Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez _NATAN_5064 Zobacz posta
    Jakie napiecie jest potrzebne na w punktach +/- ON do uruchomnienia wzmacniacza ?
    Wystepuje tam napiecie DZ1 minus zlacze BE czyli dla zenerki 12V ok 11,5V wzgledem napiec zasilajacych.

W złącza C-E t17 wstawiłem diode 1n4148
    Gratulacje!! Twoja glupota nie zna granic!! Szkoda na ciebie czasu.

Skomentuj

Mozesz to jakos uzasadnic ? Czy z definicji kazdego kto ma mniej wiedzy i doswiadczenia nazywasz idiota ? Bo na razie nic konstruktywnego nie wniosles do swojej opini...
      Last edited by _NATAN_5064; 22.05.2014, 18:53.

Skomentuj

Zastapiles tranzystor dioda i co miales nadzieje ze uklad zadziala? To po co wogole tranzystory? Wlutuj wszedzie diody!

Czytalem o roznych bezmyslnych podlazceniach ale dalo sie je wytlumaczyc nie wiedza. Ty przebiles wszystkich, bo ci sie wydawalo ze wiesz.

Skomentuj

Wstawilem diode zeby wzmacnaiacz sie uruchomił, w ten sposób dowiedzialem sie co jest uszkodzone czy wzmacniacz czy zabezpieczenia. Dioda miala zastąpić "nasycony tranzystor". Ten pomysl poduna mi nauczyciel.

Skomentuj

To powiedz nauczycielowi ze jest idiota!! A jak ci brak odwagi to daj mi do niego namiary to sam mu to powiem!!

Ten tranzystor pracuje w ukladzie zrodla pradowego a nie klucza! W kolektorze i emiterze ma po rezystorze 4,7k. Dioda zenera ustala napiecie odniesienia na bazie o wartosci 12V a wiec na kazdym rezystorze odklada sie ok 11,5V wzgledem obu polowek zasilania. Dzieki tym napieciom zostaja uruchomione zrodla pradowe (dodatnie i ujemne) zasilajace stopnie wejsciowe wzmacniacza.

Skoro uklad zabezpieczen niedopuszcza do uruchomienia wzmacniacza to zamiast na sile go uruchomic to nalezaloby najpierw uruchomic uklad zabezpieczen! To co zrobiles moglo spowodowac tylko powazne uszkodzenie wzmacniacza wiec gratuluje pomyslowosci zeby juz nie pisac glupoty. I jak juz sie dowiedziales wstawienie diody zamiast rezystora nie uruchomilo wzmacniacza. Mozna bylo to zrobic wstawiajac zamaist tranzystora rezystor ale skoro ty i twoj nauczyciel wie lepiej a szkoda ci czasu az ci ktos odpowie to baw sie dalej sam. Tak jak sam mi napisales w mailu ze sobie poradziles i bez laski no wiec radz sobie. Powodzenia.

Skomentuj

Moze i wiedze masz ale kultury i pokory za grosz... Skoro dalej uważasz każdego, kto ma mniej wiedzy i doświadczenia niz Ty to tylko pogratulować ubóstwienia swojej jakże światłej osobistości. Pozdrawiam z calego serca, i zycze pomyślności

Skomentuj

Skoro dalej uważasz każdego, kto ma mniej wiedzy i doświadczenia niz Ty
                Nie kazdego, tylko ciebie. Bo wiekszosc ludzi zanim cos zrobi pyta jak ma to zrobic i wspolnie na forum im w tym pomagamy.

Skomentuj

Znaczy ze jak ktos samemu cos proboje o jest idiota ? Nie masz prawa mi ubliżać, i krotko mowiac nie zycze sobie tego, co kolwiek ci sie wydaje. Jesli masz wątpliwości to przypomnij sobie regulamin, jako moderator powinies wręcz dawac wzór jego przestrzegania.
                  Last edited by _NATAN_5064; 24.05.2014, 21:26.

Skomentuj

Irku tym razem już przesadziłeś i to mocno .

Fakt jednak, że wsadzenie diody tam to wyjątkowo kiepski pomysł był .
                    Trzeba było wcześniej zapytać .
                    Jest to kolejny przykład, że jak się bierze za składnie nawet kitu to minimum wiedzy jest potrzebne, bo pierwszy nawet błahy problem okazuje się nie do przeskoczenia .
                    W tm wypadku wystarczyło znać prawo Ohma i wiedzieć , że spadek napięcia na złączu B-E jest ~0.7V .
                    Tyle starcza do wyliczenia niemal wszystkich napięć i prądów w całym wzmacniaczu .

