Zamieszczone przez jamess8
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
Zamieszczone przez zbyszek Zobacz postaIrek ma rację,jeśli nie bardzo ze znajomością elektroniki to wskazany porządek w okablowaniu.W Uni nie ma z tym problemów więc nie bardzo wiem z kąt ten bałagan,który masz.Popieram Twoje eksperymenty z kondensatorami ale lepiej gdy ocenią to przynajmniej dwie osoby. czyli Ty i np. ktoś jeszcze;zaproś kogoś na odsłuchy.
Porządnie poprowadzone kable będą dopiero jak będzie obudowa. Na razie nie widzę sensu, żebym miał je nie wiem może jeszcze mocować do biurka:)
---------- Post dodany o 17:42 ---------- Poprzedni post o 17:33 ----------
Jak można w ogóle to nazwać bałagan... Bo w elektronice nie wiem gdzie się zaczyna granica między bałaganem a porządkiem:)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez jamess8 Zobacz postaPorządnie poprowadzone kable będą dopiero jak będzie obudowa.
A jak juz chcesz sie na cos ''przydac'' To posluchaj uniampa z roznymi pradami spoczynkowymi, powiedzmy 20, 50 i 100mA. To glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA jak juz chcesz sie na cos ''przydac'' To posluchaj uniampa z roznymi pradami spoczynkowymi, powiedzmy 20, 50 i 100mA. To glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTo moze nalezaloby dopiero po skonczeniu wzmacniacza zaczac sluchac?
---------- Post dodany o 19:13 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------
Kupiłem od Ciebie kiedyś gotowego Uniampa. Teraz postanowiłem go zrobić sam, ale tylko i wyłącznie dlatego żeby nauczyć się trochę elektroniki. Bo wiadomo, że taniej kupić używany wzmacniacz w tej cenie niż zaczynać od zera z elektroniką
---------- Post dodany o 22:09 ---------- Poprzedni post o 19:13 ----------
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTo glownie prad spoczynkowy ma wplyw na brzmienie danego wzmacniacza.
Skomentuj
-
co do zabezpieczeń... jak to zwykle bywa z nadgorliwości jaki problem się wywiąże ;/ zacząłem kiedy protekcje Q ale z braku pieniędzy i w sumie potrzeby projekt zaniechałem, a ostatnio mi przyszło do głowy (niestety) skończyc... i podłączyłem to cudo, niestety nie do końca sprawne, do UNIAMPA. Zadymił się rezystor w zabezpieczeniu, szybko wyłączyłem, niby nic. Rzuciłem to z powrotem w kąt popodłączałem uni jak wcześniej i poszedłem spac. Na drugi dzień włączam uni a tu zong ;O jedna strona praktycznie nie gra, druga charczy, no ładnie ;/ zabrałem się za mierzenie wyszło, że tranzystor T12, T19 i dioda DZ1 uwalone.... Z myślą, że to wystarczy, wymieniłem elementy, p[oskładałem, podłączyłem, a tu znów lipa.. Teraz nic nie gra :( Chyba którośzabezpieczenie trzyma bo wygląda na to, że na emiterowych się nawet napięcie nie odkłada... Ktoś podpowie gdzie dalej szukac? Wszystkie tranzystorki, tranzystory, diody przemierzyłem już kilka razy i wygląda wszystko na sprawne. Rezystory nie obdymione, kondensatory nie wylane, nic się nie dymiło, nic nie śmierdziało.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Zbiku1992 Zobacz postaWitam. Czy zamiast tranzystorów mpsa42 mogę użyć mpsa92?
Skomentuj
-
Witam, również biorę się za składanie uniampa :)
czy zamiast MJE340 MJE350 mogę użyć KSE340 i KSE350? Sprzedawca zapewniał mnie, że to to samo ale wolę się upewnić :)
I czy mogę użyć rezystorów węglowych czy muszą być metalizowane? odbije się to w jakiś sposób na działaniu końcówki ?Last edited by v1ckdesigns; 09.03.2012, 07:41.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaKSE to wersje izolowane, takie i ja uzywam.
A kto Ci powiedzial, ze rezystory musza byc metalizowane? Moga byc dowolne, nie ma to zadnego znaczenia dla dzialania ukladu.
Skomentuj
-
na stronie Irka jest też zaznaczone mozliwośc wykonania wersji na darlingtonach.
A ktos może na podstawie układu i parametrów przynajmniej wypowiedzieć się jak się UniAmp ma do Vellemana K8060 ? Równiez jak wypadają cenowo bo do stereo potrzeba dwa kity to jest 150 zł. plus zasilanie i radiator, i obudowa.
http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/illus...nual_k8060.pdf
Na zagranicznych forach troche tych zmontowanych wzmacniaczy znalazłem, w Polsce niewiele.
Skomentuj
-
Witam. Mam pytanie, może trochę głupie:-) Czy napięcie na rezystorach emiterowych mierzymy przykładając jeden przewód miernika do jednej nóżki rezystora, a drugi do drugiej?
Jak tak robię, to niestety, ale na tych rezystorach napięcie wynosi 0mV. Sprawdziłem i wymieniłem uszkodzone diody i nadal to samo. Macie jakąś podpowiedź. Z góry dziękuję
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaWez mnie nie obrazaj porownujac uniampa do smiecia vellemana!! :)
Jak chcesz koncowke w topologii vellemana to sobie kup stara diore czy unitre.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaJeśli PRki masz skręcone na min to tam będzie 0V
Skomentuj
Skomentuj