Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pamiętam ze mi tez przy 1 uruchomieniu uni pod kompem wywaliło bezpiecznik, wymieniłem i do tej pory jest ok.

Skomentuj

gi, moze laptop przy wlaczaniu lub wylaczaniu laduje jakis duzy impuls na wyjscie karty dzwiekowej (stuk) i przeciazenie wywala bezpiecznik... to tylko hipoteza.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
        gi, moze laptop przy wlaczaniu lub wylaczaniu laduje jakis duzy impuls na wyjscie karty dzwiekowej (stuk) i przeciazenie wywala bezpiecznik... to tylko hipoteza.
        Raczej nie. Uniamp na wejściu ma rezystory 10R, które w razie zwarcia lub zbyt dużego impulsu przepalają się. Przynajmniej tak u mnie było.

Skomentuj

Nie chodzi mi o tak duzy impuls.. taki typowy stuk w glosnikach jak przy kiepskich kartach dzwiekowych przy wylaczaniu kompa. Oczywiscie samo to nieweiel zdziala ale w polaczeniu ze zlym typem bezpiecznika kto wie.

Skomentuj

Zacząłem wymieniać podejrzane elementy. Wymieniłem część kondensatorów i tranzystorów (BC546 i BC556). Żadnych zmian, dalej szumi. Dodatkowo na DC na lewym kanale jest ujemne '-' i wynosi kilka mV.
            Może ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?
            No i jakie elementy mogą być przyczyną takiego czegoś?
            Normalnie ręce mi już opadają :sad:

Skomentuj

Powiem tak: budowałes juz kiedys jakis wzmacnaicz czy inne urzadzenie elektroniczne?

Jak nie to naprawde nie da sie pewnych rzeczy przeskoczyc.

Skomentuj

Mam złożonego symasyma. Poza tym ten Uniamp działał i nie było absolutnie żadnych szumów. Trzeba było wsadzić ucho do głośnika, żeby coś usłyszeć. Niestety od 1,5 miesiąca są z nim same problemy i nie wiem dlaczego.

Skomentuj

Witam.
                  Zamieszczone przez irek
                  Koncowki uniamp moga pracowac do +-100V co z dodatkowymi tranzystorami ma dawac do ok 2x800W/4.
                  Chciałem zapytać, czy ma ktoś jakieś schematy, materiały, płytki albo coś które umożliwiły by pracę tej konstrukcji z zasilanie +80V (napięcie transformatora ok 2x55V)?

Skomentuj

Czy masy sygnałowe oby dwu kanałów (puste trójkąciki) powinny być ze sobą połączone?
                    Przypuszczam, że przyczyną puknięcia i szumu jest problem z masą w stopniu wejściowym.
                    Można jakoś wyłączyć stopień wejściowy, żeby to sprawdzić?
                    Rezystory R13 i R71 są sprawne, z tym że jeden z nich jest na max moc 1W, ale to chyba nie ma znaczenia.

Przejrzałem całą płytkę pod lupą i nie znalazłem żadnych pęknięć :???:

Skomentuj

Na pierwszej stronie masz do ściągnięcia dokumentacje UniAmpa... jest tak ten plik: znajdziesz w nim odpowiedź na pierwsze pytanie
                      Załączone pliki

Skomentuj

Mam tą dokumentację. Przecież musiałem jakoś złożyć cały układ. Pytam bo ze schematu wynika, że niby powinny być połączone. A z pomiarów wynika, że nie są.

Skomentuj

Te masy powinny byc polaczone ze soba a scislej za pomoca rezystorow 10omowych wlasnie R13, R71 wiec miernik powinien pokazac ok 20om (mierzac miedzy masami wejsc).
                          Skoro twierdzisz ze polaczenia nie ma a rezystory sa sprawne to mijasz sie z prawda a problem jest pewnie na twoim pcb.

Skomentuj

Miernik wskazuje 20ohm, czyli wszystko jest w porządku, a w głośniku dalej szzzzzzzzzzzzz...

Skomentuj

bart210 ale dziala wzmacniacz czy nie dziala? Rozumiem ze szumi w obu kanalach przy wejsciach zwartych do masy?
                              Zmierz napiecie na R30 i R41, powinno byc po ok 11V.

Skomentuj

Wzmacniacz jak i cały układ zabezpieczeń działa.
                                Szumi w obu kanałach. Nie zwierałem wejść do masy.
                                Napięcia na R30 i R41 wynoszą ~11V.

Skomentuj

Ja dzisiaj dostałem przesyłkę od Irka z Uniampem ale nie wiem jaki mam kupić bezpiecznik :neutral: , oznaczony jest T 2A. Pomożecie ?

Skomentuj

Bezpiecznik topikowy 2A zwłoczny.

[ Dodano: 2008-12-19, 17:13 ]
                                    Walka z Uni - c.d.
                                    Niestety dalej nie rozwiązałem mojego problemu :sad: Wylutowałem kondensator Cx, ale nic to nie dało. Za to zauważyłem dzisiaj ciekawą rzecz. Po wyłączeniu układu utrzymuje się niewielkie (rzędu kilku mV) DC na wyjściu. Czy to jest normalne?

Ciągle przypuszczam, że jest coś nie tak z masą lub ewentualnie z zasilaniem samej końcówki. I w związku z tym mam pytanie, które elementy są załączane w końcówce z opóźnieniem, a które od razu po starcie? Wiem, że za włączenie układu odpowiadają tranzystory T11, T12 oraz T20 i T21. Ale co dalej?

Czy mogły paść kondensatory C4, C11, C24, C31? Nie mam ich jak sprawdzić, a reszta kondów ceramicznych jest sprawna bo wymieniłem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                      bart210, jak nikt nie odpowiedzial to teraz tez masz male szanse :P
                                      Na pewno ktoś odpowie (mam nadzieję) :)
                                      [wygasnie]

Skomentuj

skoro elementy sprawne to wyglada na to,ze masz racje podejrzewajac prowadzenie masy.Może podłacz tylko od strony koncówek mocy.

Skomentuj

Ale jak mam podłączyć od strony końcówek mocy? Przecież końcówki i układ zabezpieczeń są na jednej płytce. Nie da się tego rozdzielić.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X