Zamieszczone przez irek
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
-
Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz postaTo proste, normalnie 100W wzmacniacz przy 4 ohm daje na głośnik 20V napięcia sinusoidalnego,
Widze kolego profesjonalisto ze nie masz pojecia o podstawach a probujesz zglebic zasade dzialania wzmacniacza klasy D!?
Skomentuj
-
Witam ponownie Panów elektroników :)
Poskładałem ponownie uszkodzony kanał... tzn wymieniłem 2SC5200 + 2SA1837 + Rezystor 47R (ten pod tranzystorem T6 na płytce).
Podłączyłem przez rezystor ceramiczny 5W 27ohm.
Napięcie stałe na wyjściu ok 15mV a napięcie na rezystorach emiterowych ustawiłem jak w drugim sprawnym kanale. Po regulacji widać, że potencjometry są ustawione w tym samym położeniu więc chyba jest ok.
Moja wątpliwość dotyczy grzania się rezystora zabezpieczającego przez który podłączałem trafo.
Po regulacji prądu był gorący.
Czy to oznacza, że w układzie jest zwarcie pomimo, że regulacja przebiegła ok?
Dziękuję za poradę i pozdrawiam.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaWidze kolego profesjonalisto ze nie masz pojecia o podstawach a probujesz zglebic zasade dzialania wzmacniacza klasy D!
To bardzo słaby wzmacniacz musi być jak ledwo osiąga przy prostokącie 28V :), u mnie bez problemu 34V, czasem więcej jak napięcie w sieci jest minimalnie wyższe. 20V rms to bez jakichkolwiek widzialnych zniekształceń na oscyloskopie.
---------- Post dodany o 13:53 ---------- Poprzedni post o 13:48 ----------
Zwarcia nie ma ale prąd spoczynkowy jest "dość duży" , jak wzmacniacz zachowuje się ok to dobrze jest. Zmierz napięcie na rezystorze 27ohm 5W , daj je do kwadratu i podziel przez 27ohm - uzyskasz moc traconą na tym rezystorze.Last edited by Profesjonalista; 27.12.2010, 13:04.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz postaTo bardzo słaby wzmacniacz musi być jak ledwo osiąga przy prostokącie 28V , u mnie bez problemu 34V
Naucz sie najpierw podstaw obliczania mocy i pradow a potem zabieraj glos, bo Twoje wypowiedzi tylko dezinformuja.
---------- Post dodany o 15:47 ---------- Poprzedni post o 15:46 ----------
Zamieszczone przez davitxx Zobacz postaMoja wątpliwość dotyczy grzania się rezystora zabezpieczającego przez który podłączałem trafo.
Po regulacji prądu był gorący.
Skomentuj
-
Zastanawia mnie czy traci się duży mocy między transformatorem 2x 32V a transformatorem 2x 35V? I jak do np. do transformatora 2x 32V ma się 2x 24V (ile mocy tracimy w porównaniu do 2x 32V) ponieważ do tej pory testowałem uniamp na transformatorze 2x 24V i teraz zamówiłem 2x 32V i zastanawia mnie czy jednak nie było lepiej kupić te 2x 35V...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaWidze ze nadal nie masz zielonego pojecia o czym piszesz. Skoro wzmacniacz ma 100W/4 to znaczy ze jego maksymalna amplituda sygnalu wynosi 28V. Jak masz 34V to wzmacniacz ma 145W.
---------- Post dodany o 22:33 ---------- Poprzedni post o 22:24 ----------
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postateraz zamówiłem 2x 32V i zastanawia mnie czy jednak nie było lepiej kupić te 2x 35V...
Skomentuj
-
Na szczęście wszystko ok i działa mi już sprzęcik.
Powiem, że gra całkiem przyzwoicie,,,
Martwi mnie jednak to jak się nagrzewa.
Mam jakiś dziwny radiator bo nie jest to czyste aluminium.
Co prawda jest on spory ale wolno odprowadza ciepło.
