Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolejny dowód na to, że starannie złożony wzmacniacz musi ruszyć bez problemów za pierwszym razem :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
      to muszę obudowę zewrzeć z masą sygnałową (by np. dotykając potencjometra nie było słychać stuków)???
      tak,trzeba znależć punkt na obudowie i podłaczyć tam masę jak ja nazwałes "sygnałową". Czyli takie miejsce,gdzie po podłączeniu owej masy będzie zupełnie cicho lub prawie cicho.Jak jest ok uni praktycznie nie słychać po przyłozeniu ucha do głosnika.Jest takie słabiuchne syyyyyyy,

Skomentuj

Takie szybkie pytanko:
        Mam głośniczki samochodowe 4 OHM do sprawdzenia czy graja (tylko na kilka chwil).
        Mogę to podpiąć je pod UNIAmpa bez ich uszkodzenia ?

Skomentuj

a dlaczego mialyby sie uszkodzic?
          podlacz i sprawdz

Skomentuj

Zamieszczone przez gigipawel Zobacz posta
            Mogę to podpiąć je pod UNIAmpa bez ich uszkodzenia ?
            Tylko nie podłączaj wysokotonówki bezpośrednio do wzmacniacza, tylko przez zwrotnicę najlepiej, bo podłączona samojeden nie pogra za długo :).

Skomentuj

A pytanie bo nie chce zakładać osobnego tematu, a nie wiem gdzie tanio można kupić i pogiąć blachę (by zrobić obudowę na UNI)??

Skomentuj

tanio tego nie da sie zrobic - giecie jest drozsze od blachy
                w offtopic masz odpowiedni temat - tam zapytaj

Skomentuj

Temat też pewnie nie ten...żartowałem.
                  To że Uni jest sprawdzony i skatowany na wszelkie możliwe sposoby i że w typowych zastosowaniach(nie mówcie nic o mostku,bo się Irek wkurwi:angry:),jestem ciekawy jak inni wykorzystują to ustrojstwo?
                  Nie żeby coś tam , ale u mnie gra bez zastrzeżeń,tak że w odstawkę poszedł nad,ca,HK i a kinach domowych nie wspomne...poważnie: układzik jest MOCNY.
                  Irek pewnie kiedyś dostanie Nobla,albo...emeryturę.
                  Pytanie:do czego i jak korzystacie z UniAmpa ?

Skomentuj

U mnie głównie do muzyki różnego rodzaju. Gra u mnie już 3 lata! Zintegrowany ze zdalnym sterowaniem, filtrem do suba oraz selektorem działa doskonale! Nawet przez moment nie myślałem, żeby zmienić go na coś markowego.

Skomentuj

Zamieszczone przez freedi Zobacz posta
                      Pytanie:do czego i jak korzystacie z UniAmpa ?
                      Mi od dziś służy Twój do wygrzewania moich głośniczków do samochodu. Ale coś słabo graja te Helixy DB62C w porównaniu z moimi 18AKX :(

Skomentuj

Chce ustawić prąd spoczynkowy i zastanawiam się gdzie wpiąć miliamperomierz, bo na pewno nie pomiędzy transformator a wzmacniacz. Ponieważ są 2 kanały, plus uciekające mili ,albo <mikro> ampery przez kondensator... Czy muszę coś demontować?, czy tylko istnieje poprzez zmierzenia napięcia rezystora emiterowego?

Skomentuj

Tu masz wszystko opisane krok po kroku.
                          http://mariuszelektro.elektroda.eu/uni.html

Skomentuj

Kilka razy czytałem ten opis, czyli istnieje możliwość tylko ustawiernia prądu spoczynkowego za pomocą woltomierza <bez kombinacji>

Skomentuj

Zamieszczone przez jajek92 Zobacz posta
                              Kilka razy czytałem ten opis, czyli istnieje możliwość tylko ustawiernia prądu spoczynkowego za pomocą woltomierza <bez kombinacji>
                              Przecież jest napisane wszystko czarno na białym, nie wiem jak to czytasz skoro zadajesz takie pytania...

Skomentuj

możliwe, że kolega chciałby odpalić Uniego bez tej zabawy z rezystorem i jedną gałęzią zasilania?

Skomentuj

Zamieszczone przez jajek92 Zobacz posta
                                  czyli istnieje możliwość tylko ustawiernia prądu spoczynkowego za pomocą woltomierza
                                  pobierany prad sobie liczysz na podstawie spadku napiecia i znanej wartosci rezystora

Skomentuj

Ok rozumię, a zapytam mam trafo 300VA 2x30V a mam okazje kupić 450VA 2x30V, czy moc wzrośnie mi <licząc sprawność 70% wzmacniacza> z 100W RMS do 150W, czy muszę szukać trafa z większym napięciem? Pozdrawiam

Skomentuj

wieksza moc trafa nic tu nie da
                                      zauwazalny efekt da dopiero jak podasz sinusa o niskiej czestotliwosci
                                      w muzyce 300VA to i tak az nadto

Skomentuj

Pojawił się problem, spuchł mi lekko jeden z kondensatorów w zasilaczu. Pewnie przez to, że napięcie po wyprostowaniu waha się w okolicach 50V, a to jest max dopuszczalne napięcie dla kondensatorów. Chcę zamienić je na 63V, ale o niższej temperaturze maksymalnej 85st.C (obecnie są na 105 st.C.). Niestety tylko takie się zmieszczą na płytce. Wydaje mi się, że powinny dać radę i chyba się nie ugotują. Co o tym myślicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210 Zobacz posta
                                          Pojawił się problem, spuchł mi lekko jeden z kondensatorów w zasilaczu. Pewnie przez to, że napięcie po wyprostowaniu waha się w okolicach 50V, a to jest max dopuszczalne napięcie dla kondensatorów. Chcę zamienić je na 63V, ale o niższej temperaturze maksymalnej 85st.C (obecnie są na 105 st.C.). Niestety tylko takie się zmieszczą na płytce. Wydaje mi się, że powinny dać radę i chyba się nie ugotują. Co o tym myślicie?
                                          Myślę że spokojnie możesz wpakować na niższą temperaturę

Skomentuj

Czaruję...
                                          X