Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

47V na wyjściu specyficznego kanału czy obydwóch?

Skomentuj

lewy - 47V prawy - 400mV (prawy daje sie regulowac prad spoczynkowy, ustawiam 7mV na rezystorze, lewy juz nie - 0mV)
      Last edited by AIPOWER; 31.12.2010, 00:31.

Skomentuj

Witaj, przerabiane wielokrotnie.
        Jeśli masz napięcie stałe rzędu 47V na wyjściu to zapewne masz podłączone wszystkie 3 wyprowadzenia trafa... Podłączałeś przez rezystor zasilanie?
        Po drugie sprawdź tranzystory końcowe (Te na radiatorze) w tym niesprawnym kanale czy nie są przebite i daj znać.

Obstawiam zwarcie przy lutowaniu rezystorów emiterowych jeśli było lutowane starannie.

Skomentuj

zasilanie podlaczone dwoma przewodami, wedle http://mariuszelektro.elektroda.eu/1.JPG ; poprawilem luty na rezystorach emiterowych dla pewnosci ; tranzystory przebicia chyba nie maja

---------- Post dodany o 17:25 ---------- Poprzedni post o 11:37 ----------

aktualizuje, znalazlem zimny lut i zwarcie, poprawione efekt - jeden lewy kanal ma 170mV a prawy niecale 3mV w dodatku skaczace (zasilam jedna galaz 24VAC)

---------- Post dodany o 17:27 ---------- Poprzedni post o 17:25 ----------

oba kanaly daja ustawic prady (ustawiam 6mV na rezystorze emiterowym)

Skomentuj

O ile się nie mylę to napięcie DC na wyjściu powinno się zawierać w granicach +-100mV.
            Chyba masz troszkę za dużo.
            Wzmacniacz pracuje prawidłowo? Nie ma brumu?
            Ja mam stałe na każdym kanale po ok 10-15mV.

Skomentuj

uruchomilem lewy kanal pogral z 2minuty i zaswiecil rezystor R12, trzeba przyznac ze pieknie gral te 2minuty

Skomentuj

I wszystko jasne... miałem identyczną usterkę za pierwszym razem.
                Sprawdź T2 T6 i T15.
                Dodatkowo padł mi R26
                Miałem zwarcie gdzieś na rezystorach emiterowych.

Skomentuj

hm, R26 tez mi zaswiecil, ale to pozniej, po wymianie R12. Sprawdze w/w

Skomentuj

Dodam, że uruchamiaj podłączając tylko 2 wyprowadzenia trafa z tego to po prawej stronie przez rezystor 10-20ohm 5W. Jeśli świecą Ci się rezystory to chyba go nie używasz.
                    Co do R26... mi padł za jednym zamachem i błyskawicznie stopił się tranzystor T2 :)
                    Po wyczyszczeniu płytki i naprawie gra ok.

Żeby była jasność... nie podaję Ci uniwersalnego rozwiązania... tzn, że na 100% tylko to padło. Resztę tranzystorów też sprawdź i rezystory w tej okolicy. Można to wszystko zrobić bez wylutowywania elementów z układu.
                    Last edited by davitxx; 01.01.2011, 10:45.

Skomentuj

rezystora uzylem tylko do regulowania pradu spoczynkowego, potem jechalem juz bez, moj blad

---------- Post dodany o 03:22 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

sprawdzone wszystkie tranzystory, diody po lewej stronie i byly uszkodzone tylko T5 i T15 oraz dwa opory R12 R26, wymienione na nowe, uruchamiam wpinajac galaz przez rezystor, potem obie przez rezystory a na lewym kanale caly czas mam duze stale, prawy ma 160-200mV

Skomentuj

Jesteś pewny, że padły tylko T5 i T15? Pomierzyłeś testerem diody wszystkie złącza we wszystkie strony? Uruchamiasz oczywiście z radiatorem i używasz podkładek izolujących na tranzystorach mocy? Jak możesz to pokaż zdjęcie PCB od spodu.