Po paru minutach głośniejszego słuchania dość mocno się nagrzewa ale temperatura się utrzymuje. Nic się złego nie dzieje. Nie nagrzewa on się też równomiernie jak inne radiatory z czystego aluminium tylko najpierw bliżej tranzystorów i powoli nagrzewa się cały co poddaje wątpliwości możliwość zadziałania zabezpieczenia termicznego w odpowiednim czasie.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postana transformatorze 2x 24V i teraz zamówiłem 2x 32V i zastanawia mnie czy jednak nie było lepiej kupić te 2x 35V...
Nauczcie sie czytac to co pisze!! Jest napisane wyraznie za trafo moze miec max 2x35V bez obciazenia co oznacza typowe trafo 2x32V ktorego napiecie podawane jest po obciazeniem!
---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post o 20:25 ----------
Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz postaDawniej gdy nie zależało ludziom na oszukiwaniu wszystkich na max jak się tylko da, podawano moc przy niskich zniekształceniach czyli nico poniżej drastycznego wzrostu zniekształceń,
Jak juz tak starasz sie udowodnic twoj profesjonalizm probujac cos mierzyc to dlaczego nie zmierzysz mocy wzmacniacza tylko wypisujesz jakies bzdury?
Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz postaczym większy prąd tym większy spadek jest na tranzystorach mocy, efekt ten opisany jest jako "saturation voltage". Przyrost głośności jest tak mały że można tego nie zauważyć,
Prosilbym Cie o nie wypowiadanie sie na temat wzmacniaczy audio bo tylko bzdury piszesz i nie masz pojecia o podstawach podstaw!
---------- Post dodany o 20:33 ---------- Poprzedni post o 20:32 ----------
Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz postaMam to samo w tych obecnie kupowanych radiatorach, ciekawe ile tam jest aluminium w "aluminium".
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaJa znam dokladne zawartosci stopow ''cyny'' ktora lutuje, ciekawe kto z was kiedykolwiek sie tym interesowal?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaA i tak zmiana napiecia zasilania sieciowego moze zmienic moc wzmacniacza z 350 do ponad 500W i jakos malo kto sie tym przejmuje.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez .3lite Zobacz postanie zauważyłem różnicy między SN60 Pb40 a np. SN97 Cu3 i dlatego w tej chwili używam standardowej (?) wersji 60 na 40
---------- Post dodany o 21:21 ---------- Poprzedni post o 21:12 ----------
Zamieszczone przez pegelmesser Zobacz postaA to jakmim cudem? Sieciowe by musialo wzrosnąc do 280V co jest raczej mało prawdopodobne. Pomijam inne kwestie.
To slynna wpadka pomiarowa AUDIO przy badaniu KRELL-a za ktora musieli przepraszac. Jakis niezorientowany robil pomiary i nie wlaczyl stabilizatora sieci a przy tak duzym poborze mocy siec im spadla ponizej 200V i wyszlo chyba 360W. Brak poprawki na napiecie sieci wprowadza dosc duzy blad pomiarowy zadko korygowany przez amatorow. Sama dokladnosc woltomierza o wartosci 1% daje blad pomiaru mocy zedu 2%! Dlatego jest malo wazne czy wzmacniacz ma 80 czy 100W dla mnie sie liczy czy ma 100, 200, 400 czy moze 1000W.
Jesli dodamy do tego rozne normy pomiarowe i rozbicie mocy na kanaly to bedziemy mieli jeszcze szerszy wachlaz wynikow.
Zawyzenie mocy przez producenta jest mniej szkodliwe dla uzytkownika niz jej zanizenie. Jak ktos nie potrafi tego zrozumiec i sobie z tym poradzic to niech zajmie sie artystycznym ukladaniem kwiatow.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz postaCzy elementy opisane "NC" powinny byc zastapione zworka?
Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz postaOtrzymalem 47V na wyjsciu, jakies sugestie?
Skomentuj
Skomentuj