Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem rozwiązany, uszkodzeniu uległa wspomniana wyżej dioda 1N4007. Całe szczęście, że ta konstrukcja jest tak rozmyślnie zaprojektowana :smile:

Skomentuj

Czy muszę jakoś specjalnie izolować tranzystory mocy od całej reszty? Pomiędzy nimi, a radiatorem będą specjalne podkładki, ale co np. ze stykiem dwóch tranzystorów czy tranzystorów ze śrubom?

PS. Chłodzenie aktywne rozwiążę chyba tak:

A układ sterujący obrotami wentylatora w zależności od temperatury chyba już nalazłem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez ROBAK13
        Pomiędzy nimi, a radiatorem będą specjalne podkładki, ale co np. ze stykiem dwóch tranzystorów czy tranzystorów ze śrubom?
        od tego są specjalne tulejki

Skomentuj

Tzn? Jakie tulejki i w jakim miejscu?

Skomentuj

no pod łepek śruby tak żeby odizolować od tranzystora

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
              no pod łepek śruby tak żeby odizolować od tranzystora
              no nie zgodze sie z Toba.Pod tranzystory mocy na pewno nie jest potrzebna tulejka izolujaca natomiast pod sterujace-miałem i mam wersję izolowaną i chyba tylko taka jest dostepna więc również nie jest potrzebna tulejka izolacyjna.Reasumując powinno byc tak:śruba M3 podkładka spręzysta,podkładka płaska,tranzystor sterujący,tranzystor mocy,pasta,podkładka mikowa,pasta,radiator :razz:

Skomentuj

zbyszek, zgadza się, jeśli trany są izolowane to nie potrzebna jest tulejka ale jeśli nie są to jest potrzebna... Kolega pytał to odpowiedziałem a zapomniałem o tym że zazwyczaj są izolowane fabrycznie

Skomentuj

2SC5200/2SA1943 maja izolowany otwor, a sterujace 2SC4793/2SA1837 sa cale izolowane.
                  Dzieki temu trudno cos zle zrobic choc u amatorow rozne sa przypadki. Niektorzy daja podkladki mikowe pod cale izolowane tranzystory..

Do uniampa z dedykowanym trafem wystarczy 7cm profilu A6023, profil A5352 musi miec 10cm, wentylator nie jest potrzebny.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                    mam wersję izolowaną i chyba tylko taka jest dostepna
                    mje15030/31 oraz 32/33 sa uzywane.

Skomentuj

Ja u siebie problem docisku rozwiązałem w następujący sposób:

Niby jedna śrubka M4 ale profil ani drgnie, dodatkowo nie ma obawy o zerwanie gwintu w radiatorze bo jest nakrętka :)

Skomentuj

To jak? Dawać ten wentylator czy nie? Wymyśliłem, że zamiast dziurkować górną przykrywę wzmaka zostawię z tyłu od góry 1cm szparę by ciepłe powietrze wylatywało. Na co dzień wiadomo, że nie będę aż tak szaleć, ale jak by jakąś imprezkę przyszło napędzać to jak to wypadnie po kilku godzinach głośnego grania? Radiator w takim razie dał bym 7cm jak mówi Irek.
                        Udało mi się załatwić płyty metalowe. Mam do wyboru aluminium lub chromonikiel. Wymiary raczej jakie chcę . Który materiał lepszy? Bo o tym drugim mało co słyszałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                          mje15030/31 oraz 32/33 sa uzywane.
                          miałem na mysli tranzystory 2SA1837/2SC4793.Te MJE też są dobre ale zapewne masz je w obudowie nieizolowanej i wówczas potrzebna tulejka izolacyjna.
                          Zamieszczone przez ROBAK13
                          Wymyśliłem, że zamiast dziurkować górną przykrywę wzmaka zostawię z tyłu od góry 1cm szparę
                          Jeśli radiator będzie wewnątrz obudowy lepiej zrób otwory wentylacyjne w spodniej części obudowy i w górnej (nad i pod radaiatorem).Na obudowę weż alu,łatwiejsze w obróbce w domowych warunkach.

Skomentuj

jak pisze zbyszek, alu , kreślisz siatke punktujesz i wiercisz potem ewentualnie małym frezem z kulką (frez do wiertarki) fazujesz otworki

tak te wszystkie otwory były wiercone odręcznie i to w 2mm blasze stalowej :smile:

Skomentuj

Ok. W sumie to nie wygląda to nawet tak źle i chyba tak właśnie zrobię. Grubą płytę dam chyba tylko na front i spód, a resztę powyginam z cieniutkiej blachy.
                              Na dole też trzeba dziurki? Bo w takim razie to na wypadek imprezy gdyby się Uni przegrzewał to mogę zawsze chwilowo położyć na wierzchu wentylator :).

PS. Czym można pokleić np. śrubki do alu? Klei epoksydowy?

Skomentuj

zbyszek, ja uzywam tych izolowanych ale pisalem tylko ze niektorzy moga uzywac mje a zatem potrzebne im beda podkladki lub/i tulejki.

Skomentuj

Nie rozum tutaj nie których po co sobie utrudniac zycie jak ogolno dostepne i po przyzwoitej cenie są 2SA1837/2SC4793 specjalnie dedykowane dla 2SC5200/2SA1943 w izolowanych obudowach i nie trzeba stosowac zadnych tulejek czy podklad pod tranzystory sterujace

Skomentuj

ROBAK13, zrób takie otwory:
                                    http://picasaweb.google.com/bart211/...17389458054354
                                    W dolnej pokrywie takie same. Wtedy na pewno przepływ powietrza będzie dobry :wink:

Skomentuj

bartr210- Tylko jak?........

Skomentuj

Waterjet'em :mrgreen:
                                        Ja za cięcie (dwie blachy 3mm, jedna 1.5mm grubości łącznie ok 2m cięcia) dałem 35zł (albo 30, nie pamiętam dokładnie) a precyzja naprawdę na wysokim poziomie. Przerwa w literze P ma szerokość ok 0.25 mm (średnica strumienia tnącego 0.7mm).

Skomentuj

Ja maksymalnie tnę koszty. Wiem nawet kto mógł by to zrobić bo taki jeden otworzył tego typu interes. Leserem chyba tnie, ale ja nie mam kasy........

Zrobię coś w tym stylu co Warg. Bo innej opcji nie widzę.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X