Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
    Ale czy te 40 mV jest Ok ?
    Myślę, że tak. Jeśli w głośnikach nie słychać uciążliwego brumienia to nie ma co się martwić :)

Skomentuj

Irku, koleiny Uniamp ożył od pierwszego włączenia !!! Genialny projekt. Mój co prawda jest zrobiony bez zabezpieczenia przeciwzwarciowego i w końcówce TIPY oraz rezystory emiterowe 0.1ohm'a ale taki był mój wybór trochę podyktowany tym co znalazłem w szufladzie. Co ciekawe przy zasilaniu napięciem +-35V nie widzę żadnych problemów z prądem spoczynkowym. Inna rzecz, że radiator tylko ledwo letni przy dłuższym graniu prawie na full. Gra to bardzo czysto. Napięcie stałe na wyjściu to zaledwie około 4mV bez żadnego parowania tranzystorów. Brak przekaźnika i ciche włączanie i wyłączenie, to to jest to co Tygrysy lubią najbardziej :-) Koszt no cóż najdroższy to transformator potem pcb i kondensatory w filtrze a reszta to groszowe sprawy. Jedyne co wymaga poprawki to kondensatory na wejściu, obecnie mam tam 1uF i jest to trochę mało. No i pozostaje to czego nie lubię obudowa hehe...
      Pozdrawiam Wszystkich i podziękowania dla Irka :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez piglet11 Zobacz posta
        Powstałe napięcie DC na wyjściu jest skutkiem niewielkiej niestmetrii napięcia zasilającego, co powoduje pojawienie się składowej stałej.
        Akurat napiecie zasilania nie ma tu nic do rzeczy.

---------- Post dodany o 17:29 ---------- Poprzedni post o 17:27 ----------

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
        Wydaje mi się , że górną, dopuszczalną wartość ktoś podawał na poziomie 100 mV.
        Dobrze ci sie wydaje.

---------- Post dodany o 17:30 ---------- Poprzedni post o 17:29 ----------

Zamieszczone przez tomekwr123 Zobacz posta
        w końcówce TIPY oraz rezystory emiterowe 0.1ohm'a
        To bardzo ryzykowne, bo prad spoczynkowy dynamicznie bardzo mocno wzrasta co grozi szybkim zgonem.

Skomentuj

Zdaję sobie z tego sprawę ale narazie po paru dniach nic złego się nie stało :-) Słowem czas pokaże co są warte te tip'y...
          Zastanawia mnie tylko czy jest możliwość w prosty sposób zmierzyć te dynamiczne prądy spoczynkowe ??

Skomentuj

Zmierzyc mozna na zasadzie porownania z innym wzmacniaczem czy wiekszymi rezystorami emiterowymi ew innym wtornikiem wyjsciowym.
            Wystarczy wpiac amperomierz w zasilanie, przy braku sygnalu bedzie pokazywal prad spoczynkowy. I teraz rozkrecamy wzmaka na maksa na 2-3 sekundy i wyciszamy do zera i patrzymy jak szybko prad wroci do wartosci pierwotnej i jak wysoko skoczy wartosc po wyciszeniu. W darlingtonach potrafi skoczyc powyzej ampera i je usmiercic. Dlatego w schemacie na darlingtonach rezystory emiterowe wynosza 0,47oma. Dla darlingtona zlozonego z dwoch tranzystorow mozna zejsc nawet do 0,1oma.

Skomentuj

Panowie, złożyłem uniampa z powrotem do kupy! Płytkę po lutowaniu dokładnie wyczyściłem od strony lutów - wzmacniacz uruchomił się od razu! na początku myślałem, że coś jest nie tak bo prądy spoczynkowe do połowy wskazywały 0mv a dopiero po połowie skali pr`ów zaczeły wykazywać oznaki życia na rezystorach emiterowych ustawione na 6.2mv na lewym i prawym. DC na wyjściu około 20mv i 6.5mv

tranzystory nie parzą jak szalone jak to miało miejsce wcześniej, ale na prawdziwe testy będzie czas jutro co by sąsiadów nie pobudzić W każdym razie jestem dobrej myśli :)

---------- Post dodany o 11:14 ---------- Poprzedni post o 00:41 ----------

Po dzisiejszych testach mogę śmiało stwierdzić, że Uni działa jak trzeba i gra zajefajnie

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:14 ----------

Ps. czy jest sens podłączać uniego do amplitunera bez preout ale przez dzielnik napięcia? Nie chcialym rezygnować z 5.1 ale przy okazji chce mieć dobre stereo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez v1ckdesigns Zobacz posta
                czy jest sens podłączać uniego do amplitunera bez preout ale przez dzielnik napięcia?
                Wlasnie tak sa zrobione wyjscia pre out w niektorych amplitunerach. A czy to ma sens to posluchaj na pewno nie jest to idealne rozwiazanie.

Skomentuj

Tak wiem, yamaha chyba stosowała takie rozwiązanie, zastanawiam się tylko czy jest jakieś lepsze rozwiązanie - w końcu uni gra ładnie a ampli przez dzielnik napięcia będzie chyba jednak trochę pogarszał jakość ?

