Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
może ktoś miał podobny problem, uni już złożone, uruchamiam wg. procedury pierwszego startu, na prawym kanale spokojnie mogę sobie ustawić prąd spoczynkowy, podobnie na lewym tyle, że jak sprawdzam napięcie na wyjściu to prawe jest ok poniżej 100mV a w lewym mam 22,2V.. (dodam, że na lewym jak mam P1 skręcone w lewo to tyle wynosi napięcie, jak zaczynam kręcić P1 to napięcie spada ale i tak nie o 22V)
jakieś sugestie? możliwe że przy lutowaniu rozwaliłem kondensator tantalowy albo którąś z diod DZ/D ?Last edited by malikowy; 30.06.2014, 19:38.
Skomentuj
-
Ja też w swoim uni mam cały czas z lewym kanałem. Prawy jest ok. U mnie jedt podobnie tylko napięcie pływa. Zauważyłem, że na kolektorze T11 mam ok. 16V które też pływa. Na analogicznym tranzystorze w prawym kanale na kolektorze jest 0, 5V. Sprawdziłem niemal wszystkie tranzystory. Nie sprawdziłem tylko tranzystorów na radiatorze. Sam już nie wiem cosprawdzić. Chyba jeszcze trany na radiaforze i kondy w torze. A tak starannie montowałem sprawdzając wwzystko po dwa razy. Ehhh.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaTe kondensatory przy mostku to są mundorfy?
- - - - - aktualizacja - - - - -
dziś przyszło trafo ale krowa :o
- - - - - aktualizacja - - - - -
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lonevolf Zobacz postatak to Mundorfy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez gavron04 Zobacz postaMoże głupie pytanie, ale... słyszysz różnice między zwykłymi a tymi mundorfami? One do tanich nie należą :)
Skomentuj
-
Uniamp już złożony i gra. Niestety chyba jest coś nie tak bo słychać w głośnikach buczenie, zarówno z podpiętym źródłem jak i bez, w obu kanałach. Na wyjściach mam stałe napięcie ok. 0,3V, na rezystorach emiterowych ustawione 5mV. Też tak macie? Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego buczenia?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mobias Zobacz postaUniamp już złożony i gra. Niestety chyba jest coś nie tak bo słychać w głośnikach buczenie, zarówno z podpiętym źródłem jak i bez, w obu kanałach. Na wyjściach mam stałe napięcie ok. 0,3V, na rezystorach emiterowych ustawione 5mV. Też tak macie? Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego buczenia?
Skomentuj
Skomentuj