Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Irku, układy ruszyły! mój błąd źle zinterpretowałem podpięcie IN do barwy zamieniłem miejscami GDN i +12V i z źle podpiętym źródłem prądu od wczoraj kombinowałem. Nie znam zasad opisywania schematów i wprowadził mnie w błąd rysunek IN na schemacie. Mam nadzieję że przy podpięciu unizab2 nie będzie takich cyrków.
    Opampy zostały zgodnie z rysunkiem na pcb.

Dzięki i pozdrawiam.

Skomentuj

Panowie, mam mały problem ze swoim Uniampem - mianowicie jak słucham muzyki to w momencie kiedy przeważają tony niskie to wokale grają ciszej, jak nie ma w "tle" basów to wokal jakby dostawał nagle parę decybeli więcej..

sprawia to wrażenie jakby co chwilę zmieniał się poziom głośności...

Skomentuj

Cześć, poradźcie co może być powodem spalenia (dosłownie) R79, R56, R72, R74 (R79 palił się żywym ogniem), zabezpieczenie termiczne nie było zamocowane do radiatora i fakty był gorący, końcówka grała do końca. Po wymianie wspomnianych rezystorów oraz T33 i D14 pali rezystory R56, R72. Co może być uszkodzone końcowe czy sterujące prawej strony?

Skomentuj

Niepoprawnie zmontowany układ pewnie szukaj błędów

Skomentuj

Uniamp grał bez problemów prądy spoczynkowe i na wyjściu ok, tak było kilka dni, nagle przy głośniejszej muzyce R79 stanął w płomieniach. Coś robi niezłe zwarcie, czy mogłem przegrzać (spalić) końcowe tranzystory?

Skomentuj

Problem rozwiązałem okazało się że spaliłem T23 i T31, wszystko już gra pięknie.

Skomentuj

Panowie, doradźcie gdzie najlepiej wstawić potencjometr do balansu (mam z klikeim 47K) wraz z uni jest selektor V2 i barwa.
                Dzięki.

Skomentuj

Kolejne problem z którym na razie nie poradziłem sobie, skąd wziąć zasilanie diod led do selektora, wpiąłem się przez rezystor na 12V, wszystko działa ale po wyłączeniu diody świecą aż kondensatory rozładują się (zasilanie +12V z uniampa). Chciałbym aby dioda gasła zaraz po wyłączeniu zasilania, teraz trwa to ok 25 sek.

Skomentuj

Podłącz diodę za włącznikiem zasilania, z odpowiednim rezystorem rzecz jasna :)

Łejt, chwila, nie doczytałem

Rozumiem ze chodzi Ci o diodę pokazującą wejście? Bo jak tak, to wyższa szkoła... Ale da się to zrobić na tranach.
                    Last edited by SowaZ; 18.03.2015, 23:17.

Skomentuj

Zamieszczone przez SowaZ Zobacz posta
                      Podłącz diodę za włącznikiem zasilania, z odpowiednim rezystorem rzecz jasna
                      No to pocisnąłeś. Tak sie nie robi od 20-30 lat.

Skomentuj

Moja wersja mini UniAmpa (nieco poniżej 80x60mm), były pewne problemy, a raczej głupie wpadki typu urwany pad przy Zoblu, ale na oscylu już śmiga.
                        Last edited by ampli; 19.03.2015, 17:40.

Skomentuj

Panowie, temat uniampa tutaj umiera a szkoda! nadal proszę o radę gdzie wstawić potencjometr balansu, sam czy z jakimiś rezystorami. Dla mnie to nowa wiedza a nie chcę kombinować.

Skomentuj

Ja również potrzebuję pomocy co do balansu i nie tylko :)
                            Chciałbym zapakować Uniamp'a i Unizab'a do JVC JA-S44, powód? Wiszę bratu wzmacniacz i brakuje mi selektora i potka, a jak skończę accu to oddam mu tego JVC. W JVC są spalone scalaki, a nowe chińskie STK długo nie pograją.
                            Nie jestem pewny czy dobrze myślę co do podłączenia uniampa i czy w ogóle jest możliwość że to zagra. Jeśli ma ktoś chwilkę czasu mógłby zerknąć na schemat JVC?

1. Czy prawidłowo rozszyfrowałem P301 i P302 jak na zdjęciu?
                            2. Czy do pinu 3 w P301 podpiąć masę z głównego pkt. mas? Z odpiętym kablem sprawdzając miernikiem ta masa tam jest tak samo na końcówce.
                            3. W JVC balans jest za STK, mogę go podłączyć pod gniazda wyjściowe za unizabem?
                            4. 41V DC podpiąć z bezpieczników w Unim? Do P302 2 i 6.
                            5. Do sterowania wskaźnikami mogę skopiować ten układ z końcówki JVC i podpiąć tak jak balans?
                            6. Ze schematu, na sygnale na wejściu do końcówki JVC tam jest 1.2V?