Skomentuj

Głupia sprawa :blushing:
                    czy ma ktoś może po dwie sztuki kondensatorów mkp 100nf i 2u2 ?
                    u mnie w elektronikach w mieście niema, a w kicie który dostałem ich brakuje ;]
                    mam jedynie 2u2 ale elektrolity, nie wiem czy moge ich użyć bo na liście jest zanznaczone że powinny być mkt
                    jeśli ktoś ma to proszę o kontakt na PW, oczywiście zwrócę koszty
                    pisze tutaj bo nie opłaca mi się brać ze sklepu 10sztuk lub 14zł za paczkę (jak w jednym ze sklepow który ma to czego potrzebuje)

Skomentuj

ja mam, wiec jak coś to mogę Ci podesłać :)

Skomentuj

Ma ktoś pomysł który element mógł paść w zabezpieczeniach?? Brumi mój UNI i jest pyknięcie w głośnikach..... no i nie ma opóźnionego załączania głosników ....http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI

Skomentuj

Zamieniłem te rezystorki emiterowe na dedykowane do TIPów 0,47ohm'a i jak je szybko założyłem tak jeszcze szybciej wróciłem do tych co miałem 0,1ohm'a :-)
                          Dźwięk stał się po tej zamianie jakiś dziwnie mułowaty, gdzieś wcieło dynamikę, to tylko u mnie tak czy ktoś już miał podobne spostrzeżenia ??

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                            Ma ktoś pomysł który element mógł paść w zabezpieczeniach?? Brumi mój UNI i jest pyknięcie w głośnikach..... no i nie ma opóźnionego załączania głosników ....http://www.ploter.lutuje.se/ftp/Uniamp.AVI
                            Najczesciej pada MPSA42.

Zamieszczone przez tomekwr123 Zobacz posta
                            Zamieniłem te rezystorki emiterowe na dedykowane do TIPów 0,47ohm'a i jak je szybko założyłem tak jeszcze szybciej wróciłem do tych co miałem 0,1ohm'a :-)
                            Dźwięk stał się po tej zamianie jakiś dziwnie mułowaty, gdzieś wcieło dynamikę, to tylko u mnie tak czy ktoś już miał podobne spostrzeżenia ??
                            Tak ma wlasnie grac na tipach bo to badziewne tranzystory. Mozesz wywalic rezystory emiterowe wtedy bedziesz mial super dynamike ale tylko przez kilka sekund :)

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                              Najczesciej pada MPSA42.
                              Czy oprócz niego mogło się coś uszkodzić ?? Wylutowany MPSA pokazuje około 700 w dwóch pozycjach :) na testerze reszta brak przejścia....

Skomentuj

a zmierzyles napiecia podane na schemacie?
                                w ukladzie zabezpieczen

Skomentuj

To jest ten problem ze nie lubię pracować "pod wpływem" napięcia chyba jednak odeśle do specjalisty

Skomentuj

tam jest jeszcze w miare bezpiecznie. tylko uwazaj na inne nozki!

---------- Post dodany o 18:01 ---------- Poprzedni post o 17:57 ----------

jak za 15min nie odpiszesz to wysylam strazakow na twoj adres

Skomentuj

Nie na temat...
                                      żyję..... :P troche się rece trzęsą :P ale żyję

Brak napięcia na dz1

Dz2 11V - 0V ( pomiary na nóżkach)

D6 - 10V - 9.3V (na nózkach)

Skomentuj

Zamieszczone przez ploter Zobacz posta
                                        Czy oprócz niego mogło się coś uszkodzić ??
                                        Tak, bo masz dwa problemy. Jesli uni od razu sie zalacza i brumi to uszkodzony jest mpsa42, po jego wylutowaniu wzmacniacz sie nie wlaczy. Po wlutowaniu nowego i tak sie nie wlaczy bo piszesz ze nie ma 12V na DZ1 a to napiecie za posrednictwem MPSA42 uruchamia koncowki. Jednak widze ze te twoje pomiary nie wiele sa warte wiec wylutuj MPSA42 wlacz wzmacniacz i zmierz jeszcze raz czy wystepuje napiecie na DZ1. A najlepiej wlutuj nowego MPSA i bez pomiarow bedziesz slyszal czy sie zalaczy. Mozliwe tez ze padla ta zenerka wtedy ma zwarcie dlatego nie ma na niej napiecia.

Przed lutowaniem rozladuj kondensatory zasilacza!

Skomentuj

Przed lutowaniem rozladuj kondensatory zasilacza!
                                          Dobra rada na zawsze mimo że to "tylko" 35V ale 10 000uF chyba zrobi swoje

Tak, bo masz dwa problemy. Jesli uni od razu sie zalacza i brumi to uszkodzony jest mpsa42, po jego wylutowaniu wzmacniacz sie nie wlaczy. Po wlutowaniu nowego i tak sie nie wlaczy bo piszesz ze nie ma 12V na DZ1 a to napiecie za posrednictwem MPSA42 uruchamia koncowki. Jednak widze ze te twoje pomiary nie wiele sa warte wiec wylutuj MPSA42 wlacz wzmacniacz i zmierz jeszcze raz czy wystepuje napiecie na DZ1. A najlepiej wlutuj nowego MPSA i bez pomiarow bedziesz slyszal czy sie zalaczy. Mozliwe tez ze padla ta zenerka wtedy ma zwarcie dlatego nie ma na niej napiecia.
                                          Z tego co pamiętam to własnie załączał się odrazu, i odrazu brumił.... kupię na zapas MPSA42 oraz te zenerki IRKU jesteś wielki :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X