Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
    Sory Irek jesteś starszy więc z całym szacunkiem. Wyraźnie zaznaczyłem że nie jestem elektronikiem. Nie wiem więc co dokładnie ma na co wpływ i co i dlaczego się coś dzieje. Ale Twój sposób komentowania i wyśmiewania świadczy tylko o tobie.
    Akurat o ładowaniu cross capów nic nie pisałem. Jeżeli chcesz jeszcze dorabiać jakieś teorie żeby mnie ośmieszyć to powodzenia. Zresztą takie zachowanie jest typowe dla ciebie.
    Irek ma rację,jeśli nie bardzo ze znajomością elektroniki to wskazany porządek w okablowaniu.W Uni nie ma z tym problemów więc nie bardzo wiem z kąt ten bałagan,który masz.Popieram Twoje eksperymenty z kondensatorami ale lepiej gdy ocenią to przynajmniej dwie osoby. czyli Ty i np. ktoś jeszcze;zaproś kogoś na odsłuchy.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszek Zobacz posta
      Irek ma rację,jeśli nie bardzo ze znajomością elektroniki to wskazany porządek w okablowaniu.W Uni nie ma z tym problemów więc nie bardzo wiem z kąt ten bałagan,który masz.Popieram Twoje eksperymenty z kondensatorami ale lepiej gdy ocenią to przynajmniej dwie osoby. czyli Ty i np. ktoś jeszcze;zaproś kogoś na odsłuchy.
      Chodzi o to, że nie są ładnie poukładane. Może bałagan to za dużo powiedziane. Ale co to ma np z iskrzeniem...? Ja też potrafię do jego prześmiewczych komentarzy dorobić jakieś teorie. Takim zachowaniem tylko zraża do siebie ludzi.
      Porządnie poprowadzone kable będą dopiero jak będzie obudowa. Na razie nie widzę sensu, żebym miał je nie wiem może jeszcze mocować do biurka:)

---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------

Jak można w ogóle to nazwać bałagan... Bo w elektronice nie wiem gdzie się zaczyna granica między bałaganem a porządkiem:)

Skomentuj

na czas prób zrezygnuj z unizab .Zabezpieczenia są na pcb uni (bez DC) zawsze to mniej kabli .Czy to trafo na pewno potrzebuje softstartu?Do sprawdzenia na jakich kondensatorach zagra lepiej(o ile będzie jakaś różnica) wystarczy sam Uni trafo i głośniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8 Zobacz posta
          Porządnie poprowadzone kable będą dopiero jak będzie obudowa.
          To moze nalezaloby dopiero po skonczeniu wzmacniacza zaczac sluchac? Bo to co robisz jest po prostu smieszne ale smiech to zdrowie ja sie nie smieje tylko usmiecham. Sam tez kiedys podobnie zaczynalem tylko mi nie mial kto pomoc a slowa zachwytu od ludzi nie majacych pojecia na mnie nie dzialaly.

A jak juz chcesz sie na cos ''przydac'' To posluchaj uniampa z roznymi pradami spoczynkowymi, powiedzmy 20, 50 i 100mA. To glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            A jak juz chcesz sie na cos ''przydac'' To posluchaj uniampa z roznymi pradami spoczynkowymi, powiedzmy 20, 50 i 100mA. To glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.
            Sprawdzałem rożne prądy spoczynkowe. Po zwiększeniu było lepiej.
            To moze nalezaloby dopiero po skonczeniu wzmacniacza zaczac sluchac?
            Pewnie większość zaczyna słuchać zanim zrobi obudowe

---------- Post dodany o 19:13 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

Kupiłem od Ciebie kiedyś gotowego Uniampa. Teraz postanowiłem go zrobić sam, ale tylko i wyłącznie dlatego żeby nauczyć się trochę elektroniki. Bo wiadomo, że taniej kupić używany wzmacniacz w tej cenie niż zaczynać od zera z elektroniką

---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 19:13 ----------

To glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.
            Widzisz, jednak potrafisz dać wartościowe rady:) Bo czasami mam wrażenie, że wmawiasz wszystkim początkującym; "dajcie sobie spokój z elektroniką bo sobie krzywdę zrobicie".

