Problem rozwiązany, uszkodzeniu uległa wspomniana wyżej dioda 1N4007. Całe szczęście, że ta konstrukcja jest tak rozmyślnie zaprojektowana :smile:
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Czy muszę jakoś specjalnie izolować tranzystory mocy od całej reszty? Pomiędzy nimi, a radiatorem będą specjalne podkładki, ale co np. ze stykiem dwóch tranzystorów czy tranzystorów ze śrubom?
PS. Chłodzenie aktywne rozwiążę chyba tak:
A układ sterujący obrotami wentylatora w zależności od temperatury chyba już nalazłem :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekno pod łepek śruby tak żeby odizolować od tranzystora
Skomentuj
-
2SC5200/2SA1943 maja izolowany otwor, a sterujace 2SC4793/2SA1837 sa cale izolowane.
Dzieki temu trudno cos zle zrobic choc u amatorow rozne sa przypadki. Niektorzy daja podkladki mikowe pod cale izolowane tranzystory..
Do uniampa z dedykowanym trafem wystarczy 7cm profilu A6023, profil A5352 musi miec 10cm, wentylator nie jest potrzebny.
Skomentuj
-
To jak? Dawać ten wentylator czy nie? Wymyśliłem, że zamiast dziurkować górną przykrywę wzmaka zostawię z tyłu od góry 1cm szparę by ciepłe powietrze wylatywało. Na co dzień wiadomo, że nie będę aż tak szaleć, ale jak by jakąś imprezkę przyszło napędzać to jak to wypadnie po kilku godzinach głośnego grania? Radiator w takim razie dał bym 7cm jak mówi Irek.
Udało mi się załatwić płyty metalowe. Mam do wyboru aluminium lub chromonikiel. Wymiary raczej jakie chcę. Który materiał lepszy? Bo o tym drugim mało co słyszałem.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Tasiormje15030/31 oraz 32/33 sa uzywane.
Zamieszczone przez ROBAK13Wymyśliłem, że zamiast dziurkować górną przykrywę wzmaka zostawię z tyłu od góry 1cm szparę
Skomentuj
-
Ok. W sumie to nie wygląda to nawet tak źle i chyba tak właśnie zrobię. Grubą płytę dam chyba tylko na front i spód, a resztę powyginam z cieniutkiej blachy.
Na dole też trzeba dziurki? Bo w takim razie to na wypadek imprezy gdyby się Uni przegrzewał to mogę zawsze chwilowo położyć na wierzchu wentylator :).
PS. Czym można pokleić np. śrubki do alu? Klei epoksydowy?
Skomentuj
-
ROBAK13, zrób takie otwory:
http://picasaweb.google.com/bart211/...17389458054354
W dolnej pokrywie takie same. Wtedy na pewno przepływ powietrza będzie dobry :wink:
Skomentuj
Skomentuj