Skomentuj

Znaczy ze jak ktos samemu cos proboje o jest idiota ? Nie masz prawa mi ubliżać, i krotko mowiac nie zycze sobie tego, co kolwiek ci sie wydaje. Jesli masz wątpliwości to przypomnij sobie regulamin, jako moderator powinies wręcz dawac wzór jego przestrzegania.
                      Napisalem tylko o Twojej elektronicznej glupicie a idiota nazwalem twojego nauczyciela. Jesli to nauczyciel elektroniki a nie geografii to jak nabardziej mu sie to nalezalo. To co zrobiles bylo mega glupie i nie tylko ja tak uwazam.

Szkoda tylko ze trace czas odpisujac ci na maile a ty robisz to co robisz i nawet nie chce ci sie poszukac a wszystko o ukladzie zabezpieczen bylo opisane i to nie raz.

Skomentuj

Nie wykręcaj sie teraz, bo posty są inaczej sformułowane. A jeśli było to poruszane to znajdź mi ten fragment. Jedynie znalazłem podobny problem ale ktoś w końcu dogadał sie na pw i ucichło. Chyba ploter o tym pisał na ok 120 strony. Napisałem do Ciebie na pw bo myślałem że dostane jakąś sensowną odpowiedź ale sie grubo myliłem. Z mojej strony temat zamknięty. RIP ..

Skomentuj

Nie wykręcaj sie teraz, bo posty są inaczej sformułowane.
                          Prosze bardzo dla przypomnienia:

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                          Zamieszczone przez _NATAN_5064

W złącza C-E t17 wstawiłem diode 1n4148

Gratulacje!! Twoja glupota nie zna granic!! Szkoda na ciebie czasu.
                          Ocenilem to co zrobiles i to byla glupota :) Jak sie potem okazalo zrobiles to za sprawa "nauczyciela" wiec to jego dokladniej ocenilem. Masz szczescie, bo wyszlo na to ze to nie o tobie pisalem wiec nie ma mowy o zadnym obrazaniu Twojej osoby!

Chyba juz wyczerpales moj czas, szkoda ze nie na kwestie elektroniczne ale to juz twoja strata.

Skomentuj

Irek: mam pewien zasilacz impulsowy z wyjsciem 2x48VDC i chciałem go sprawdzić pod uniampem. Wywaliłem bezpieczniki i wlutowalem się na próbę odpowiednio do diody D7 i D8. Napięcia na tranzystorach są, ale na wyjściu cisza. Z schematu wywnioskowałem że ciche włączanie/wyłączanie potrzebuje napięcia AC. Jest szansa żeby to ominąć ?
                            Last edited by dragon; 03.06.2014, 18:29.

Skomentuj

A ja mam pytanie co do R71. Jest podana wartość 0ohm (zwora), a w drugim kanale w tym samym miejscu jest rezystor 10ohm (R13). Czy ta niesymetria jest celowa czy to tylko błąd i w miejsce R71 też trzeba wlutować rezystorek 10ohm??
                              Chodzi mi o wersje v2

Skomentuj

Spójrz na schemat

Skomentuj

Na schemacie masz 0R czyli zworka.
                                  DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
                                    Na schemacie masz 0R czyli zworka.
                                    No właśnie. A myślałem, że to błąd, bo w sąsiednim kanale w tym samym miejscu jest 10ohm. Dzięki.

Skomentuj

Wszystko jest ok nie ma żadnych błędów. Montuj tak jak jest i odpalaj.

Skomentuj

I jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło. Czy jest potrzeba parowania tranzystorów w stopniu wejściowym?

Skomentuj

No i ja mam problem z uruchomieniem. Nie mogę ustawić prądu spoczynkowego w lewym kanale. W prawym wszystko ok - Ustawiłem sobie niecałe 8mV, natomiast w lewym multimetr cały czas pokazuje 0V, choćbym nie wiem jak kręcił potencjometrem od prądu spoczynkowego. Sprawdzałem też DC na wyjściu. W prawym (działającym) kanale jest ok. 25mV, natomiast w lewym (niedziałającym) napięcie "skacze". Zatrzymuje się na wartości ok. 10V później skoczy do 14V, spadnie do 6V i znów na chwilę ustali się na ok. 10V. Co może by tego przyczyną?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X