Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dolphin123, może sprawdź rezystory R13 i R71.

Skomentuj

Ja też niestety mam problem z uniampem tzn. jak wszystko podłącze to gra narmalnie ale przy bardzo cichym graniu jak podgłaśniam to w glosnikach slychać tak jakby przester. takie charczenie. Co moze być nie tak??

[ Dodano: 2008-10-24, 19:57 ]
      Dodam jeszcze zdjecia wzmaka. Może ktoś coś dosrzeze. Dodam ze w przeciwieństwie do np. Pawła S. rezystory emiterowe wogóle się nie grzeją.
      http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...2fd7eb3a7937a4
      http://www.fotosik.pl/showFullSize.p...7690bb541e4f13

Skomentuj

A gdzie sa zwory na R21 i R67?

Skomentuj

Zdjecia były robione jeszcze przed przylutowaniem zworek. Ale jak go uruchamiałem to były. Czy powodeem tego charczenia przy podgłaśnianiu moze być żle ustawiony prąd spoczynkowy?? Jak mierzyłem spaki napięć na rezystorach to mi woltomierz skakał jak chciał. Mam jeszcze pytanie gdzie się podłącza miliamperomierz do zmierzenia prądu spoczynkowego? ja podłączyłem przed rezystorem który szedł na mostek i wynisił ok 37mA. Co może być nie tak?

[ Dodano: 2008-10-26, 11:59 ]
          dodam ze krecenie potencjometrami nic nie zmienialy.

Skomentuj

znieksztalcenia (charczenie, brzeczenie) na niskich poziomach glosnosci to wlasnie objaw braku pradu spoczynkowego. Przy ustawianiu pradu mierzy sie napiecie na rezystorach emiterowych juz nie raz bylo o tym pisane.

Skomentuj

irku, a wiesz może jaka mogła być przyczyna spalenia rezystorów R13 i R71 moim Uni? Siedzę nad tym od kilku dni i nie mam pojęcia dlaczego je szlag trafił :???:

Skomentuj

Jacek90 Chłopie tu masz wszystko opisane:

URUCHOMIENIE UNIamp-a : http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

Mariuszelektro przecież z twojego opisu korzystałem przy uruchamianiu. Na szczęście się wszystko wyjaśniło tzn. tranzystory MJe340 byly na odwrót przylutowane (wstyd mi się przyznać ale cóż i takie błędy się zdarzają :grin: ) W każdym razie przepraszam za zasmiecanie forum takimi postami ale byłem wtedy zdenerwowany ze nie działa :neutral: . Jestem z niego bardzo zadowolony jakość dźwięku ma świetną do moich kolumienek na hds180 i xt25tg jest w sam raz. A moc ma ogromną. Wielkie dzieki i jeszcze raz przepraszam :wink:
                  pozdrawiam

Skomentuj

R13,R71 pala sie jak zrobi sie zwarcie wyjscia do masy sygnalowej a nie wyjsciowej albo jak sie zle podlaczy masy czy jest jakies przebicie na radiatorze. Z tego wzgledu uniamp150v2 ma zwore w miejscu R71.

Skomentuj

tzn ze lepiej wstawic zwore od razu zamiast R71 Irku ?

Skomentuj

To zalezy od konfiguracji bo holton tez ma masy polaczone rezystorem 10om ktory czasem sie pali. Przy pojedynzcej koncowce np do suba lepiej wstawic zwore ale przy dwoch w stereo moze okazac sie lepszy rezystor.

Skomentuj

Dzisiaj podłączyłem głośnik testowy. Po zadziałaniu układu opóźnionego załączania słychać w głośniku delikatne pyknięcie. Pojawił się też dość znaczny szum. Wcześniej obu tych zjawisk nie było. Na obu kanałach jest to samo. DC wynosi odpowiednio ok. 0.5mV i ok. 5mV.
                          Wyłączanie przebiega normalnie, tzn. nie ma żadnego trzasku mimo, że miernik pokazuje co innego. Ale to chyba wina miernika - po wyłączeniu końcówki miernik cyfrowy pokazuje napięcie DC, które rośnie aż do ok. 200mV. Podłączyłem miernik wychyłowy i ten pokazuje co innego - po wyłączeniu napięcie DC skacze na ułamek sekundy do ok. 100mV i spada do 0mV.

