dolphin123, może sprawdź rezystory R13 i R71.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Ja też niestety mam problem z uniampem tzn. jak wszystko podłącze to gra narmalnie ale przy bardzo cichym graniu jak podgłaśniam to w glosnikach slychać tak jakby przester. takie charczenie. Co moze być nie tak??
[ Dodano: 2008-10-24, 19:57 ]
Dodam jeszcze zdjecia wzmaka. Może ktoś coś dosrzeze. Dodam ze w przeciwieństwie do np. Pawła S. rezystory emiterowe wogóle się nie grzeją.
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...2fd7eb3a7937a4
http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...7690bb541e4f13
Skomentuj
-
Zdjecia były robione jeszcze przed przylutowaniem zworek. Ale jak go uruchamiałem to były. Czy powodeem tego charczenia przy podgłaśnianiu moze być żle ustawiony prąd spoczynkowy?? Jak mierzyłem spaki napięć na rezystorach to mi woltomierz skakał jak chciał. Mam jeszcze pytanie gdzie się podłącza miliamperomierz do zmierzenia prądu spoczynkowego? ja podłączyłem przed rezystorem który szedł na mostek i wynisił ok 37mA. Co może być nie tak?
[ Dodano: 2008-10-26, 11:59 ]
dodam ze krecenie potencjometrami nic nie zmienialy.
Skomentuj
-
Jacek90 Chłopie tu masz wszystko opisane:
URUCHOMIENIE UNIamp-a : http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
Skomentuj
-
Mariuszelektro przecież z twojego opisu korzystałem przy uruchamianiu. Na szczęście się wszystko wyjaśniło tzn. tranzystory MJe340 byly na odwrót przylutowane (wstyd mi się przyznać ale cóż i takie błędy się zdarzają :grin: ) W każdym razie przepraszam za zasmiecanie forum takimi postami ale byłem wtedy zdenerwowany ze nie działa :neutral: . Jestem z niego bardzo zadowolony jakość dźwięku ma świetną do moich kolumienek na hds180 i xt25tg jest w sam raz. A moc ma ogromną. Wielkie dzieki i jeszcze raz przepraszam :wink:
pozdrawiam
Skomentuj
-
Dzisiaj podłączyłem głośnik testowy. Po zadziałaniu układu opóźnionego załączania słychać w głośniku delikatne pyknięcie. Pojawił się też dość znaczny szum. Wcześniej obu tych zjawisk nie było. Na obu kanałach jest to samo. DC wynosi odpowiednio ok. 0.5mV i ok. 5mV.
Wyłączanie przebiega normalnie, tzn. nie ma żadnego trzasku mimo, że miernik pokazuje co innego. Ale to chyba wina miernika - po wyłączeniu końcówki miernik cyfrowy pokazuje napięcie DC, które rośnie aż do ok. 200mV. Podłączyłem miernik wychyłowy i ten pokazuje co innego - po wyłączeniu napięcie DC skacze na ułamek sekundy do ok. 100mV i spada do 0mV.
Czy ktoś wie co jest grane. Już mi się skończyły pomysły :cry:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210dolphin123, może sprawdź rezystory R13 i R71.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irektranzystor mogl sie spalic jak byl zle dokrecony do radiatora.szkoda tylko ze brak zabezpieczenia DC i musimy czekac az skonczysz Irku pakiet zabezpieczen
A jesli podrubka to tylko walniecie mlotka wyjasni sprawe. Jesli struktura ma 4x4mm to oryginal a jak mniej to podruba.
[ Dodano: 2008-11-02, 19:09 ]
Po tych naprawach troche mam obawe sluchac Uni bez zabezpieczenia DC... :/
Skomentuj
-
Zamieszczone przez 2pacaveliJa mam tylko takie male pytanie. Czy te cale wzmacniacze Symasym i UniAmp "wlasnej roboty" to urzadzenia lepsze jakosciowo od DENONA PMA-700AE?
Uniamp150 nie bedzie mial zadnego dodatkowego zabezpieczenia DC. A jak ktos nie potarfi przykrecic tranzystora do radiatora to sie nie dziwie ze sie teraz boi sluchac tego co zrobil.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irekA jak ktos nie potarfi przykrecic tranzystora do radiatora to sie nie dziwie ze sie teraz boi sluchac tego co zrobil.
Skomentuj
Skomentuj