Skomentuj

i tu pies pogrzebany :/
                          to pierwszy wzmacniacz ktory skladam, w dodatku nie jestem elektronikiem
                          t5 i t15 pomierzylem testem diody we wszystkie strony i napewno je upalilo, tak samo mierzylem pozostale tranzystory.
                          A z podkladkami masz racje, byl moment w ktorym oba tranzystory mogly sie zewrzec na radiatorze, nie mialem podkladek po tej stronie, nie byly tez przykrecone, oczywiscie korcilo dotknac jak gralo zeby zobaczyc czy cieply i pewnie w tym momencie bylo zwarcie. procz tych tranzystorow poszly takze R12 R26.

Skomentuj

Pierwsza i najważniejsza zasada.
                            Jak podajesz sygnał na wejście wzmacniacza to dokręcasz tranzystory mocy najpierw do radiatora.
                            Bez tego zabije je temperatura.
                            Można ewentualnie ustawić prąd spoczynkowy na szybko bez radiatora ale to wszystko.
                            Na kolektorach tranzystorów czyli na tym elemencie co styka się z radiatorem panuje napięcie zasilania. Na jednym ujemne a na drugim dodatnie.
                            Montując je bez podkładek zwierasz je ze sobą.
                            Oby następnym razem udało się odpalić bez problemów :) Bo szkoda kasy na części ale satysfakcja później jest, że nie tylko się złożyło ale i naprawiało
                            w dodatku nie jestem elektronikiem
                            Ja też się nim nie czuje a dzisiejszy dyplom technik elektronik o niczym już nie świadczy. Podstawy jakieś mam ale w tym fachu liczy się głownie praktyka. Tak mi się wydaje.
                            Last edited by davitxx; 02.01.2011, 12:07.

Skomentuj

temperature wzialem pod uwage, zreszta ogranicza mnie trafo ktorym zasilam a wlasciwie dwa trafa zmostkowane 24V 0,8A
                              a ten, teraz juz wiem ze niewolno bez podkladek; a co do wyksztalcenia to jestem informatykiem

wieczorem wstawie zdjecie pcb od spodu.

Skomentuj

Zdjęcie poprosiłem tylko z ciekawości :)
                                Mi się wydaje że tak sobie wychodzą mi te luty...

Ja obecnie studiuję informatykę. Jednak nie jest to ciekawy kierunek mimo wszystko... samo programowanie praktycznie :/

Skomentuj

Zamieszczone przez AIPOWER Zobacz posta
                                  a co do wyksztalcenia to jestem informatykiem
                                  To już trochę wyjasnia, kiedys zapytalem informatyka dlaczego w kablu symetrycznym zwanym niepoprawnie "skrętką" przewody są poskręcane parami, to powiedziła że po to zeby to sie nie rozleciało, zeby jakos sie trzymało...

Skomentuj

To w takim razie po co izolacja jeszcze dodatkowa skoro poskręcanie je już trzyma :P
                                    To był informatyk z zawodu czy informatyk z zamiłowania?

Jest jakaś alternatywa dla selektora wejść Irka?
                                    Zamierzam zrobić taki na przekaźnikach ale tylko 2 wejścia i zastanawia mnie czy wpłynie to na dźwięk?
                                    Audiofile twierdzą, że przekaźnik (zapewne cewka) wpływa negatywnie na sygnał audio przez niego przechodzący ale sądzę, że więcej śmieci będzie ze źródła sygnału :P

Skomentuj

http://nukedclx.palarnia.org/img/P1023829.JPG
                                      http://nukedclx.palarnia.org/img/P1023834.JPG

niewiele widac, ale zawsze cos.

Skomentuj

Co do selektora wejść.
                                        Mógłby ktoś się wypowiedzieć co do schematu, który skleciłem?
                                        Zastanawiam się jak włączyć diody led od aktualnego wejścia.
                                        Równolegle do cewek przekaźników z rezystorami w szereg z diodami?
                                        Last edited by davitxx; 02.01.2011, 17:48.

Skomentuj

Kup przekaźniki, które mają więcej niż 1 styk. Ja tak mam w moim uni. Dodatkowymi stykami załączam diody LED sygnalizujące wybrany kanał.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X