Zamieszczone przez irek
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
być może że te elementy zostały uszkodzone przeze mnie choć w przypadku mpsa42 to już mało prawdopodobne bo nie działał od razu po pierwszym ustawieniu prądu spoczynkowego ale nic nie wiadomoa to był niestety ale moje "pierwsze" diy choc do czynienia z układami i lutowaniem miałem nie raz
co myślicie o selektorze wejść na tda1049??
[ Dodano: 2009-08-22, 19:09 ]
tda1029 :razz:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777...zdarzają sie błedy produkcji przy ogronych nakladach danej produkcji,był przypadek nawet przy montażu Uniampa przez jednego użytkownika forum ze mial,uszkodzone 2,3 szuki tranzystorów bc,problem zwarcia może przegrzania przy lutowaniu tranzystora a może jednak bład produkcji??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dzwiedziuW więkrzości przypadków są tą chińskie podróbki nawet w dobrych sklepach elektronicznych (i nie tylko).
wszystkie elementy sa kontrolowane na etapie produkcji i nie ma mozliwosci zeby dany element byl wadliwy. amatorzy czesto zwalaja wine na elementy a tak naprawde to po prostu je uszkadzaja niewlasciwie montujac.
Skomentuj
-
irku,Ty składasz duze ilosci pcb więc nie masz na to czasu ale moim zdaniem kolega kaman777 ma rację.Kiedy składa sie jeden uni(lub cokolwiek innego)a nie dziesieć bardzo dobrym nawykiem jest sprawdzenie elementów przed wlutowaniem oraz sprawdzenie po zakończeniu lutowania pcb czy nie ma zwarć oraz jakości punktów lutowniczych jak i mocowanie do radiatora tranzystorów mocy.to raptem dodatkowe góra 30min .
Skomentuj
-
jakosc montazu zawsze sie sprawdza glownie w trakcie lutowania obserwujac sasiednie punkty a przed uruchomieniem zawsze oglada sie sciezki pod swiatlo z tego powodu standardowa splder maska jest zielona a kompletnym nieporozumieniem jest czarna jaka zamowili ludzie z forum.
sprawdzanie elementow przed wlutowaniem nie ma sensu bo to tylko ryzyko ich uszkodzenia i malo kto potrafi sprawdzic tranzystor wiec sprawdzenie polegajace na obejzeniu czy zmierzeniu zwarc jest na nic.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez n_omyzsKupic lepsza dzwiekowke
Zamieszczone przez n_omyzsekranowane kable
Zamieszczone przez n_omyzsEw wymienic siejące czesci kompa.
Jakieś inne porady?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez zbyszekno ja nieżle zostałem zjechany za to,ze narzekałem na czarna spldermaska w uni a co do sprawdzania elementów nie zgodzę sie z Toba,ze nie warto sprawqdzać elementów przed wlutowaniem przy produkcji jednostkowej.Zawsaze to spokojna manka jeśli chodzi o elementy.
Skomentuj
-
Jakie powinno być dopuszczalne napięcia stałe na wyjściu? Na jednym kanale nam 12mV, na drugim prawie 80mV (prądy spoczynkowe +-10mV). Od czego zależy ten parametr?
Muszę przyznać, że przy tym wzmacniaczu pojawiło mi się w głośnikach sporo detali których wcześniej nie słyszałem, jest też zdecydowanie więcej wysokich tonów (wcześniej kolumny śmigały na kicie NE-116).
Ogólnie wrażenia z odsłuchu jak najbardziej pozytywne.
Skomentuj
Skomentuj