Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

może jutro uda się uruchomić
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

może ktoś miał podobny problem, uni już złożone, uruchamiam wg. procedury pierwszego startu, na prawym kanale spokojnie mogę sobie ustawić prąd spoczynkowy, podobnie na lewym tyle, że jak sprawdzam napięcie na wyjściu to prawe jest ok poniżej 100mV a w lewym mam 22,2V.. (dodam, że na lewym jak mam P1 skręcone w lewo to tyle wynosi napięcie, jak zaczynam kręcić P1 to napięcie spada ale i tak nie o 22V)

jakieś sugestie? możliwe że przy lutowaniu rozwaliłem kondensator tantalowy albo którąś z diod DZ/D ?
      Last edited by malikowy; 30.06.2014, 19:38.

Skomentuj

Ja też w swoim uni mam cały czas z lewym kanałem. Prawy jest ok. U mnie jedt podobnie tylko napięcie pływa. Zauważyłem, że na kolektorze T11 mam ok. 16V które też pływa. Na analogicznym tranzystorze w prawym kanale na kolektorze jest 0, 5V. Sprawdziłem niemal wszystkie tranzystory. Nie sprawdziłem tylko tranzystorów na radiatorze. Sam już nie wiem cosprawdzić. Chyba jeszcze trany na radiaforze i kondy w torze. A tak starannie montowałem sprawdzając wwzystko po dwa razy. Ehhh.

Skomentuj

Ja na razie tyle wczoraj. Jakieś 3h z lutownicą.

Skomentuj

Ja czekam na trafo jutro powinno być dziś doszła paczka z chin ino jak ja to kur... wszytko połączę:drool:

Skomentuj

Te kondensatory przy mostku to są mundorfy?
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                Te kondensatory przy mostku to są mundorfy?
                tak to Mundorfy

- - - - - aktualizacja - - - - -

dziś przyszło trafo ale krowa :o

- - - - - aktualizacja - - - - -

Skomentuj

Pochwal się ile na zachodzie takie coś kosztuje :) ?

Skomentuj

65,50 euro :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lonevolf Zobacz posta
                      tak to Mundorfy
                      Może głupie pytanie, ale... słyszysz różnice między zwykłymi a tymi mundorfami? One do tanich nie należą :)
                      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

ja mam tylko takie pytanie orietnuje sie ktos moze co sie stało z projektem uniamp 300 jakis czas juz temu zapowiadalo sie ze ujrzy swiatlo dziennie a tu nic o nim nie sluchac nawet,mysle ze ta konstrukcja mialaby spore grono zainteresowań,wie ktos dlaczego irek zaniechal projekt??

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
                          Może głupie pytanie, ale... słyszysz różnice między zwykłymi a tymi mundorfami? One do tanich nie należą :)
                          chciałem mieć mundorfy to sobie kupiłem:) 17 euro szt dla mnie to nie jest żaden obciążający wydatek

Skomentuj

Lonevolf gdzie w Niemczech kupujesz elementy elektroniczne?
                            Last edited by regan3000; 03.07.2014, 13:12.

Skomentuj

Jak bede w domu to ci na pw podesle linki do wszystkich sklepow jakie mam i oczywiscie ebay jak najbardziej

Skomentuj

Uniamp już złożony i gra. Niestety chyba jest coś nie tak bo słychać w głośnikach buczenie, zarówno z podpiętym źródłem jak i bez, w obu kanałach. Na wyjściach mam stałe napięcie ok. 0,3V, na rezystorach emiterowych ustawione 5mV. Też tak macie? Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego buczenia?

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                                  Uniamp już złożony i gra. Niestety chyba jest coś nie tak bo słychać w głośnikach buczenie, zarówno z podpiętym źródłem jak i bez, w obu kanałach. Na wyjściach mam stałe napięcie ok. 0,3V, na rezystorach emiterowych ustawione 5mV. Też tak macie? Ma ktoś jakiś pomysł jak pozbyć się tego buczenia?
                                  Przed włożeniem do obudowy też buczał ? U mnie cisza. Jedyny problem to wychylanie membrany przy starcie po kilku sekundach i lekki pyk w głosnikach.

Skomentuj

isabel Mam to samo co Ty. Po załączeniu zabezpieczenia puk w głośnikach, a raz na dziesięć odpaleń zabezpieczenie wyłapie DC na wyjściu i po chwili jest ok.

Skomentuj

To u mnie pyk w głośnikach jest przy wyłączaniu.

Skomentuj

Oczywiście zrobiłem błąd i zlutowałem ze sobą 2 różne pola. Po usunięciu nadmiaru lutu i ustawieniu prądów buczenia nie ma :) jutro przetestuje dokładniej.

Skomentuj

A ja uporałem się w końcu z problemem pływającego napięcia w lewym kanale. Winowajcą okazał się schajcowany R3 (100R). Tak, że jeśli ktoś z Was będzie miał podobny problem, to niech sprawdzi rezystory 100R w gałęziach zasilania :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X