Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek
    bez przesady! gdyby tak bylo to zadne urzadzenie by nie dzialalo! wlutowalem dziesiatki tysiacy elementow a wadliwe trafily mi sie moze ze trzy sztuki.
    Ok ale nie wszyscy mają może tyle szczęścia co ty Irku wiadomo zdarzają sie błedy produkcji przy ogronych nakladach danej produkcji,był przypadek nawet przy montażu Uniampa przez jednego użytkownika forum ze mial,uszkodzone 2,3 szuki tranzystorów bc,problem zwarcia może przegrzania przy lutowaniu tranzystora a może jednak bład produkcji?? ja nie mowie ze i w tym przypadku tak musiało też być podałem jedna z opcji

Skomentuj

być może że te elementy zostały uszkodzone przeze mnie choć w przypadku mpsa42 to już mało prawdopodobne bo nie działał od razu po pierwszym ustawieniu prądu spoczynkowego ale nic nie wiadomo a to był niestety ale moje "pierwsze" diy choc do czynienia z układami i lutowaniem miałem nie raz

co myślicie o selektorze wejść na tda1049??

[ Dodano: 2009-08-22, 19:09 ]
      tda1029 :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
        ...zdarzają sie błedy produkcji przy ogronych nakladach danej produkcji,był przypadek nawet przy montażu Uniampa przez jednego użytkownika forum ze mial,uszkodzone 2,3 szuki tranzystorów bc,problem zwarcia może przegrzania przy lutowaniu tranzystora a może jednak bład produkcji??
        W więkrzości przypadków są tą chińskie podróbki nawet w dobrych sklepach elektronicznych (i nie tylko). Jak wiadomo części elektroniczne nie podlegają gwarancji lub zwrotu więc sprzedają je bez karnie. I co gorsze coraz to lepiej je podrabiają.

Skomentuj

Zamieszczone przez dzwiedziu
          W więkrzości przypadków są tą chińskie podróbki nawet w dobrych sklepach elektronicznych (i nie tylko).
          chyba kiepskich sklepach, dobry sklep jest po prostu dystrybutorem danej firmy i nie ma wtedy mowy o podrobkach.

wszystkie elementy sa kontrolowane na etapie produkcji i nie ma mozliwosci zeby dany element byl wadliwy. amatorzy czesto zwalaja wine na elementy a tak naprawde to po prostu je uszkadzaja niewlasciwie montujac.

Skomentuj

irku,Ty składasz duze ilosci pcb więc nie masz na to czasu ale moim zdaniem kolega kaman777 ma rację.Kiedy składa sie jeden uni(lub cokolwiek innego)a nie dziesieć bardzo dobrym nawykiem jest sprawdzenie elementów przed wlutowaniem oraz sprawdzenie po zakończeniu lutowania pcb czy nie ma zwarć oraz jakości punktów lutowniczych jak i mocowanie do radiatora tranzystorów mocy.to raptem dodatkowe góra 30min .

Skomentuj

jakosc montazu zawsze sie sprawdza glownie w trakcie lutowania obserwujac sasiednie punkty a przed uruchomieniem zawsze oglada sie sciezki pod swiatlo z tego powodu standardowa splder maska jest zielona a kompletnym nieporozumieniem jest czarna jaka zamowili ludzie z forum.
              sprawdzanie elementow przed wlutowaniem nie ma sensu bo to tylko ryzyko ich uszkodzenia i malo kto potrafi sprawdzic tranzystor wiec sprawdzenie polegajace na obejzeniu czy zmierzeniu zwarc jest na nic.

Skomentuj

no ja nieżle zostałem zjechany za to,ze narzekałem na czarna spldermaska w uni a co do sprawdzania elementów nie zgodzę sie z Toba,ze nie warto sprawqdzać elementów przed wlutowaniem przy produkcji jednostkowej.Zawsaze to spokojna manka jeśli chodzi o elementy.

Skomentuj

Pytanko: mam poskładanego uni wszystko gra ale jest mały problem: łapie mi śmieci z kompa tj jak leci film to słychać jakieś pykanie, przy kręceniu rolką też jakieś pykanie, chyba to są jakieś wysokie częstotliwości... Jak się tego pozbyć?

Skomentuj

Kupic lepsza dzwiekowke lub ekranowane kable. Ew wymienic siejące czesci kompa.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                      Kupic lepsza dzwiekowke
                      audigy 2 -myślę że jest ok... Poza tym Yamaha tego mi nie robi co uni
                      ekranowane kable

Ew wymienic siejące czesci kompa.
                      to raczej nie wchodzi w grę, części myślę że są ok..
                      Jakieś inne porady?

Skomentuj

csbiczek, mialem takie cus na zintegrowanej karcie dzwiekowej.

Skomentuj

Tasior, wyciągnę jutro tą kartę i zobaczę czy na integrze jest to samo, poza tym zmienię myszkę(Warg też mówił że to miał i zmiana myszki pomogła)

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek
                            no ja nieżle zostałem zjechany za to,ze narzekałem na czarna spldermaska w uni a co do sprawdzania elementów nie zgodzę sie z Toba,ze nie warto sprawqdzać elementów przed wlutowaniem przy produkcji jednostkowej.Zawsaze to spokojna manka jeśli chodzi o elementy.
                            99% nie dzialajacych ukladow jest wina blednego montazu a nie wadliwych elementow o czym juz sam sie przekonales. zamiast marnowac czas na sprawdzanie elementow lepiej sprawdzic zwarcia i zimne luty w montazu.

Skomentuj

witam
                              mógłby ktoś podać wymiary płytki pcb do uniampa
                              dziękuje i pozdrawiam

Skomentuj

185,42mm x 59,436mm

Skomentuj

dzieki
                                  wlasnie wziolem sie za twoja konstrukcje
                                  pozdro i szacun dla ciebie :)

[ Dodano: 2009-08-31, 17:21 ]
                                  mam jeszcze takie pytani czy zamiast diody 1n4002 może być dioda 1n4007

Skomentuj

Zamieszczone przez dado00
                                    tak, bez nich uklad tez by dzialal.

Skomentuj

Zamieszczone przez dado00
                                      mogą być, nawet w forumowym zamówieniu były 1n4007

Skomentuj

innych juz nie produkuja/sprowadzaja nizszy cyfry na koncu to po prostu nizsze napiecie a ze diody kosztuja grosze to kazdy sklep ma te z najwyzszym napieciem czyli 1n4007 (1000v) do uniampa wystarcza te na 100v czyli min 1n4002.

Skomentuj

Jakie powinno być dopuszczalne napięcia stałe na wyjściu? Na jednym kanale nam 12mV, na drugim prawie 80mV (prądy spoczynkowe +-10mV). Od czego zależy ten parametr?
                                          Muszę przyznać, że przy tym wzmacniaczu pojawiło mi się w głośnikach sporo detali których wcześniej nie słyszałem, jest też zdecydowanie więcej wysokich tonów (wcześniej kolumny śmigały na kicie NE-116).
                                          Ogólnie wrażenia z odsłuchu jak najbardziej pozytywne.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X