MariuszElektro , pewnie sa, ale niemam czasu na to. Dzieki za pomoc.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez cudny90jak posmarujesz grubo i dokręcisz, to "wypultnie" więc jak można grubo posmarować?
oczywiscie pasta smarujemy z obu stron, idiotyzmem jest smarowanie z jednej strony.
Skomentuj
-
No to tradycyjnie, mam problem z uniampem :oops: Pewnie jestem setną osobą ale co tam... Sprawa wygląda następująco:
Poskładałem uniampa, sprawdziłem poprawność 2 razy, podłączyłem jedną
gałąź zasilania przez rezystor 15ohm 5W, ustawiłem prądy następująco:
na 3rezystorach emiterowych 9,4mV a na jednym 7,0mV, DC na wyjściu
wynosiło 18mV i 21mV więc w normie,wszystko wydawało się ok więc
podłączyłem całe zasilanie. DC na jednej stronie się nie zmieniło a na
drugiej zauważyłem że po podpięciu do sieci napięcie rośnie od ok -90mV
do ok 20mV i się zatrzymuje, pomyślałem że to chyba ok więc
podłączyłem głośnik no i grało, następnie podłączyłem kolumnę(akurat
pod to wyjście z tym dziwnie rosnącym napięciem) i pograło przez ok
pół minuty po czym zaczęło pierdzieć, gwizdać i strzelać więc szybko
odłączyłem z sieci... Potem odłączyłem głośniki i sygnał i podłączyłem
ponownie no i na tym wyjściu na którym były te trzaski mam 13,6V DC. :cry:
Panowie proszę o radę gdzie szukać usterki, od czego zacząć i co
mogło spowodować takie zachowanie się wzmacniacza?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekNo to tradycyjnie
Skomentuj
-
zamiast kondesatora 2,2uf mkt polecam dac 2x2,2uf (drugi lutując od druku)j-srednica mniej wyostrzona i nie męcząca tak jak przy 2,2uf,dzwięk jest bardziej naturalny,basu więcej choć jak dla mnie i tak jest go zamalo,brakuje takiego groźnego uderzenia dołu:),na jesień zapowiedz prawdziwego hi endowego-uniampa jedynego na wszelkich forach,pozdrawiam
Skomentuj
-
Jedyna zmiana o ile tak to mozna nazwac to bedzie wstawienie kondesatora na wejsciu 4,7uF wsumie wg. spisu i niechodzi mi o jakies modyfikacje a zastosowanie jednych z najlepszych elementow na rynku jak-mostek prostowinczy zrobiony z szybkich diod Mur,wstawienie kondesatora zwrotnicowego na wejscie Jantzena-kondesatory elktrolityczne panasonic FC(47uF)mkt-wimy,jedynym ceramikiem bedzie tylko kondesator 18pF,itd...;jak zmontuje takiego uniampa z pewnoscia pokaże na forum:)
Skomentuj
-
a teraz problem mam ja :roll:
a nie wiecie co sie mogło stać z unim ustawiłem prąd spoczynkowy na 6mV podłączyłem całe trafo a tu buczenie i nie działa szybkie odłączanie kolumn potem chciałem od nowa prąd spoczynkowy ustawić a tu kicha cały czas 0mV kręcę potkiem do oporu i nic, nie mogę do tej pory dojść usterki trafo 2x37v na kondensatorach 51v czy coś mogło tego nie wytrzymać?
Skomentuj
-
Nowy element nie zawsze oznacza ze jest dobry :) dlatego zawsze powinno sie sprawdzać przed wlutowaniem jak i rownież po wlutowaniu każdy element,wtedy można uniknąć problemów takich jakich ma np. teraz kolega mari@n :)
akurat 10om to latwo spalic robiac zwarcie albo zle podlaczajac masy.
Skomentuj
Skomentuj