Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeszcze takie pytanie - padł mi jeden tranzystor bo odstawał od radiatora i po prostu dymek poleciał, wymienić tylko jego, czy jeszcze jakieś inne rzeczy mogły poleciec?

Skomentuj

zmienilem d7 i juz nie wysadza bezpiecznika ale nie odpalalem Uni jeszcze nie mialem czasu, mysle ze bedzie git:)

powiedzcie mi jakiej mocy dac rezystorek do LEDa i? chce je dac na duze kondensatory.. male 0,25w sie pala albo w jakie inne miejsce lepiej wstawic diode ? (bedzie na fronie dla)

Skomentuj

powiedzcie mi jakiej mocy dac rezystorek do LEDa i? chce je dac na duze kondensatory.. male 0,25w sie pala albo w jakie inne miejsce lepiej wstawic diode ? (bedzie na fronie dla)

Skomentuj

dlaczemu? chce zwykla diode podlaczyc a na kondach glownych idzie taki pradzik ze sie robi cieply do czerwonosci rezystorek :wink:

Skomentuj

Warto dawać większy radiatorek (niż ta blaszka w kicie) na mostek ? Akurat mam pod ręką coś co by pasowało.

gi

Skomentuj

rezystor do leda 10k 0,25W wytrzyma.

Spalenie jednego tranzystora w 99% powoduje i spalenie drugiego a czasami i sterujacych. Moga spalic sie rezystory w ich bazach (bo po to sa).

Skomentuj

Hmm, wymieniłem trzy tranzystorki od zabezpieczenia (T17, 18, 19), drugi tran końcowy oraz rezystorki 1ohm (okazało się, że są dobre). Podłączam do prądu, 20sec i dymek z końcowego ale po drugiej stronie (dokładniej to przegrzał mi się T31, wymieniłem T31 i T23 a teraz poszedł z dymem T15). Napięcia na emiterowych oczywiście nie było... Dziwne rzeczy, gdzie teraz szukać usterki?

Skomentuj

Tanner,juz pisałem wczesniej,jeśli wszystko zrobiłes prawidłowo to uni bedzie działał(powtórze sie-nie ma siły).Bład popełniłes Ty i musisz dokładnie całosc sprawdzic.Jeśli chodzi o to co pisałem wczesniej to wymienione przeze mnie elementy ulegały uszkodzeniu z mojej winy(zwarcie w czsie pomiarów,zimne luty).Na spokojnie sprawdz z lupa płytke od strony druku,wszelkie podejrzane punkty lutownicze popraw.No i na koniec taka moja prywatna rada -licz na Siebie i to co pokazują przyrzady pomiarowe:)
                  Ps.dwa tygodnie motałem sie z koncówka"ABOX"I...i po prostu działa.Długo,owszem ale za to jaka satysfakcja kiedy sam odkryjesz co było nie tak...

Skomentuj

Ale to działało - przegrzałem jeden tranzystor i takie są objawy. Wymieniłem przegrzany tran i tran obok, wymieniłem rezy na bazach, wymieniłem trany od zabezpieczenia - podłączyłem do pradu i poleciał z dymem tran po drugiej stronie.
                    Mi nie chodzi o to ze uni nie działa zaraz po zlutowaniu, tylko po awarii :)

Skomentuj

Bo po stwierdzeniu uszkodzonego elementu nalezy sprawdzic jeszcze co spowodowalo jego uszkodzenie i poszukac przyczyny uszkodzenia i ja najpier usunac a potem wymieniac uszkodzone elementy.

Skomentuj

sprawdz trany w kanale,w którym był "przegrzany" tranzystor.Nie tylko wymieniaj ale tez sprawdzaj wylutowane elementy(byc moze zamieniasz sprawne na sprawne).Nie mam schematu pod reke wiec sprawdz wszystkie rezystory przy tranzystorach sterujacych i mocy)

Skomentuj

Ciekawe kto normalny na umysle podlacza po naprawie wzmacniacz bezposrednio do pelnego zasilania?
                          Niby po co uruchamia sie wzmacniacz przez rezystor?

