z tego co Irek pisał w swojej nowszej wersji UniAmpa którą aktualnie sprzedaje poprawił symetrię układu w stosunku do tej wersji która jest opublikowana dla ogółu ...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Witam
Ja przedwczoraj uruchomiłem swojego UniAmp-a.
Jestem bardzo zadowolony z niego. W porównaniu z WS432 naprawdę jest bardzo dobrze - znacznie lepsza dynamika, lepsze stereo.
Jednak mam taki mały problem z prądami spoczynkowymi. Na rezystorach emiterowych kanału lewego prądy różnią się (na jednym napięcie wynosi 9,4 mV, na drugim 9,1 mV). W przypadku kanału prawego prądy są symetryczne (na obu rezystorach napięcie 9,4 mV).
Wynika to z nie przeprowadzenia parowania rezystorów końcowych ?
Napięcie stałe na wyjściu jest w normie: kanał lewy - 15 mV, kanał prawy - 13 mV.
Skomentuj
-
Odnośnie brumienia wzmacniacza, miałem lekko słyszalne i wczoraj trochę z tym walczyłem. Kondensator 100nF ten od spodu PCB wlutowany był od samego początku i okazało się, że to on powodował brumienie. Teraz mam jedynie taki minimalny szum, ale spróbuję jeszcze go zniwelować kablami sygnałowymi.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez grzegorz141084Odnośnie brumienia wzmacniacza, miałem lekko słyszalne i wczoraj trochę z tym walczyłem. Kondensator 100nF ten od spodu PCB wlutowany był od samego początku i okazało się, że to on powodował brumienie.
Skomentuj
-
Jak wcześniej pisałem jestem mile zaskoczony dźwiękiem. Porównywałem go jedynie z WS432, bo taki obecnie posiadam. Dodam, że Unitra jest po kilku modyfikacjach mających na celu poprawę brzmienia. Rożnica między WS432 a UniAmp-em jest kolosalna, oczywiście na korzyść tego drugiego :). UniAmp charakteryzuje się bardzo dobra dynamiką, lepszym stereo i znacznie większą szczegółowością.
Na razie zasila go transformator Unitra Zatra TS120/13, dlatego nie mogę sprawdzić w pełni jego możliwości, ale niebawem ulegnie to zmianie.
Z uruchomieniem wzmacniacza nie było żadnych problemów.
Pod tranzystory zastosowałem podkładki silikonowe SMICA SOT93, bo nie mogłem dostać mikowych i wcale nie narzekam na nie. Naczytałem się, że silikonowe nie dobre itd., ale mam o nich dobre zdanie.
Jeśli wierzyć danym katalogowym to ww. podkładki silikonowe mają rezystancję termiczną równą 0,4 K/W, a mikowe (MICA SOT930) - 0,8 K/W.
Ponadto izolacja elektryczna podkładek silikonowych (SMICA SOT93) to 10 kV/mm.
Można powiedzieć, że wszystko przemawia na korzyść silikonowych, to czemu ludzie na forach mają o nich takie złe zdanie - to pytanie mnie nurtuje :).
Pozdrawiam
Skomentuj
-
kompletna koncowka mocy, wzmacniacz
http://diyaudio.pl/portal.php?show=32
co do uniego to ja czekam na trafko bedzie do 2 tygodni i bedzie test, zobacze jak bedzie z brzmieniem, czy nie bede go chcial nieco ocieplic (np przez jakies lampki :P) zobacze po odsluchu
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Valerian,myślałem,że rezystory i kondensatory są wymagane lepszej jakości
[ Dodano: 2010-01-20, 21:41 ]
u mnie prawie koniec.wymiary to: szerokosć 435mm wysokośc 74mm(front)/85mm z nóżkami/głębokośc min350mm/max385mm.Pozostało zrobić boczki(fornir+lakierowanie+osadzenie opraw śrub) i chyba zmienię trafo.Teraz jest to toroid 200W i mam napięcie na 10000uF dwa razy 44V ale mam w symie 250W toroid i napięcie z nim da ok.dwa razy 55-57V(na 10000uF).
