Wiem że toshiby są lepsze ale jak już wcześniej napisałem mam nie 10 a 20 par ifrp240 i zamieżam złożyć na pewno 4 końcówki a są nawet potrzeby na 6 lub 8 więc każdy grosz się liczy w dodatku te mosfety są na pewno w 100% oryginalne więc szkoda żeby leżały... To jak opłaca się je pakować czy wzmak na nich jest wykastrowany? PS która dokładnie wersja jest do nich przystosowana bo już trochę przeczytałem i mi się mylą...
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
A-520 vs Uni
Wczoraj miałem dłuższy odsłuch między Yamaha a-520 i Uniampem na kolumnach sds164 i dx25 w 20m^2. No i troszke sie zesmucilem... :sad: Po wlaczeniu Yamahy po Unim od razu ukazalo sie wiecej dolu.. Bas schodzi nizej i z wiekszym wykopem. Jesli chodzi o gore i srednice Uni wygrywa, jednak nie jest to taka roznica jak w przypadku basu.. Dodam ze przedwzmacniacz yamahy byl wylaczony. Natomiast mocowo yamaha nie jest nawet w 1/2 tego co potrafi Uni. Ale nie slucham glosni muzyki i w ogolnym odsluchu yamaha bardziej mi sie spodobala niestety jesli chodzi o dol.
Skomentuj
-
dolphin123, całkowicie się z Tobą zgadzam. Też wcześniej miałem A-520, ale sprzedałem ją i zostawiłem sobie uniampa. Faktycznie Uni ma mniej dołu, ale to tylko pozory. Wg. mnie wcale go nie jest mało, tylko jest bardziej punktowy i mniej mulący. Ja odnosiłem wrażenie, że Yamaha ma mulący dół. Co do reszty pasma to Yamaha nie ma szans - lepsza średnica, dużo wyraźniejsze wysokie tony no i większa moc :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez bart210Wg. mnie wcale go nie jest mało, tylko jest bardziej punktowy i mniej mulący.
Skomentuj
-
Pisałem juz kiedyś o tym :) uniampa przegra z wiekszaoscia wzmacniaczy firmy Yamaha pod wzgl. basu :) reszta na plus dla Uni :)
[ Dodano: 2009-12-08, 15:23 ]
Zamieszczone przez mihas66A jak wsadzę na chama te mosfety to nie będzie działać?, a jeśli nie to co trzeba by przerabiać?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kaman777Pisałem juz kiedyś o tym :) uniampa przegra z wiekszaoscia wzmacniaczy firmy Yamaha pod wzgl. basu :) reszta na plus dla Uni :)
[ Dodano: 2009-12-08, 15:23 ]
Zamieszczone przez mihas66A jak wsadzę na chama te mosfety to nie będzie działać?, a jeśli nie to co trzeba by przerabiać?
Skomentuj
-
W zasadzie to uniamp stereo powstal jako tani wzmacniacz glownie pod tanie darlingtony. W ostatniej fazie dodalem tranzystory sterujace a wiec mozliwosc wlozenia ''skladanego'' darlingtona. Schemat i spis elementow pod tipy czy BDW83/84 jest dostepny. Nie widzialem zeby go ktos robil na forum. Ja zrobilem jedna sztuke, faktycznie oszczedza sie tylko kilkanascie zl na elementach. Te darlingtony wytrzymuja dwa razy mniejsza moc niz toshiby wiec oszczedza sie jeszcze na trafie i radiatorze (zalecane trafo 160W 2x28V). Choc mamy wtedy 2x80W a nie 2x120, wspolczynnik tlumienia spada ponad 2razy.
Toshiby sa bardzo popularne (stosuja je praktycznie wszyscy producenci wzmacniaczy) dlatego sa bardzo tanie. Teraz inni producenci tranzystorow robia podruby (swoje wersje) slawnych 2SC5200/2SA1943. Niestety nie maja szans z cena raczej staraja sie zrobic lepsze parametry (na papierze). Choc sa audiofile co twierdza ze tranzystory firmy X graja lepiej niz firny Y ale takimi bzdetami to ja sie juz nie zajmuje.
Skomentuj
-
Nie o to mi chodziło aby kupować mosfety zamiast toshib bo zaoszczędzę 5zł łącznie tylko dlatego się pytam bo dostałem pół roku temu 20 par tych mosfetów za free bo miałem robić holtona ale z braku czasu i hajsu dopiero teraz za to się zabieram ale że zobaczyłem uniampa i opinie to się pytam czy on zagra na mosfetach bez przeróbek... Zaoszczędzić chce na tym żeby nie kupować toshib bo mosfety już mam i szkoda aby leżały...
Skomentuj
-
A po co podaje się takie parametry? :wink: chciałbym ocenić możliwości wzmacniaczy. Wrażenia odsłuchowe mnie nie interesują gdyż i tak są zależne od samopoczucia i oczekiwań "audiofila" Ja wiem, że poprawnie skonstruowany wzmacniacz o dobrych parametrach "mierzalnych" zadowoli mnie zupełnie a niuanse zostawię raczej audiofilom. Panie Irku, zapewne coś zostało pomierzone. Może uchylić rąbka tajemnicy?
Skomentuj
-
Witam ponownie!
Pisałem tu jakiś czas temu, wykonałem już końcówkę mocy i dzisiaj uruchamiałem ją po raz pierwszy......
Efekt: Zjarały się rezystorki 85 i 53 (podłączyłem tylko prawą stronę)
Co może być w takim razie nie tak?
(czy do pierwszego uruchomienia muszę mieć radiator? Bo miałem problem z wkrętami i obecnie mam zdjęty, ale myślę, że bez obciążenia i na parę chwil nic się mosfetom nie stanie?)
Skomentuj
Skomentuj