Nie wybuchnie jak to tak podłączę? Sorry, elektryk ze mnie słaby ale klona accu udało mi się złożyć i odpalić bez dymu więc myślę że i tym dam rade

Na schemacie: B-3,4 P301 i P302; C,D-3 sterowanie wskaźnikami.
                            Last edited by Trol.; 31.03.2015, 16:56.

Skomentuj

Nie aktualne już wiem co i jak :)
                              Sygnał z equalizera z pinu 901 i 902 i wszystko na panelu działa i gra :biggrin: (poza wycieraczkami ale skopiuje ten układ z JVC i podepnę pod wyjścia).
                              A 41V do gniazda bezpieczników F604 i F605.

Skomentuj

Zamieszczone przez Fotomn Zobacz posta
                                Panowie, temat uniampa tutaj umiera a szkoda! nadal proszę o radę gdzie wstawić potencjometr balansu, sam czy z jakimiś rezystorami. Dla mnie to nowa wiedza a nie chcę kombinować.
                                Wstawiasz go podobnie jak potencjometr glosnosci z tym ze musi to byc potencjometr z charakterystyka MN (M+N) wartosc taka sama jak wartosci potka od glosnosci od bidy moze byc cos w przedziale 20-100k. Mozesz go wstawic przez potkiem glosnosci lub za, tu mozesz poeksperymentowac. Najwazniejsze jest to ze potencjometr MN ma z gory przypisane sciezki do kanalow L/P. Sygnal przychodzacy podlaczasz do lewego skrajnego i prawego skrajnego a nie jak w zwyklym potku po tej samej stronie. Potek MN w srodkowej pozycji ma zerowa rezystancje miedzy wejsciem (skrajnym) a wyjsciem (suwakiem) jednak musisz zlokalizowac miernikiem kanaly. Daj znac jak bedziesz mial taki potencjometr.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Trol. Zobacz posta
                                Nie wybuchnie jak to tak podłączę? Sorry, elektryk ze mnie słaby ale klona accu udało mi się złożyć i odpalić bez dymu więc myślę że i tym dam rade
                                Podlaczenia uniampa w gotowym wzmaku to nawet ja bym sie nie podjal. Przesledzenie prowadzenia mas i prawidlowe podlaczenie uniego to robota na wiele godzin i to dla zawodowca. Uniamp musi miec bezposrednio podlaczone trafo, dokladnie chodzi o napiecie zasilania koncowki jesli zasila ono jeszcze jakies uklady to masz problem.

Skomentuj

Potencjometr jest, oryginalny Telpod 2 x 47k M+N, późnym wieczorem znajdę kanały i będzie próba podpięcia, dzięki Irek.

Skomentuj

W JVC było tak, że zasilacz był na końcówce mocy, i z tego był zasilany też drugi układ, wejściowy czy coś takiego.
                                    Czyli nie mogę zrobić tak żeby ten układ zasilić z kondensatorów filtrujących uniampa?

Próbowałem dzisiaj to połączyć ale uniamp był jeszcze w starej obudowie na oddzielnym trafie, a zasilanie tego układu JVC zrobiłem z własnego trafa i mostka prostowniczego.
                                    Połączyłem sygnał z equalizera JVC do RCA uniampa i żadnego brumu czy buczenia nie zauważyłem, grał tak z pół godziny, wszystko działało: barwa, balans, selektor wejść, wyjść, volume, loudnes.
                                    Pozostaje zamontować dwa transformatory jeden do zasilania układów JVC, a drugie trafo do Uniampa, tak?
                                    Last edited by Trol.; 01.04.2015, 23:52.

Skomentuj

Skoro masz w JVC trafo z odczepem na zasilanie układy to wykorzystaj oddzielne trafo albo zrob tak jak jest w tym JVC tylko końcówki podmień na Uni

Skomentuj

Tak to teraz wygląda:

2 przewody czerwone, odczepy 30V i 0 z punktu mas.
                                        Czerwony i niebieski do zasilania układu JVC, potrzebne 41 DCV.

Skomentuj

Czyli nie mogę zrobić tak żeby ten układ zasilić z kondensatorów filtrujących uniampa?
                                          Mozesz. Nie mozesz zasilic uniampa z oryginalnego zasilacza, bo sie cuda moga dziac.

Połączyłem sygnał z equalizera JVC do RCA uniampa i żadnego brumu czy buczenia nie zauważyłem
                                          Jak sa osobne zasilacze to nie ma problemow z brumem jak jest wspolny to poajwai sie problem ktorego rozwiazanie nie jest proste.

Pozostaje zamontować dwa transformatory jeden do zasilania układów JVC, a drugie trafo do Uniampa, tak?
                                          To najprostrze rozwiazanie ale najdrozsze. Jesli jednak mialbys stracic wiele godzin na szukaniu odpowiedniego polaczenia mas to moze warto zastosowac dwa trafa.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X