Zamieszczone przez zbyszek
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Farmi18: Poprawnie zmontowany wzmaczniacz musi reagować na regulację prądu spoczynkowego. Jeżeli tak nie jest, to szukaj dalej błędów w montażu.
Robak13:
Jeżeli sprawdzałeś tranzystor w układzie, bez wylutowania, to może pokazywać mniejszą rezystancję niż nieskończoność. Czyli może być sprawny. Aby mieć pewność musisz go wylutować, albo pomierzyć napięcia na końcówkach po włączeniu zasilania.
Skomentuj
-
Wylutowałem ten tranzystor i już pokazuje nieskończoność tak jak wszystkie nowe.... tyle, że odpowiednik tego tranzystora w drugim kanale pokazuje 5R, a ten pokazywał 1K6
Tak wygląda prawa strona, w której spaliły się te rezystory:
A tak to podłączałem:
Jedyne co mogłem zrobić źle to podłączyć zasilanie pod wyjście głośników..... ale szczerze w to wątpię.
Skomentuj
-
OMG!? xD
Sprawdzałem wszystkie ścieżki, rezystory, diody 10 razy, a tego nie zauważyłem xD. Przepraszam wszystkich za to zamieszanie. OK. Zabieram się do roboty
[ Dodano: 2010-01-24, 15:51 ]
OK. Poprawiłem wszystko, wymieniłem spalone rezystory i spróbowałem jeszcze raz.
Podłączam i nic nie wybucha, nic sie nie pali - czyli dobry znak
Zostawiłem na jakąś minutę i było czuć ciepło min. z mostka i niektórych kondensatorów. Jak się pochyliłem nad płytką to czuć było również znajomy zapach kojarzący mi się z elektroniką...... to normalne? Bo jak wyłączę to tego już nie czuć.
Próbuję postępować według tego poradnika: http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html
Tyle, że nie rozumiem o co chodzi z tym prądem spoczynkowym. Z tego co zrozumiałem to podłączyłem plus miernika pod rezystor 5W znajdujący się od spodu płytki, a minus do masy w trafie. Ustawiłem na mV i na mierniku widzę "-1". Kręcę potencjometrem i dalej -1.....
Skomentuj
-
Jeżeli wszystko jest O.K. to nie powinno być żadnych zapachów. T22 (MJE340) też obróciłeś? Prąd spoczynkowy ustawiamy mierząc spadek napięcia na rezystorze emiterowym, czyli jedną sondę miernika do jednego wyprowadzenia rezystora, a drugą sondę pomiarową do drugiej końcówki rezystora. Albo inaczej: mierzysz napięcie między emiterem tranzystora mocy, a wyjściem wzmacniacza. A nie masą!
Skomentuj
-
Podłączyłem jeszcze raz i znowu ten zapach..... tym razem po jakichś 10s pojawił się dym. po 20s. był ona na tyle wyraźny by ustalić, że dymią rezystory, które wcześniej się spaliły, czyli: R53 i R85
Jedyna różnica jest taka, że przed obróceniem tranzystorów te rezystory po jakichś 2s skwierczały i świeciły się na czerwono, a teraz po 20s dopiero przyczerniały. Dziwne, że parę godzin temu po minucie nawet się nie dymiło.
Tak. Obróciłem MJE340
Skomentuj
-
MJE350 oba mają E-C 1K1. MJE340 z prawego kanału E-C ma 1K4, a z lewego niezależnie jak podłączę nieskończoność (sprawdzałem do 20K)
To może spróbować lewy kanał odpalić? Bo cały czas próbowałem z prawym.
Radiator teraz tylko docisnąłem bez przykręcania
Taśma była założona po tym jak się rezystory spaliły, żeby się tranzystory nie rozlazły, a pomiędzy nie nie dostał się kurz.... Raczej ciężko było by tam wymienić pastę
Skomentuj
-
W lewym też miałeś błędy. W tranzystorach sprawdza się przede wszystkim złącza B-C i B-E w obu kierunkach. Jeżeli masz w mierniku tester diod to z tej funkcji korzystaj, a nie z omomierza. Wówczas w kierunku przewodzenia wymienione złącza powinny wykazywać wartość 500-600 [mV], a w kierunku zaporowym nieskończoność.
I oczywiście przykręć radiator!
Skomentuj
Skomentuj