy może ktoś ma pożyczyć Uniampa V2 na odsłuchy,albo tanio sprzedać?

Skomentuj

irek

pytales go?

Skomentuj

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym się przywitać :)
                                  Mam problem. Dotarl do mnie Uniamp v2. Zmontowany bardzo starannie. Odpalilem i cicho gra swietnie. Przy próbie podgłośnienia powyżej ok 10% rozłącza zabezpieczenie. To samo dzieje się na:
                                  - innych kokumnach
                                  - przy podłączonym osobno jednym i drugim kanale
                                  - przy rezygnacji z potencjometru a głośność regulowana jest ze źródła (serwer Daphile)

Wzmacniacz podobno działał. Zauważyłem, że ukruszony jest u samej góry tranzystor toshiba w końcówce, ale to chyba nie powinno mieć wpływu. Przy bardzo cichym słuchaniu oba kanały grają równo. Dopiero przy próbie podgłoszenia załącza się zabezpieczenie i na jakies 5s wyłącza. I tak w kółko aż do momentu ściszenia... co może być nie tak?
                                  Zauważyłem też, że na spokojnym utworze mogę dać odrobinę głośniej to w momencie pojawienia się np. perkusji w tym momencie na większy impuls ponownie odpala zabezpieczenie...
                                  Last edited by ciawron; 15.04.2018, 07:56.

Skomentuj

Jakie masz zasilanie? Trafo, kondensatory?

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                                      Jakie masz zasilanie? Trafo, kondensatory?
                                      Chyba sprawdzając uszkodzilem go bardziej. Odesłałem do sprzedającego bo zgodził się naprawić. Dam znać jak dowiem się, co bylo przyczyną.

Skomentuj

Witam Ponownie,

Tranzystory Toshiby, które miały ukruszenia zostały wymienione. Podobno uszkodzony był też uszkodzonty T25 i został wymieniony. Wzmacniacz dotarł i gra FENOMENALNIE.
                                        Odsłuch, bo nie znalazłem w wątku opisu brzmienia:
                                        - jako źródło serwer DAPHILE,
                                        - później po USB sygnał na DAC Cambridge Audio DacMagic (po poważnym tuningu zasilania i nie tylko)
                                        - Uniamp 150v2 :)
                                        - monitory KEF XQ ONE

Porównam do dwóch klocków poniżej i powiem szczerze, że nie warto przepłacać zwłaszcza w przypadku pozycji pierwszej... (nowy 10kzł).:
                                        1. NAD C390DD (sygnał puszczony przez ten sam DAC z mojego systemu z ominięciem wbudowanego. Nad robił jedynie za końcówkę mocy)
                                        2. Emotiva XPA-200 (przez samą końcówkę)

Dźwięk jest niesamowicie szczegółowy. Bardzo szerokie stereo i scena, której głębia dosłownie powala. Płyta Roger Waters "Amused to Death" rozłożyła mnie na łopatki. W utworze "Too Much Rope" wóz z końmi przejechał przez pokój tak szeroko, że przy ustawieniu kolumn i słuchacza w trójkąt równoboczny ostatnie rżenie konia było słychać idealnie pod kątem 90 stopni po mojej prawej stronie :). To samo potwierdziła żona i córka :). Doskonale słychać, w którym miejscu znajduje się dany instrument czy wokalista. Całość pasma jest bardzo dobrze przenoszona bez zbędnych podbarwień. Dosłownie co wzmacniacz dostanie - to tak to przeniesie dalej bez dawania czegoś od siebie lub chowania między podzespoły. Bas schodzi bardzo nisko, przy tym wzmacniaczu czuć idealnie jego kontrolę. Jest punktowy i niezwykle detaliczny.. Przewaliło się u mnie wiele klocków i poza wspomnianymi powyżej wszystko było rozlazłe w dole. Bas zwyczajnie "był". Więcej lub mniej i tyle. Tutaj utwory, w których w skomponowaniu gitara basowa lub kontrabas bierze pierwsze tło wypada fenomenalnie zwłaszcza przy małym zagęszczeniu instrumentalnym, gdzie można się na nim skupić. Tony wysokie jak i średnica idą łeb w łeb :). Wokale damskie i męskie są świetnie odwzorowane z wszystkimi ich niedoskonałościami. Można się wsłuchać w każdy szmer, wdech i inne charakterystyczne dla danego wokalisty detale. COŚ PIĘKNEGO!. Talerze perkusji, gitary i wybrzmiewanie strun w akustyku to czysta poezja. Dire Straits, album "On Every Street" w kawałku "You and Your Friend" rozpoczyna się od wejścia dwóch gitar. Pierwsze dźwięki akustyka wprowadzają w osłupienie :) Słychać każde metaliczne wybrzmiewanie strun. Do tego instrument jest świetnie zlokalizowany. Jakby dwóch gości siedziało w pokoju na kkrzesłach barowych i sobie pogrywali. Sorry, że tak się rozpisałem, ale ten wzmacniacz na to zasługuje. Długo szukałem, przewaliłem sporo kasy na odsłuchy, bo inaczej się nie da. A tu dostałem konstrukcję, która spokojnie konkuruje z klockami za kilka ładnych Kzł. Wielkie brawa dla Pana Irka. Kawał dobrej roboty!

Dodam jeszcze, że czytając wszystkie wątki gdzieś natrafiłem na problem, że wzmacniacz lubi się grzać. Prądy spoczynkowe mam ustawione na 5mV (+ - 0,1) i przy głośnym słuchaniu przez około pół godziny radiator jest ledwo letni. Może ta wartość wypada poza wskazaną i tu jest problem. Tak samo miałem z Rotelem RA-840 BX3. Wszędzie pisali, że działa jako wzmacniacz i farelka. I była to prawda. Potrafił tak się nagrzać, że normalnie z niego dmuchało. Po pobraniu Service Manual i ustawieniu p. spoczynkowych ciężko było zrobić go przynajmniej ciepłym.
                                        Last edited by ciawron; 16.05.2018, 09:43.

Skomentuj

Witam
                                          Ma może ktoś dwie płytki odsprzedać do uniamp150 v2?
                                          ps
                                          Irek już nie ma

Skomentuj

Czaruję...
                                          X