Skomentuj

co do zabezpieczeń... jak to zwykle bywa z nadgorliwości jaki problem się wywiąże ;/ zacząłem kiedy protekcje Q ale z braku pieniędzy i w sumie potrzeby projekt zaniechałem, a ostatnio mi przyszło do głowy (niestety) skończyc... i podłączyłem to cudo, niestety nie do końca sprawne, do UNIAMPA. Zadymił się rezystor w zabezpieczeniu, szybko wyłączyłem, niby nic. Rzuciłem to z powrotem w kąt popodłączałem uni jak wcześniej i poszedłem spac. Na drugi dzień włączam uni a tu zong ;O jedna strona praktycznie nie gra, druga charczy, no ładnie ;/ zabrałem się za mierzenie wyszło, że tranzystor T12, T19 i dioda DZ1 uwalone.... Z myślą, że to wystarczy, wymieniłem elementy, p[oskładałem, podłączyłem, a tu znów lipa.. Teraz nic nie gra :( Chyba którośzabezpieczenie trzyma bo wygląda na to, że na emiterowych się nawet napięcie nie odkłada... Ktoś podpowie gdzie dalej szukac? Wszystkie tranzystorki, tranzystory, diody przemierzyłem już kilka razy i wygląda wszystko na sprawne. Rezystory nie obdymione, kondensatory nie wylane, nic się nie dymiło, nic nie śmierdziało.

Skomentuj

Witam. Czy zamiast tranzystorów mpsa42 mogę użyć mpsa92?

Skomentuj

Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz posta
                  Witam. Czy zamiast tranzystorów mpsa42 mogę użyć mpsa92?
                  Nie ! Jedne są npn a drugie pnp.

Skomentuj

Witam, również biorę się za składanie uniampa :)
                    czy zamiast MJE340 MJE350 mogę użyć KSE340 i KSE350? Sprzedawca zapewniał mnie, że to to samo ale wolę się upewnić :)
                    I czy mogę użyć rezystorów węglowych czy muszą być metalizowane? odbije się to w jakiś sposób na działaniu końcówki ?
                    Last edited by v1ckdesigns; 09.03.2012, 07:41.

Skomentuj

KSE to wersje izolowane, takie i ja uzywam.

A kto Ci powiedzial, ze rezystory musza byc metalizowane? Moga byc dowolne, nie ma to zadnego znaczenia dla dzialania ukladu.

Skomentuj

KSE to wersje izolowane, takie i ja uzywam.

A kto Ci powiedzial, ze rezystory musza byc metalizowane? Moga byc dowolne, nie ma to zadnego znaczenia dla dzialania ukladu.
                        Nikt, zastanawiałem się czy opłaca się kupować metalizowane, chce zrobić układ jak najdokładniej i najlepiej :) diody na wyższe napięcie i nie które elementy rozumiem też nie będą miały wpływu na działanie układu ?

Skomentuj

To lepiej pocwicz lutowanie.

Skomentuj

na stronie Irka jest też zaznaczone mozliwośc wykonania wersji na darlingtonach.
                            A ktos może na podstawie układu i parametrów przynajmniej wypowiedzieć się jak się UniAmp ma do Vellemana K8060 ? Równiez jak wypadają cenowo bo do stereo potrzeba dwa kity to jest 150 zł. plus zasilanie i radiator, i obudowa.
                            http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/illus...nual_k8060.pdf
                            Na zagranicznych forach troche tych zmontowanych wzmacniaczy znalazłem, w Polsce niewiele.

Skomentuj

Wez mnie nie obrazaj porownujac uniampa do smiecia vellemana!! :)

Jak chcesz koncowke w topologii vellemana to sobie kup stara diore czy unitre.

Skomentuj

Witam. Mam pytanie, może trochę głupie:-) Czy napięcie na rezystorach emiterowych mierzymy przykładając jeden przewód miernika do jednej nóżki rezystora, a drugi do drugiej?
                                Jak tak robię, to niestety, ale na tych rezystorach napięcie wynosi 0mV. Sprawdziłem i wymieniłem uszkodzone diody i nadal to samo. Macie jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję

Skomentuj

Wzmak Ci się pewnie w ogóle nie włącza. Działa jakieś zabezpieczenie.
                                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Jeśli PRki masz skręcone na min to tam będzie 0V

Skomentuj

Wez mnie nie obrazaj porownujac uniampa do smiecia vellemana!! :)

Jak chcesz koncowke w topologii vellemana to sobie kup stara diore czy unitre.
                                      Diora albo unitra była na Darlingtonach? A co takiego obrażliwego napisałem? Patrzę na podany link i widzę że K8060 wg parametrów jest lepszym urządzeniem. Uniamp tez miał być w wersji na darlingtonach, dlatego pytam o porównania parametrów i kosztów. Darlingtony teoretycznie mają waskie pasmo, a po tym układzie tego nie widać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                        Jeśli PRki masz skręcone na min to tam będzie 0V
                                        Właśnie w tym problem, że kręcenia pr-kami nie pomaga

Skomentuj

Witam czy możliwe jest wersja mono tego wzmacniacza ? Może tak działać i jaka moc osiąga wtedy ??

Skomentuj

Czaruję...
                                          X