Zamieszczone przez farmi18
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
hehe :lol: dobra nie będę taki i wrzucę jeszcze raz :razz:
Zamieszczone przez irekTrzeba sprawdzic dlaczego uklad zabezpieczen sie nie wlacza
a to moze miec miejsce z kilku powodow. Moze byc uszkodzony
albo wystepuje ciagle jakis sygnal awarii.
Zalozmy ze uklad jest sprawny tylko dostaje bledny sygnal
i tu przyczyna moze byc uszkodzenie T13 i D3, D4 lub T33 i D13, D14
zaleznie ktory kanal byl uszkodzony to mogly spalic sie te elementy
i beda wlasnie powodowaly nie wlaczanie sie wzmacniacza.
Sam uklad opoznionego wlaczania mozna sprawdzic wylutowujac
T17 (zeby wzmacniacz sie nie wlaczyl), D6 (zabezp term)
i R25, R62 (detekcja zwarcia) oraz D11 (detekcja napiecia sieci).
Jesli pojawi sie tylko napiecie zasilania ukladu (12V na DZ2)
to po kilku sekundach uklad wygeneruje 12V na DZ1 co bedzie swiadczylo
o tym ze dziala i mozna po kolei dolaczac wymienione elementy
zeby stwierdzic z ktorego zrodla jest sygnal alarmu.
Skomentuj
-
Układ oczywiscie był odłączony, ale..... nie rozładowałem kondensatorów.
Swoją drogą jak je rozładowywać?
dolphin123 - ten cytat, to chyba nie do mojego przypadku??
Mój uni gra, załancza się po 5sek. Tu nie widzę kłopotów, tylko te syczenie i dziwne burczenie.
Jakieś cenne strzały co sprawdzać i jak??
Najgorszą usterką jest coś takiego jak, coś działa, ale nie do końca poprawnie. Lepije jak coś nie działa. Wtedy wiadomo co szukać. A tutaj??
Skomentuj
-
Heh,
Składam sobie właśnie Uni, jestem na etapie kompletowania i lutowania elementów. W domu mam trafko 250W o wyjściach 2x27V i 2x15V. Napięciem 2x27 będę chciał zasilić Uni (chodź wiem, ze dzięki takiemu V nie osiągne jego szczytu możliwości). Do czego mógłbym wykorzystać tą drugą parę wyprowadzeń, a co mogło by ulepszyć Uni? Chodzi o to aby wszystko w razie W zamknąć w jednej budzie
Skomentuj
-
barat210 - rezystory wymienione, wszystko działa jak dawniej..... tylko bez minimalnego brumu bo dolutowałem kondensator,
THX za trafną radę gdzie szukać.
Trafo jak ma dwa napięcia i drugie chcemy wykorzysać do innych celów, niestety musi być cały czas całe pod napieciem, pomimo, że jst w stanie spoczynku wzmak.
Troche chyba nieekonomiczne i średnie rozwiązanie, chociaż działające jak najbardziej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencikZamieszczone przez Manstaff11tak podłączyć, żeby pętli masy nie zrobić
Skomentuj
-
Zamieszczone przez brencikNiby wszsytko zostało napisane a nikt nie napisal, nawet sam guru irek, w ktorym miejscu podlaczyc uni do masy, tj. chasssis.
Skomentuj
-
mam selektor Irka w swoim uni i niepodłączona masę do obudowy.Jest cisza w głosnikach a jedyne co słychać to" tykanie" w momencie uzywania przycisku zwiększającego siłę głosu bez sygnału na wejściu(reg.wzmocukład scalony).Masę w najbliżyszym czasie podłączę przez rezystor i kondensator i tulejkę dystansowa do obudowy.
Skomentuj
-
A może masz podłączona tylko o tym nie wiesz? Przes jakeis srubki, mocowania itp?
A nawet jak nie to jest sprzezenie pojemnosciowe miedzy obudowa i obwodami elektrycznymi wzmacniacza i to w dodatku zmienne. Nalezy to bezwzglednie uregulwoac podlaczajac obudowe do masy i stablizujac jej potencjał.
Skomentuj
Skomentuj