Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odkupiłem od użytkownika Tanner ten wzmacniacz i tak jak się spodziewałem, brak doświadczenia w posługiwaniu się lutownicą(i nie tylko).Oczywiście wiedziałem, że kupuję niesprawny układ. Pokazuję to żeby przestrzec początkujących składaczy a nie pastwić się nad poprzednim właścicielem. Może lepiej poćwiczyć najpierw lutowanie i montaż na jakiś prostszych układach?

To tylko kilka przykładów po delikatnym "obmacaniu" elementów. Takich kwiatków jest więcej.

Tym czasem ja zabieram się za złożenie tego jak należy (:

Skomentuj

Ojojoj.... flodins, pochwal się jak uruchomisz go Widzę, że czeka Cię niezła zabawa

Skomentuj

A ja zauważyłem kolejną ciekawostkę. Po włączeniu i wyłączeniu wzmacniacza i dotknięciu zwór tuż pod rezystorami/zworami R21 i R67 słychać w głośniku trzaski i głośny brum.

Niestety układ dalej nie działa jak należy :cry: Sprawdziłem wszystkie zwory i przelutowałem prawie wszystkie luty. Dodam tylko tyle, że moje luty wyglądają 100 razy lepiej niż na powyższych zdjęciach.

Skomentuj

Dodam tylko tyle, że moje luty wyglądają 100 razy lepiej niż na powyższych zdjęciach.
          A pokaż fotkę :) Tylko makro, najlepiej ze statywem ( albo na czymś aparat połóz ) i przy świetle dziennym - poczekamy do jutra

Skomentuj

Statywu nie mam, ale jak nie zapomnę to jutro pstryknę :)

Skomentuj

ee moje były z ręki i przy świetle zwykłej lampy na suficie d:

Co do płytki to dodam, że jedna ścieżka była odparzona i tranzystory końcowe z jednej strony same odpadły z lutów(nie ułamały się tylko wyszły) jak narazie wylutowałem elektrolity i wszystkie tranzystory, uszkodzenia stwierdziłem w:

T15 2sc5200 - zwarcie
              D7 1n4002 - zwarcie
              jeden z rezystorów emiterowych 0R22 - brak przepływu

tranzystory sterujące sprawne, MJE też, wszystkie BC wymieniłem profilaktycznie

płytka w miarę oczyszczona więc zabieram się za lutowanie (: może dzisiaj zdam relację z uruchomienia

Skomentuj

Panowie, czym wyczyścić płytkę z kalafonii? Bo coś czuję, że szybciej będzie jak wylutuję wszystkie elementy, sprawdzę płytkę i wlutuję na nowo.

Skomentuj

Denaturatem :)

Skomentuj

eh (:

wzmacniacz oczywiście ruszył odrazu, zabezpieczenia działają wyśmienicie, jutro testy wytrzymałościowe oraz pomiary elektryczne i będę mógł posłuchać tego co tak się tu chwali

Skomentuj

flodins, gratulacje

BTW: Możesz zdradzić za ile go kupiłeś?

bart210 po postach flodinsa postanowił zrobić to samo ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                        bart210 po postach flodinsa postanowił zrobić to samo ^^
                        Dokładnie :smile: Dzisiaj zacząłem wylutowywać elementy. Nawet szybko to idzie.

Skomentuj

flodins
                          jeden z rezystorów emiterowych 0R22 - brak przepływu
                          Że jak ? Jak to możliwe ?

Skomentuj

zwyczajnie, rozebrałeś kiedyś taki rezystor?

Skomentuj

Ciesze sie, że będzie pożytek ze sprzętu :) Co do lutów itp, chyba 3 razy każdy był przelutowywany, stad taki nadmiar wszystkiego, potem juz mi sie odechcialo z nim robic :)
                              Co jak co, ale uni odpalił mi za 1szym razem :P a klopoty zaczęły się dopiero później więc aż tak ciała nie dałem :mrgreen:

Skomentuj

Że jak ? Jak to możliwe ?
                                Nie widziales nigdy spalonego reza :P?

Skomentuj

n_omyzs, nie takie rzeczy się widuje... Dla Twojej świadomości 8 lat siedze w elektronice...

flodins, Spalone, uszkodzone elementy odrazu kierunek kosz...

Skomentuj

Zamieszczone przez MariuszElektro
                                    n_omyzs, nie takie rzeczy się widuje... Dla Twojej świadomości 8 lat siedze w elektronice...
                                    To dlaczego dziwi cie ze przez spalony rezystor ne ma przeplywu?

Skomentuj

n_omyzs
                                      ne ma przeplywu?
                                      Wody?

Ale piszecie... U nas w szkole na elektronice takie słownictwo grozi 1

Skomentuj

przeplywu pradu. u was w szkole nie domyslaja sie ze przez rezystor plynie prad?

Skomentuj

Zamieszczone przez MariuszElektro
                                          U nas w szkole na elektronice takie słownictwo grozi 1
                                          Co to za szkoła? Przyzakładowa muzyczna? :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                          X