Skomentuj
-
kurcze Panowie,
wylutowałem do sprawdzenia d7 i d8 i...... przewodzą 614mV, a w drugą OL.
Niestety jedną pomyłkę też znalazłem. T6 i T16 odwrotnie wlutowałem.
Składam te diody spowrotem i jeszcze raz uruchamiam.
Jak dlugo rezystor podpiety podczas uruchamiania powinien się nagrzewać?? Po jakim czasie stan ustalony we wzmacniaczu bedzie??
Jak pomiar bez wylutowywania diody jest OK, to dioda jest OK, czy to tez nie pewne?
Chodzi o to, że niektóre wydaje się że są OK na płytce wiec nie wiem czy trzeba je odlutować celem sprawdzenia, a inne przewodzą w 2 kierunkach, a po wylutowaniu okazuje się że jest jednak OK.
[ Dodano: 2010-01-21, 17:37 ]
Zamieszczone przez farmi18kurcze Panowie,
wylutowałem do sprawdzenia d7 i d8 i...... przewodzą 614mV, a w drugą OL.
Niestety jedną pomyłkę też znalazłem. T6 i T16 odwrotnie wlutowałem.
Składam te diody spowrotem i jeszcze raz uruchamiam.
Jak dlugo rezystor podpiety podczas uruchamiania powinien się nagrzewać?? Po jakim czasie stan ustalony we wzmacniaczu bedzie??
Jak pomiar bez wylutowywania diody jest OK, to dioda jest OK, czy to tez nie pewne?
Chodzi o to, że niektóre wydaje się że są OK na płytce wiec nie wiem czy trzeba je odlutować celem sprawdzenia, a inne przewodzą w 2 kierunkach, a po wylutowaniu okazuje się że jest jednak OK.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez farmi18Wlutowałem te dioddy i zamieniełem tranzystory i....... nie grzeje się juz ten cały rezystor na zasilaniu, ale napięcie na rezystorze, tym od spodu jest 0mV! (na dwóch po tej samej stronie). Tak powinno byc i własnie teraz Potkiem trzeba ustawic 5-10mV?
Skomentuj
-
Ile czasu musi minąć od podłaczenia do 230V, aby ustabilizował się ten cały wzmak, kendziory naładowały się i na rezystorze 0,22ohm pojawiło się..... jakieś napiecie??
Tak niepewnie włączam te trafo na kilka sekund sprawdzając co się dziać będzie. Czy dymek bedzie, jakieś petardzy, ale na szczęscie nic się nie dziele, ale i napiecie na rezystorze jest ciągle zero.
Też nie wiem ile trzeba ten potek w prawo odkręcić, żeby coś się pokazało i po jakimś czasie od podłaczenia trafa.
Jakieś wskazówki??
Skomentuj
-
Ile czasu musi minąć od podłaczenia do 230V, aby ustabilizował się ten cały wzmak, kendziory naładowały się i na rezystorze 0,22ohm pojawiło się..... jakieś napiecie??
Jeśli na emiterowych jest spadek 0, no to pokreć potkami - nie bój sie. ale znowu nie szalej
Pomierz najpierw napięcie na kondach głównych.
Skomentuj
-
hmm,
tak jakby te potki nie działają, w sensie nie zmienia się napiecie na R_emiterowym. 0mV.
Napiecie na kondensatorach, po podłaczeniu jednego zasilania 32V wynosi:
na każdym kędziorze z osobna po 41,5V, a na dwóch połączonych szeregowo oczywiście suma, tj 83V.
Gdzy odłącze zasilanie jeden trzyma napiecie, a drugi..... widać jak napięcie na nim w oczach spada (na mierniku odczyt). Tak też jeden ma dalej 40V a na drugim jest juz 20 i dalej się rozładowywuje.
[ Dodano: 2010-01-22, 17:59 ]
Panowie,
odcieli Was od netu dziś czy co??
Zjeby za skrecenie tranzystorów kolektorami bez podkładk dostałem od wszystkich w zasdzie, a teraz coś bardziej konstruktywnego by się przydało :)
Skomentuj
Skomentuj