Skomentuj

dzisiaj wsadzilem w obudowe z mdfu Uniampa odpalam i nic.... byla wymieniona dioda D7 i juz bezpiecznika nie wywala ale dzwieku nie ma wcale... mozecie cos jeszcze poradzic ? wysiadam powoli :neutral:

Skomentuj

Muszę podzielić się wrażeniami... jakiś tydzień temu odpaliłem uniampa i muszę powiedzieć, że jestem zaskoczony tą konstrukcją. Montaż i uruchomienie nie sprawiło najmniejszego problemu. Zagęszczenie elementów na płytce jest do zniesienia, ale trzeba było uważać, żeby czasem nie zalać cyną sąsiadujących punktów. Czarna soldermaska wcale w tym nie pomagała, ale przynajmniej ładnie wygląda. Teraz dźwięk, powiem, że nie widziałem czego mam się spodziewać po odpaleniu tego wzmacniacza. Podpiąłem monitory gtc 15/40/1 + dx25 i ten dźwięk poprostu mnie zaskoczył, domyślałem się, że będzie czysto i wyraziście, ale nie aż w takim stopniu. Dźwięk jest precyzyjny, dynamiczny, potrafi zbudować scenę. Akurat przy tych kolumnach wydawało mi się, że dobiega on nawet gdzieś z tyłu. Później w ruch poszły podłogówki na visatonach w130s i sc 10n. Nie wiedziałem, że one tak potrafią zagrać, ,dało się to odczuć na ciele. W końcu wydobył się z nich szybki i głęboki bas, góra też niczego sobie, chociaż jakaś taka inna, powiedziałbym, że skromna ale z polotem, mi się podoba. Mój ampli, panasonic SA-HE7 przy UNI wypada jak jakaś odpustówka. Dokładnie wygląda to tak, jakbym słuchał panasonica przez zamknięte drzwi w porównaniu z UNI. Tak, że wrażenia jak najbardziej pozytywne. Do tej pory nie słyszałem jeszcze takiego dźwięku (może mało słyszałem). Do podmiany jest transformator, bo używam a tej chwili TS180/8, wymontowany na te potrzeby ze wzmacniacza estradowego eltron wm 100, daje rade i radiator. Docelowo regulacja głośności na potencjometrze alps z silnikiem, przedwzmacniacz z selektorem wejść, analizator widma akustycznego lub wskaźniki wysterowania, przełącznik A/B, A+B, no i zdalny on-off, z resztą całość zdalna :smile: I będzie cudnie :grin:

Skomentuj

maryushr, a skąd będziesz miał cały ten preamp? Z gotowego kitu czy może sam będziesz projektował?

Skomentuj

Zobaczę jak to będzie wyglądać. Najtrudniej będzie z przedwzmacniaczem, bo tutaj przydałby się jakiś sprawdzony projekt i z analizatorem widma. A resztę to myślę, że sam opanuję. Widziałem już nawet gdzieś projekt sterownika do tego potka od razu z przekaźnikiem odpowiadającym za on-off wzmacniacza. Ale to wszystko dopiero w planach.

Skomentuj

potencjometr i on-of :http://sklep.avt.pl/go/_search/full_...VT594&type=all
                                    A tak na marginesie- uni to owszem dobra końcówka ale grająca na poziomie mego amplitunera do kina domowego SONY STR-DA 335 :grin:Po prostu jest za bardzo uniwersalny.Dobry projekt,duża moc ,dużo zabezpieczeń i ...wolę syma do odsłuchu płyt CD.

Skomentuj

Foty mojego uni:

W tym miejscu wielkie dzięki dla znajomego bez którego część elektroniczna by nie powstała.

W najbliższym czasie planuje kilka rzeczy poprawić, ale na razie jakiś czas pogra tak jak jest.

gi

Skomentuj

Tym razem u mnie się pojawił problem, grrrrr. Od razu po załączeniu na obu kanałach pojawia się duże napięcie stałe - rzędu kilkuset mV. Po ok. 5s napięcie spada do ok. -27mV (minus 27). Wcześniej nie przekraczało kilku mV. Przewody na 100% są dobrze podłączone do wyjścia (tzn. + do +, - do -), a na wyjściu dostaje napięcie ujemne.

Dodam tylko, że Uniamp działał dobrze od ładnych kilku tygodni. Nawet 2 tyg. temu u n_omyzs'a podłączaliśmy go i wszystko było ok. Z tym, że jak później wracałem do domu to Uni się w aucie trochę poobijał i trafo go lekko przygniotło.
                                        Dzisiaj odpalam i.... kupa. Efekty jak napisałem wyżej, a w głośnikach dziwne buczenie.

Przypuszczam, że to zimny lut, ale na pierwszy rzut oka wszystko wygląda w porządku. Elementy nie są powyginane.
                                        Może ktoś się spotkał z podobnym problemem??

[ Dodano: 2008-10-15, 12:43 ]
                                        Chyba znalazłem przyczynę. Diody DZ1 i DZ2 mają przebicie. Tylko dlaczego się uszkodziły tak same z siebie??

Skomentuj

zenerki same z siebie czasami sie uszkadzaja tak jak kazdy element elektroniczny. Akurat zenerki sa najbardziej zawodne i niepowtarzalne. Ale zeby dwie na raz to juz raczej nie mozliwe, musi byc jakas inna przyczyna.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X