Pamiętam ze mi tez przy 1 uruchomieniu uni pod kompem wywaliło bezpiecznik, wymieniłem i do tej pory jest ok.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez n_omyzsgi, moze laptop przy wlaczaniu lub wylaczaniu laduje jakis duzy impuls na wyjscie karty dzwiekowej (stuk) i przeciazenie wywala bezpiecznik... to tylko hipoteza.
Skomentuj
-
Zacząłem wymieniać podejrzane elementy. Wymieniłem część kondensatorów i tranzystorów (BC546 i BC556). Żadnych zmian, dalej szumi. Dodatkowo na DC na lewym kanale jest ujemne '-' i wynosi kilka mV.
Może ktoś spotkał się z podobnym zjawiskiem?
No i jakie elementy mogą być przyczyną takiego czegoś?
Normalnie ręce mi już opadają :sad:
Skomentuj
-
Witam.Zamieszczone przez irekKoncowki uniamp moga pracowac do +-100V co z dodatkowymi tranzystorami ma dawac do ok 2x800W/4.
Skomentuj
-
Czy masy sygnałowe oby dwu kanałów (puste trójkąciki) powinny być ze sobą połączone?
Przypuszczam, że przyczyną puknięcia i szumu jest problem z masą w stopniu wejściowym.
Można jakoś wyłączyć stopień wejściowy, żeby to sprawdzić?
Rezystory R13 i R71 są sprawne, z tym że jeden z nich jest na max moc 1W, ale to chyba nie ma znaczenia.
Przejrzałem całą płytkę pod lupą i nie znalazłem żadnych pęknięć :???:
Skomentuj
-
Bezpiecznik topikowy 2A zwłoczny.
[ Dodano: 2008-12-19, 17:13 ]
Walka z Uni - c.d.
Niestety dalej nie rozwiązałem mojego problemu :sad: Wylutowałem kondensator Cx, ale nic to nie dało. Za to zauważyłem dzisiaj ciekawą rzecz. Po wyłączeniu układu utrzymuje się niewielkie (rzędu kilku mV) DC na wyjściu. Czy to jest normalne?
Ciągle przypuszczam, że jest coś nie tak z masą lub ewentualnie z zasilaniem samej końcówki. I w związku z tym mam pytanie, które elementy są załączane w końcówce z opóźnieniem, a które od razu po starcie? Wiem, że za włączenie układu odpowiadają tranzystory T11, T12 oraz T20 i T21. Ale co dalej?
Czy mogły paść kondensatory C4, C11, C24, C31? Nie mam ich jak sprawdzić, a reszta kondów ceramicznych jest sprawna bo wymieniłem.
Skomentuj
Skomentuj