Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MariuszElektro , pewnie sa, ale niemam czasu na to. Dzieki za pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
      jak posmarujesz grubo i dokręcisz, to "wypultnie" więc jak można grubo posmarować?
      przezroczysta wypultnie bo ma mala gestosc ale tej niby lepszej bialej niestety nie. i tu jest caly problem z biala pasta bo trzeba umiec ja nalozyc a jak sie nie umie to lepsza jest przezroczysta.
      oczywiscie pasta smarujemy z obu stron, idiotyzmem jest smarowanie z jednej strony.

Skomentuj

No to tradycyjnie, mam problem z uniampem :oops: Pewnie jestem setną osobą ale co tam... Sprawa wygląda następująco:
        Poskładałem uniampa, sprawdziłem poprawność 2 razy, podłączyłem jedną
        gałąź zasilania przez rezystor 15ohm 5W, ustawiłem prądy następująco:
        na 3rezystorach emiterowych 9,4mV a na jednym 7,0mV, DC na wyjściu
        wynosiło 18mV i 21mV więc w normie,wszystko wydawało się ok więc
        podłączyłem całe zasilanie. DC na jednej stronie się nie zmieniło a na
        drugiej zauważyłem że po podpięciu do sieci napięcie rośnie od ok -90mV
        do ok 20mV i się zatrzymuje, pomyślałem że to chyba ok więc
        podłączyłem głośnik no i grało, następnie podłączyłem kolumnę(akurat
        pod to wyjście z tym dziwnie rosnącym napięciem) i pograło przez ok
        pół minuty po czym zaczęło pierdzieć, gwizdać i strzelać więc szybko
        odłączyłem z sieci... Potem odłączyłem głośniki i sygnał i podłączyłem
        ponownie no i na tym wyjściu na którym były te trzaski mam 13,6V DC. :cry:
        Panowie proszę o radę gdzie szukać usterki, od czego zacząć i co
        mogło spowodować takie zachowanie się wzmacniacza?

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
          No to tradycyjnie
          no to tradycyjnie poleć lutownicą po punktacch co niekoniecznie uzdrowi uni ale sprawdzić trzeba(przy pomocy lupy).Sprawdz równiez ten rezystor 15 Ohm/5W.Polecam artykuł z PE 12/1993 (końcówka mocy 150W) i kolejne numery z opisem uruchomioenia tej końcówki w sposób nieco inny niz Irka a równie skuteczny.

Skomentuj

zbyszek Uruchomienie jest tu:

http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

A nie jakiś artykuł z PE

Skomentuj

Już sytuacja opanowana :twisted: Tyci zwarcie pod jednym z rezystorów emiterowych było...

Skomentuj

zamiast kondesatora 2,2uf mkt polecam dac 2x2,2uf (drugi lutując od druku)j-srednica mniej wyostrzona i nie męcząca tak jak przy 2,2uf,dzwięk jest bardziej naturalny,basu więcej choć jak dla mnie i tak jest go zamalo,brakuje takiego groźnego uderzenia dołu:),na jesień zapowiedz prawdziwego hi endowego-uniampa jedynego na wszelkich forach,pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez kaman777
                  ,na jesień zapowiedz prawdziwego hi endowego-uniampa jedynego na wszelkich forach,pozdrawiam
                  Jak zaczniesz zmieniać i przerabiać to ci nie powiem co z tego wyjdzie

Skomentuj

Jedyna zmiana o ile tak to mozna nazwac to bedzie wstawienie kondesatora na wejsciu 4,7uF wsumie wg. spisu i niechodzi mi o jakies modyfikacje a zastosowanie jednych z najlepszych elementow na rynku jak-mostek prostowinczy zrobiony z szybkich diod Mur,wstawienie kondesatora zwrotnicowego na wejscie Jantzena-kondesatory elktrolityczne panasonic FC(47uF)mkt-wimy,jedynym ceramikiem bedzie tylko kondesator 18pF,itd...;jak zmontuje takiego uniampa z pewnoscia pokaże na forum:)

Skomentuj

wszystkie kondensatory odpowiadajace za kompensacje czestotliwosciowa czyli te 18 i 47pF powinny byc ceramiczne bo sa bezindukcyjne.

Skomentuj

Tak ale 18 pf bede ceramiki 47pf silver mice-kondesatory podajrze foliowe wplyna jakos negatywnie na uklad??

Skomentuj

a teraz problem mam ja :roll:
                          a nie wiecie co sie mogło stać z unim ustawiłem prąd spoczynkowy na 6mV podłączyłem całe trafo a tu buczenie i nie działa szybkie odłączanie kolumn potem chciałem od nowa prąd spoczynkowy ustawić a tu kicha cały czas 0mV kręcę potkiem do oporu i nic, nie mogę do tej pory dojść usterki trafo 2x37v na kondensatorach 51v czy coś mogło tego nie wytrzymać?

Skomentuj

czy coś mogło tego nie wytrzymać?
                            Na pewno dużo elementów :P więc najpierw standardowo sprawdzaj luty, może masz jakieś zimne?

Skomentuj

luty przegrzewałem już 2 albo 3 razy i nie pomogło

Skomentuj

a zrób zdjęcie, najlepiej makro w dobrym oświetleniu dziennym spodu płytki ( od strony lutów )

Skomentuj

gdybym tylko miał aparat który jest w stanie to zrobić :evil: jeszcze dzisiaj wieczorem ponownie je przegrzeje bo teraz do roboty ale wątpię czy to to bo luty wyglądają ok a może jakieś przypuszczenia co może być nie tak??

Skomentuj

Przyczyn może być bardzo wiele, może po prostu źle podłączyłeś trafo :]

Skomentuj

już jest lepiej buczynie jest tylko na lewym kanale i o wiele mniejsze t17 bym do wymiany więc zmieniłem na bf420 i jeden z rezystorów 10r który miał dziwnym trafem 16k

Skomentuj

Nowy element nie zawsze oznacza ze jest dobry :) dlatego zawsze powinno sie sprawdzać przed wlutowaniem jak i rownież po wlutowaniu każdy element,wtedy można uniknąć problemów takich jakich ma np. teraz kolega mari@n :)

Skomentuj

Nowy element nie zawsze oznacza ze jest dobry :) dlatego zawsze powinno sie sprawdzać przed wlutowaniem jak i rownież po wlutowaniu każdy element,wtedy można uniknąć problemów takich jakich ma np. teraz kolega mari@n :)
                                          bez przesady! gdyby tak bylo to zadne urzadzenie by nie dzialalo! wlutowalem dziesiatki tysiacy elementow a wadliwe trafily mi sie moze ze trzy sztuki.

akurat 10om to latwo spalic robiac zwarcie albo zle podlaczajac masy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X