Zamieszczone przez Jacek Zieliński
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Irku, koleiny Uniamp ożył od pierwszego włączenia !!! Genialny projekt. Mój co prawda jest zrobiony bez zabezpieczenia przeciwzwarciowego i w końcówce TIPY oraz rezystory emiterowe 0.1ohm'a ale taki był mój wybór trochę podyktowany tym co znalazłem w szufladzie. Co ciekawe przy zasilaniu napięciem +-35V nie widzę żadnych problemów z prądem spoczynkowym. Inna rzecz, że radiator tylko ledwo letni przy dłuższym graniu prawie na full. Gra to bardzo czysto. Napięcie stałe na wyjściu to zaledwie około 4mV bez żadnego parowania tranzystorów. Brak przekaźnika i ciche włączanie i wyłączenie, to to jest to co Tygrysy lubią najbardziej :-) Koszt no cóż najdroższy to transformator potem pcb i kondensatory w filtrze a reszta to groszowe sprawy. Jedyne co wymaga poprawki to kondensatory na wejściu, obecnie mam tam 1uF i jest to trochę mało. No i pozostaje to czego nie lubię obudowa hehe...
Pozdrawiam Wszystkich i podziękowania dla Irka :-)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez piglet11 Zobacz postaPowstałe napięcie DC na wyjściu jest skutkiem niewielkiej niestmetrii napięcia zasilającego, co powoduje pojawienie się składowej stałej.
---------- Post dodany o 17:29 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------
Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz postaWydaje mi się , że górną, dopuszczalną wartość ktoś podawał na poziomie 100 mV.
---------- Post dodany o 17:30 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------
Zamieszczone przez tomekwr123 Zobacz postaw końcówce TIPY oraz rezystory emiterowe 0.1ohm'a
Skomentuj
-
Zmierzyc mozna na zasadzie porownania z innym wzmacniaczem czy wiekszymi rezystorami emiterowymi ew innym wtornikiem wyjsciowym.
Wystarczy wpiac amperomierz w zasilanie, przy braku sygnalu bedzie pokazywal prad spoczynkowy. I teraz rozkrecamy wzmaka na maksa na 2-3 sekundy i wyciszamy do zera i patrzymy jak szybko prad wroci do wartosci pierwotnej i jak wysoko skoczy wartosc po wyciszeniu. W darlingtonach potrafi skoczyc powyzej ampera i je usmiercic. Dlatego w schemacie na darlingtonach rezystory emiterowe wynosza 0,47oma. Dla darlingtona zlozonego z dwoch tranzystorow mozna zejsc nawet do 0,1oma.
Skomentuj
-
Panowie, złożyłem uniampa z powrotem do kupy! Płytkę po lutowaniu dokładnie wyczyściłem od strony lutów - wzmacniacz uruchomił się od razu! na początku myślałem, że coś jest nie tak bo prądy spoczynkowe do połowy wskazywały 0mv a dopiero po połowie skali pr`ów zaczeły wykazywać oznaki życia na rezystorach emiterowychustawione na 6.2mv na lewym i prawym. DC na wyjściu około 20mv i 6.5mv
tranzystory nie parzą jak szalone jak to miało miejsce wcześniej, ale na prawdziwe testy będzie czas jutro co by sąsiadów nie pobudzićW każdym razie jestem dobrej myśli :)
---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 00:41 ----------
Po dzisiejszych testach mogę śmiało stwierdzić, że Uni działa jak trzeba i gra zajefajnie
---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:14 ----------
Ps. czy jest sens podłączać uniego do amplitunera bez preout ale przez dzielnik napięcia? Nie chcialym rezygnować z 5.1 ale przy okazji chce mieć dobre stereo :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz postaczy jest sens podłączać uniego do amplitunera bez preout ale przez dzielnik napięcia?
Skomentuj
-
Głupia sprawa :blushing:
czy ma ktoś może po dwie sztuki kondensatorów mkp 100nf i 2u2 ?
u mnie w elektronikach w mieście niema, a w kicie który dostałem ich brakuje ;]
mam jedynie 2u2 ale elektrolity, nie wiem czy moge ich użyć bo na liście jest zanznaczone że powinny być mkt
jeśli ktoś ma to proszę o kontakt na PW, oczywiście zwrócę koszty
pisze tutaj bo nie opłaca mi się brać ze sklepu 10sztuk lub 14zł za paczkę (jak w jednym ze sklepow który ma to czego potrzebuje)
Skomentuj
-
Ma ktoś pomysł który element mógł paść w zabezpieczeniach?? Brumi mój UNI i jest pyknięcie w głośnikach..... no i nie ma opóźnionego załączania głosników ....http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI
Skomentuj
-
Zamieniłem te rezystorki emiterowe na dedykowane do TIPów 0,47ohm'a i jak je szybko założyłem tak jeszcze szybciej wróciłem do tych co miałem 0,1ohm'a :-)
Dźwięk stał się po tej zamianie jakiś dziwnie mułowaty, gdzieś wcieło dynamikę, to tylko u mnie tak czy ktoś już miał podobne spostrzeżenia ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaMa ktoś pomysł który element mógł paść w zabezpieczeniach?? Brumi mój UNI i jest pyknięcie w głośnikach..... no i nie ma opóźnionego załączania głosników ....http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI
Zamieszczone przez tomekwr123 Zobacz postaZamieniłem te rezystorki emiterowe na dedykowane do TIPów 0,47ohm'a i jak je szybko założyłem tak jeszcze szybciej wróciłem do tych co miałem 0,1ohm'a :-)
Dźwięk stał się po tej zamianie jakiś dziwnie mułowaty, gdzieś wcieło dynamikę, to tylko u mnie tak czy ktoś już miał podobne spostrzeżenia ??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaNajczesciej pada MPSA42.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ploter Zobacz postaCzy oprócz niego mogło się coś uszkodzić ??
Przed lutowaniem rozladuj kondensatory zasilacza!
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaPrzed lutowaniem rozladuj kondensatory zasilacza!mimo że to "tylko" 35V ale 10 000uF chyba zrobi swoje
Zamieszczone przez irek Zobacz postaTak, bo masz dwa problemy. Jesli uni od razu sie zalacza i brumi to uszkodzony jest mpsa42, po jego wylutowaniu wzmacniacz sie nie wlaczy. Po wlutowaniu nowego i tak sie nie wlaczy bo piszesz ze nie ma 12V na DZ1 a to napiecie za posrednictwem MPSA42 uruchamia koncowki. Jednak widze ze te twoje pomiary nie wiele sa warte wiec wylutuj MPSA42 wlacz wzmacniacz i zmierz jeszcze raz czy wystepuje napiecie na DZ1. A najlepiej wlutuj nowego MPSA i bez pomiarow bedziesz slyszal czy sie zalaczy. Mozliwe tez ze padla ta zenerka wtedy ma zwarcie dlatego nie ma na niej napiecia.kupię na zapas MPSA42 oraz te zenerki
IRKU jesteś wielki :)
Skomentuj
Skomentuj