Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Tasior
    to zamontuj sobie 2A tylko nie pytaj potem na forum czemu sie pala.
    Nie,zamontuje sobie zwore w miejsce bezpiecznika bede mial pewnosc ze napewno mi sie nie przepali :/ ja montuje bezpiecznik 3,5 A w swoich uniampach i jak narazie w żadnym sie jeszcze nie przepalil a z takim pytaniem napewno sie nie udam wiec niech Cie o to głowa nie boli

[ Dodano: 2009-09-14, 18:14 ]
    Zamieszczone przez maxdila
    to tutaj nie mam pojęcia jak to zrobić dla obu kanałów
    Parowanie tranzystorów końcowych albo dobranie z jednej sekcji produkcyjnej :)

Skomentuj

spisując elementy do kupna nie było podziału jakie to maja być kondensatory (oprócz elektrolitów) chodzi mi o to ze w sklepie wszystkie kondki dostałem ceramiczne a tymczasem na zdjęciach widzę ze 100nf są poliestrowe
      czy stanowi to jakiś problem ?

Skomentuj

bezpieczniki pelnia tylko role zabezpieczenia przeciwpozarowego i powinny przepalic sie tylko wtedy spala sie tranzystory mocy. W profesjonalnych konstrukcjach gdzie awaryjnosc wynosi <1% takich bezpiecznikow sie nie stosuje a ewentualne uszkodzenie wzmacniacza przepala bezpiecznik sieciowy.

Zamieszczone przez kaman777
        3,5 A w swoich uniampach i jak narazie w żadnym sie jeszcze nie przepalil
        chyba wiesz ze to zalezy od impedancji kolumn i tego jak glosno sie slucha. Bezpiecznik nie moze sie przepalic przy oddawaniu pelnej mocy dlatego sa wstawione 5A, wstawienie mniejszych w zaden sposob nie zabezpiecza bardziej wzmacniacza. Zabezpieczenia zwarciowe mozesz przetestowac po to sa zeby dzialaly.

Zamieszczone przez dado00
        wszystkie kondki dostałem ceramiczne a tymczasem na zdjęciach widzę ze 100nf są poliestroweczy stanowi to jakiś problem ?
        Moga byc ceramiczne byle wytrzymaly 50V.

Napiecie stale na wyjsciu mierzymy na wyjsciach glosnikowych i jesli jest w granicach +-100mV to jest ok. Za ewentualne rozbierznosci odpowiadaja tranzystory wejsciowe.

Prad spoczynkowy mierzy sie na rezystorach emiterowych (od dolu) albo od gory miedzy wyjsciem a ktoryms emiterem tranzystora mocy. W nowej plytce jest specjalny punkt pomiarowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
          ...uszkodzenie wzmacniacza przepala bezpiecznik sieciowy.
          Nie wiem czy wiesz, ale bezpieczniki nie "palą się" tylko się topią. Dlatego nazywają się bezpiecznikami topikowymi :wink:

Skomentuj

a sciezka na plytce przepala sie czy topi?

Skomentuj

irek, tak mi mówili na szkoleniu SEP - bezpiecznik się nie pali tylko topi. W środku jest drucik z... czegoś tam (aluminium albo coś podobnego, nie znam się) i jak pewnie wiesz aluminium, żelazo, metal itp. nie palą się tylko topią. Spróbuj podpalić puszkę po piwie albo konserwie.
              Ścieżka na płytce też się topi bo przecież wykonana jest z miedzi. No i próbowałeś kiedyś podpalić miedź?

Skomentuj

Sory, ale zapytam jeszcze o coś. Pytałem już użytkownika kaman777, ale dalej nie jestem pewien i chcę jeszcze od kogoś to usłyszeć.
                Czy zamiast rezystorów 0R i 1R mogą być zworki? Bo szukałem odpowiedzi w google, ale według niektórych nie ma to znaczenia, według innych ma, a na uniampie z pierwszej strony tematu widzę, że jednak w tych miejscach są rezystory, a nie zworki........

Skomentuj

0R to inaczej zworka. 1R to 1 ohm i jakby nie był konieczny to autor projektu by go nie dawał.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                    aluminium, żelazo, metal itp. nie palą się tylko topią
                    oj gościu, gościu, polecam przypomnieć sobie chemię z podstawówki (czy teraz to może gimnazjum) zwłaszcza spalanie magnezu w tlenie, na jutubie można oglądnąć filmiki

Zamieszczone przez bart210
                    bezpiecznik się nie pali tylko topi
                    Ale jakie to ma znaczenie? Pokaż mi kogoś kto mówi, że bezpiecznik, żarówka, telewizor itp. przetopił/stopił się? Chyba wszyscy mówią, że cośtam się spaliło.

A tak w ogóle to post miał być OT tylko nie wiem jak to ustawić ehhh...

Skomentuj

dabyl, nie jestem żaden "gościu".
                      Nie na temat...
                      Naukę w szkole średniej skończyłem 6 lat temu, a studia rok temu i mało z tego pamiętam, tym bardziej, że na studiach nie miałem chemii.
                      A poza tym nie wiem czy robi się kable i bezpieczniki z magnezu. No i inna sprawa, dlaczego popularny bezpiecznik nazywa się "bezpiecznik topikowy"?
                      Zamieszczone przez dabyl
                      Pokaż mi kogoś kto mówi, że bezpiecznik, żarówka, telewizor itp. przetopił/stopił się?
                      Nikt tak nie mówi bo powowszechnie utarło się, że coś się spaliło (tak jak zresztą sam napisałeś). Tak samo jak "zapal światło".
                      Chciałem tylko uświadomić jak powinno się określać niektóre zjawiska fachowo. A że powszechnie jest inaczej to nic na to nie poradzę.

