Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Manstaff11
    tylko scx jest 8 ohm a uni ma wtedy ciut za mało watów...
    Wystarczy w zupełności, nie przesadzajmy... I Uni nie da Ci w mostku 240W przy 8ohm jak pisze daniel69... 32-300 zasilałem holtonem na jednej parze i wystarczyło. Wolałbym to niż przykładowo mostek TDA. Druga sprawa, że jest jeszcze projekt zbiga
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=17816

Skomentuj

Zamieszczone przez smerfetek13
      Do uniampa na toshibach zalecany radiator 190mm x 100mm x 50mm a czy do uniampa na darlingtonach wystarczy radiator o wymiarach 190mm x 50mm x 50mm..? Dziękuje z góry za odpowiedź.. Pozdrawiam..
      Tylko raz robilem taka wersje i chyba dalem radiator 188x35 o dlugosci 5 albo 7cm juz nie pamietam, trafo mialo 160W 2x24V co dawalo ok 2x60W/4omach. Czyli polowe mocy w stosunku do mocniejszego uniampa a wiec polowe radiatora powinno wystarczyc.

Piszesz o radiatorze A6023 z zebrem 5cm a tego 7-8cm wystarczy do mocniejszego uniampa wiec 5cm do slabszego bedzie z zapasem. 10cm dotyczy profila z zebrem 35mm (A5352).

Zamieszczone przez Ciemny80
      Teraz planuję złożenie drugiego uniampa i chciałbym podłączyć je również pod to trafo
      Da sie ale tylko teoretycznie, bedzie to dzialac ale powstana petle mas i bedzie niemilosiernie buczalo. Jest w dziale projekty uniamp 6kanalowy zasilany z jednego trafa, zobacz co trzeba bylo zrobic zeby to dobrze dzialalo.

Zamieszczone przez dolphin123
      I Uni nie da Ci w mostku 240W przy 8ohm jak pisze daniel69.
      A to niby czemu? 2x120W/4omach to daje dokladnie 240W/8omach w mostku. Z trafem 300W moze nawet ciut wiecej.

Skomentuj

Właśnie po raz pierwszy odpaliłem Uniego. I pojawił się pierwszy problem :neutral:
        W lewym kanale na rezystorach emiterowych nie ma wogole napięcia. I tu moja prośba do ludzi którzy maja złożona działająca końcówkę. Potrzebowałbym zdjęcie lewego kanału(w dobrej jakości) w celu weryfikacji poprawności montażu.

Skomentuj

maxxx222, przecież masz schemat ideowy. Po co Ci zdjęcie płytki???

Skomentuj

Ponieważ końcówka już jest polutowana i nie widać wszystkich oznaczeń na płytce.

[ Dodano: 2010-10-01, 18:51 ]
            Wszystkie elementy sprawdziłem i jest dobrze polutowane. Co może być przyczyna tego ze nie działa?

Skomentuj

Tylko bledny montaz. Uszkodzone elementy wykluczam bo jak sa nowe to jeszcze nie spotkalem sie z uszkodzonymi.

Skomentuj

właśnie odpaliłem uniampa napięcie na rezystorach ustawiłem na 5 mv ale na wyjśiu głośnikowym prawym mam 52 mv a na lewym 4 mv czy to tak ma być czy coś jest nie tak.nadmienię że podpiołe głośniki i jak dotknę wejść to głośniki buczą .

Skomentuj

Zamieszczone przez pulka
                  właśnie odpaliłem uniampa napięcie na rezystorach ustawiłem na 5 mv ale na wyjśiu głośnikowym prawym mam 52 mv a na lewym 4 mv czy to tak ma być czy coś jest nie tak.
                  może tak być. W normie jest jak napięcia na wyjściu mają wartość +/-100mV

Skomentuj

czyli mam rozumieć że wszystho jest dobrze.od czego to zależy żeby oba były jednakowe.

Skomentuj

Chyba tutaj, w tym temacie czytałem, że takie różnice napięcia na wyjściach wynikają z różnic w parametrach pomiędzy elementami z dwóch kanałów - tak jest? A jeśli tak to czy generuje to różnicę w brzmieniu tych kanałów? Pewnie będzie to różnica pomijalna - a może nie? Np jeśli te napięcia będą oscylować w okolicach przeciwnych granic zalecanego przedziału?

Nie chciałbym rozpocząć ewentualnej "kłótni" na temat parowania elementów i różnic w parametrach rzędu jednego promila czy coś w tym stylu - pytam czysto teoretycznie, z ciekawości.

Skomentuj

Nie ma to zadnego znaczenia.
                        Na wyjsciu koncowka generuje nawet ponad 30V wiec w stosunku do tego napiecia jak istotne moze byc 5 czy 100mV?

Skomentuj

Panowie co powinno byc wlutowane w miejsce C5, C12, C23, C30? Ma to pozostac puste?
                          A pola R21 i R67 tam ma byc zworka?
                          pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
                            C5, C12, C23, C30? Ma to pozostac puste
                            A pola R21 i R67 tam ma byc zworka

Skomentuj

Chciałem pochwalić się moim UNI Pierwszy raz składałem tranzystorowca. Montaż jak i uruchamianie przebiegło bez problemów. Napięcia ustawiłem na 6mV. Tylko mam lekki brum na jedym z kanłów. Trzeba będzie zamontować dodatkowy kondensator. Jeszcze raz chciałem podziękować Irkowi za projekt oraz csbiczkowi i lukowi za przygotowanie zamówień.

Skomentuj

Można podłączyć od razu stałe napięcie do uniampa tam gdzie podpina się uzwojenie wtórne trafa?(oczywiście brak mostka i kondensatorów 10000uF). Wpłynie to jakoś na działanie szybkiego wyłączania?

Skomentuj

Teoretycznie można, tylko zamiast mostka wpinasz zworki. No i pod AC1 musisz podłączyć plus, a AC2 minus, żeby załączanie działało. A jeśli dobrze myślę to będzie ono działać tak, ze przy włączaniu będzie się tak samo z opóźnieniem załączał wzmacniacz ale nie będzie szybkiego wyłączenia, wyłączy się dopiero po zaniku/spadku napięcia do pewnej wartości.

Skomentuj

Jak na R48 podasz napięcie przemienne z transformatora to szybkie wyłączanie będzie działało.

Skomentuj

Witam,
                                      jestem w trakcie wykonania tego wzmacniacza i mam takie pytanie,
                                      Czy na jakość dzwięku wpłynie zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych znanych marek takich jak nichicon, elna czy nippon czy jest to bez znaczenia?
                                      Jaka minimalna grubość warstwy miedzi na laminacie?
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Raczej nie usłyszysz różnicy stosując takie kondensatory, szkoda kasy. Kup zwykłe ogólnodostępne.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx
                                          Czy na jakość dzwięku wpłynie zastosowanie kondensatorów elektrolitycznych znanych marek takich jak nichicon, elna czy nippon czy jest to bez znaczenia?
                                          sam montowalem uniampa na jednych z lepszych elementach ale czy jest jaka roznica w porownaniu do uniampa zmontowanego na tzw. zwykłych elementach trudno powiedziec nigdy nie robilem bezposredniego porownania i odsluchu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X