Czy ktoś wie co jest grane. Już mi się skończyły pomysły :cry:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                            dolphin123, może sprawdź rezystory R13 i R71.
                            u mnie w prawym kanale gdzie bylo DC padl jeden tran koncowy... sterujacy jest ok. i pytanie czy mogl sie spalic sam od siebie czy wina tkwi gdzie indziej ? dodam ze trany te roznily sie troche od tych z zamowienia wspolnego Pawla S. no i mozliwe ze sa to podrobki... zakupilem je w Aprovi...

Skomentuj

tranzystor mogl sie spalic jak byl zle dokrecony do radiatora.
                              A jesli podrubka to tylko walniecie mlotka wyjasni sprawe. Jesli struktura ma 4x4mm to oryginal a jak mniej to podruba.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                tranzystor mogl sie spalic jak byl zle dokrecony do radiatora.
                                moglo w moim przypadku tak byc... wymienilem tran przyjrzalem sie mocowaniu, umocowalem prawidlowo i Uni smiga jak nalezy... szkoda tylko ze brak zabezpieczenia DC i musimy czekac az skonczysz Irku pakiet zabezpieczen
                                A jesli podrubka to tylko walniecie mlotka wyjasni sprawe. Jesli struktura ma 4x4mm to oryginal a jak mniej to podruba.
                                i tu troszke dziwna sprawa bo zarowno te od Pawla jak i te z Aprovi mialy identyczna strukture 4x4 po rozbiciu ich... a druki na obudowach byly nieco inne i jakby ten z Aprovi taki niedorobiony wizualnie, nie wiem jak to okreslic dokladnie..

[ Dodano: 2008-11-02, 19:09 ]

Po tych naprawach troche mam obawe sluchac Uni bez zabezpieczenia DC... :/

Skomentuj

Ja mam tylko takie male pytanie. Czy te cale wzmacniacze Symasym i UniAmp "wlasnej roboty" to urzadzenia lepsze jakosciowo od DENONA PMA-700AE?

Skomentuj

Zamieszczone przez 2pacaveli
                                    Ja mam tylko takie male pytanie. Czy te cale wzmacniacze Symasym i UniAmp "wlasnej roboty" to urzadzenia lepsze jakosciowo od DENONA PMA-700AE?
                                    A co dla Ciebie znaczy lepsze jakosciowo? Uniamp i symasym to same koncowki mocy a PMA700 to kompletny gotowy wzmacniacz wiec jak to ze soba porownac?

Uniamp150 nie bedzie mial zadnego dodatkowego zabezpieczenia DC. A jak ktos nie potarfi przykrecic tranzystora do radiatora to sie nie dziwie ze sie teraz boi sluchac tego co zrobil.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                      A jak ktos nie potarfi przykrecic tranzystora do radiatora to sie nie dziwie ze sie teraz boi sluchac tego co zrobil.
                                      Troszke mi teraz Irku pojechales... Ale wole wydac 20zl wiecej i wstawic dla swietego spokoju to zabezpieczenie niz pozniej patrzec jak mi sie glosniczek zjaral gdy jakis element sam z siebie sie zjara... niedokrecony trnzystor pojaral mi sie przy ostatniej naprawie, wczeniej nie to bylo przyczyna a wlasnie "super" jakosc samych elementow kupionych w aprovi..

Skomentuj

W elektronice liczy sie tylko szczescie, ja i inni je maja a Ty niestety nie :)
                                        Ale moze w totka bedziesz je mial bo ja nie mam ..

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                          W elektronice liczy sie tylko szczescie, ja i inni je maja a Ty niestety nie
                                          Dobre!
                                          Ale racja, fakt to niezaprzczalny. Do elektroniki trzeba sie urodzić, coś o tym wiem :grin:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X