Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Matys1990 mógłbyś zrobić zdjęcie całego układu od strony elementów?[wygasnie]

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
      Ja lutuje zwykla lutownica kolbowa 40w za 10zl
      To widać hehe

Skomentuj

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

Wylutowqne sa tylko diody d7 d7 i tranzystory sterujace t6 t16 t24 t32

Moze i luty nie sa zbyt doskonale ale je poprawiam teraz wszystkie :)
        nie kazdy zaczynal od stacji hot air albo jakiejs dobres stacji lutowniczej
        [wygasnie]

Skomentuj

Ja lutowałem dwa symasymy i uniampa + jakieś drobne układy stacją lutowniczą za 35zł. Wszystko ruszyło za pierwszym razem i działa do dzisiaj. Tak więc nawet tanią lutownicą można poprawnie złożyć układ.
          Jeśli cyna nie bardzo chce się łapać pól lutowniczych to proponuję przed rozpoczęciem lutowania przemyć płytkę płynem do naczyń, a jeśli jest już coś wlutowane to przetrzeć spirytusem.

Skomentuj

ehh poddaje sie pomalu wszystkie luty poprawilem co ktory wygladal gorzej odessalem i od nowa zalutowalem popcinalem za dlugie nozki popatrzylem czy zwarcia nie ma (niby nie ma)
            i co podlaczam i rezystory zaczynaja "swiecic" ;/

[ Dodano: 2010-10-16, 18:10 ]
            Zrobilem maly tes i chcialem zobaczyc co bedie jak wyjme bezeczniki i z wyjetymi bezpiecznikami nic sie nie dzie kondesatory ladnie sia laduja maja 38v ale RU sie nie grzeje, cos mi sie wydaje ze bede mial przebite diody D7 i D8

[ Dodano: 2010-10-16, 19:11 ]
            Sprawdziłem te diody d7 i d8 sa dobre.. Czy grzanie sie RU może być spowodowane uszkodzeniem koregos z tranzystorów sterujących?

Skomentuj

Zamieszczone przez Matys1990
              ehh poddaje sie pomalu
              tak szybko?!sprawdz tranzystory mocy i sterujace;sprawdz czy poprawnie zamontowałeś elmenty odpowiedzialne za regulacj ę pradu spoczynkowego,czy lutując rezystory emiterowe nie zrobiłeś gdzieś zwarcia.O ile dobrze pamiętam jakiś czas temu irek pisał co odłaczyć aby sprawdzac /uruchamiać bez układów zabezpieczajacych.W przypadku problemów z uruchomieniem uni są one dodatkową zmora.Bez nich mozna proces uruchomienia przeprowadzać najpierw bez tranzystorów mocy i po jednym kanale a nie wszystko jednoczesnie.Co by nie pisac coś skonociłeś :wink:

Skomentuj

Panowie doszedłem do końca uni uruchomiony :) Wszystkie elementy miałem dobrze wlutowane nie było zwarć wszystkie elementy tez dobre.
                Mozę i to głupie ale zapomniałem dać podkładki mikowe pod tranzystory i to ich brak robił zwarcie, założyłem podkładki i uni odpalił od strzała, oba kanały ustawiłem na 5,3mV a na wyjściach miałem równiutkie 20mV wiec chyba dobrze.
                Przepraszam za takie głupie pytania. Najważniejsze ze gra.
                I dziękuje za wszystkie podpowiedzi.

Skomentuj

1. Powiedzcie mi czy kondensator elektrolityczny 1uF można zastąpić "MKT365 1uF/63V VISHAY" czy lepiej dać typowy elektrolit?
                  2. Z czego robicie zworki? Może być miedziany drut?
                  3. Czym łączycie punkty A>A itp? Drutem czy linką? Ja połączyłem grubym drutem miedzianym i zastanawiam się czy tak może być czy lepiej linką.
                  4. Gdzie dostanę elektrolity 10.000uF takich firm jak elna, nichicon czy nippon w Łodzi lub internecie?

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi na którekolwiek z pytań.

Skomentuj

1. Tak
                    2. Ze srebrzanki albo jak cienkie to kynar.
                    3. Drutem 1,5mm2
                    4. Nie mam pojęcia

Skomentuj

1. Tak, że można? Czy tak, że lepiej elektrolit?

Skomentuj

Elektrolit nigdy nie bedzie lepszy.

Skomentuj

Zamieszczone przez davitxx
                          Reszta nogi rezystora albo innego elementu świetnie się do tego nadaje :)
                          4. Gdzie dostanę elektrolity 10.000uF takich firm jak elna, nichicon czy nippon w Łodzi lub internecie?
                          tu http://allegro.pl/show_user_auctions...16&gr_id=67258
                          lub tu
                          http://allegro.pl/show_user_auctions...15&gr_id=67256
                          1. Tak, że można? Czy tak, że lepiej elektrolit?
                          Jeśli chodzi o C13 to wszystko jedno.

Skomentuj

davitxx napisał/a

Reszta nogi rezystora albo innego elementu świetnie się do tego nadaje
                            Właśnie nad tym myślałem.
                            Tam gdzie są te małe zworki nie płynie chyba zbyt duży prąd?
                            Czy któreś konkretne elementy można zastosować lepszej jakości w celu poprawienia brzmienia/parametrów?

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                              Czy któreś konkretne elementy można zastosować lepszej jakości w celu poprawienia brzmienia/parametrów?
                              mozna ale roznicy na ucho i tak raczej nie uslyszysz montuj tak jak masz na spisie nie kombinuj nic

Skomentuj

Nie chodzi mi o wartości elementów tylko a takie o lepszych parametrach :)
                                Elektrolity montuję lepsze nie dla dźwięku ale żywotności.

Skomentuj

jak narazie na takich "lepszych" elementach powstał tylko jeden uniamp na forum który niestety nie został doceniony przez tutejsze grono forumowiczów :) poczytaj troche moze wnioski sam wyciagniesz :)

Skomentuj

Warto tylko zamienić elektrolity sprzęgające na MKSE czy MKT Wimy (c6 i c28)

Skomentuj

Ale w w uni nie ma zadnych sprzegajacych elektrolitów...

Skomentuj

Zamieszczone przez misiek88
                                        raven1985 napisał/a

mozna ale roznicy na ucho i tak raczej nie uslyszysz montuj tak jak masz na spisie nie kombinuj nic
                                        to nie ja napisałem :)

Pisałem kilka postów wyżej.
                                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=266120#266120

Skomentuj

Tam gdzie są te małe zworki nie płynie chyba zbyt duży prąd?
                                          Przez niektore plynie dlatego ja stosuje srebrzanke o srednicy 0,8mm.

Poprawe parametrow to sie uzyskuje jak zmontuejsz wzmacniacz na nowszej plytce. Jakosc elementow nie wplywa na mierzalne parametry wzmacniacza.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X