Skomentuj

pozwolicie ze spytam jeszcze o jedną rzecz
                        mianowicie kończę powoli uniampa
                        i teraz pytanie czy mogę go uruchomić na takim trafie
                        TS90/16 2 X 19,8V - 2 X 2A ; 27V - 0,06A ; 5,8V - 0,5A ; 16V - 0,2A ; 39V - 0,02A

główne napięcie to 2x 19.8 V
                        i czy po podpięciu pod właściwe trafo będę musiał "uruchamiać " wzmacniacz od nowa ?

a i jeszcze jedno
                        kondensatorów opisanych na schemacie jako
                        c5
                        c12
                        c23
                        c30
                        nie montujemy ? wstawić zworę ?

Skomentuj

jezeli na schemacie przy kedziołach są literki NC zamiast wartosci elementu nie montujemy i nie wstawiamy zwór.Na tych 19,8V chyba odpali ale nie wiem jak zachowa sie układ opóżnionego załączania.

Skomentuj

i czy po podpięciu pod właściwe trafo będę musiał "uruchamiać " wzmacniacz od nowa ?
                            tak
                            a i jeszcze jedno
                            kondensatorów opisanych na schemacie jako
                            c5
                            c12
                            c23
                            c30
                            nie montujemy ?
                            dokładnie. Zworek tam nie wstawiaj!

Skomentuj

dado00, na 2x18v nie odpalil. na plytce pisze 2x25v-40 czy jakos tak wiec nie mysl ze cos nie dziala jak sie nie wlaczy, tylko sproboj na trafie z wyzszymi napieciami.

Skomentuj

o to chodzi że takie trafo mam pod ręką a na właściwe muszę jeszcze znaleźć wolne środki

może mi ktoś jeszcze opisać działanie termistora ntc 100k
                                wyczytałem na wikipedi
                                NTC – o ujemnym współczynniku temperaturowym (ang. negative temperature coefficient) – wzrost temperatury powoduje zmniejszanie się rezystancji;
                                i z tego co wyczytałem to przy 70 albo 90 stopniach C uniamp się wyłącza
                                chwilowo nie mogę zdobyć takiego termistora
                                więc czy mogę zastąpić go jakimś innym jeśli tak to o mniejszej wartości będzie wyłączał przy mniejszej czy większej temp ?
                                bądź chwilowo zrezygnować z zabezpieczenia termicznego i wstawić zworę ? rezystor ? jeśli tak to jaki ? 100 k?

Skomentuj

wstaw rezystor tak jak mowisz. Ja tak mam i trzeba tylko uwazac na temperature ale to tylko przy dlugim sluchaniu przy sporej mocy.

Skomentuj

Tak apropo tego topienia sie itd. Zeby cos spalic potrzebny jest tlen a bezpieczniki wydaje mi sie robione sa w prozni podobnie jak zarowki (i dlatego tez drucik w zarowce sie nie spala).

Skomentuj

n_omyzs, odkąd to bezpieczniki są hermetyczne :)
                                      Spalanie to szybka reakcja redox (utleniania - redukcji) z wydzieleniem ciepła i światła, metale są reduktorami, a tlen utleniaczem, tyle na ten temat.
                                      Wróćmy do tematów związanych bardziej z audio... :P

Skomentuj

takero, wydaje mi sie ze sa hermetyczne choc tak jak napisalem "wydaje mi sie". Nie wiem czy taki ejst hermetyczny: http://www.seguro.pl/sklep/admin/zdj...32e917c7ff.jpg ale taki: http://bakista.com.pl/data/img/4133Img_1_90.jpg byc moze jest wypelniony po to zeby nie zachodzilo spalanie tylko stopienie cholera wie - tylko teoretyzuje

Skomentuj

bezpieczniki nie sa hermetyczne i tak dobrze ze mowimy o bezpiecznikach a nie korkach..
                                          A jak sie pala (stapiaja) to kazdy sam moze zobaczyc, blysk i przepalony przepraszam przetopiony drucik na srodku no chyba ze prad byl duzy to tylko kilka kropelek albo osad metalu na sciankach.
                                          chyba juz wystarczy o bezpiecznikach a jak ktos ma problem z paleniem/stopieniem to nie do uniampa wstawi zwory to na pewno sie nie spala ani nie stopia.

Jesli ktos nie ma termistora to nie musi go lutowac wzmacniacz bedzie wtedy dzialal bez zabezpieczenia termicznego.

Jesli uniamp nie uruchamia sie na niskim napieciu to znaczy ze albo nie ma 12V na DZ2 i wtedy trzeba zmniejszyc wartosc R40, albo za male napiecie panuje na C21 i wtedy trzeba zmniejszyc wartosc R48.
                                          Po zmianie na tarfo z wyzszym napieciem mozna sprawdzic prad spoczynkowy ale nie powinien sie znaczaco zmienic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X