Zamieszczone przez brencik
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
UniAMP by Irek - pierwsze testy i odsłuchy :)
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Zamieszczone przez Chiliheadirek, którą wersje połączenia selektora z masą wybrać:
miękkie przez rezystor i kondensator czy poprzez zworę?
Od czego to zależy?
Ze wzgledu na naprezenia mechaniczne powstajace podczas regulacji volume na potku ja selektor przykrecamy tylko lewym slupkiem.
Pierwsza wersja selektora nie miala jeszcze otworu masy przy potku zeby podlaczyc jego obudowe. Trzeba to zrobic samemu kawalkiem przewodu.
Zamieszczone przez zbyszekbrencik napisał/a
A może masz podłączona tylko o tym nie wiesz? Przes jakeis srubki, mocowania itp?
całkiem mozliwe.Sprawdzę niebawem.
Obecnie sprawdzam polaczenia sygnalowe wykonane zwykla tasma zamiast kabli ekranowanych ktore sa starsznie klopotliwe.
Skomentuj
-
Problem lezy między krzesłem a lutownicą, nie podałeś zadnych napieć itp. Nie wywróżymy z fusów.
Miałem dziwny przypadek z UNI, nie załączał się. Okazało sie po 3 godiznach poszukiwan ze padnięta była dioda D4, oczywiscie na miernik dobra. Dopiero pod napięciem przepuszczała wstecznie w sposób taki ze na wyjsciu kanału pojawiało sie napięcie stałe i bardzo powli rosło do wartosci okolo 6V i nastpenie szybko malało i znow rosło i tak w kółko. Oczywiście zabezbieczneie nie pozwoliło na załączenie ukłądu do pracy.
Skomentuj
-
No właśnie..... zauwayłem (usłyszałem), na bardziej podkręconym volume, gdy skończyła się muzyka, że burczy UNI. Gdy dotyka się potencjometru, buczenie zanika. Gdy zwieram potencjometr z radiatorem kawałekim przewodu, to też burczenie zanika.
Jak podłącze obudowe do masy sygnałowej selektora, to też buczenie znika.
Do UNI mam selektor irka i volumer tom3kk.
Cały UNI ułożony jest jeszcze na desce, w selektorze nie mam zworek celem uziemienia i (jak teraz przeczytałem właśnie) obudowy potka nie mam połączonej do masy.
Obudowa będzie drewniana i raczej zasilania z przewodem uziemiającym nie będzie.
Jak najlepiej te burczenie wyeliminować??
PS>
Najciekawsza jeszcze sprawa.......
nad UNI na ścianie wisi TV LCD z kablówką. Zauważyłęm, że gdy UNI jest włączony, to jeden program, mianowicie TVP INFO :), w tym momęcie śnieży. Gdy uni wyłącze, zakłucenia znikają. Dzieje się tak tylo na TVP INFO, zresztą mam tylko 8 programów :)
Skąd te zakłucenia tylko na tym kanale?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez adam1717Wielkie dzięki, ale skończyłem szkołe elektroniczną :P
A tak poza tym znalazłem problem. Tranzystor T9 i T7 wydawał się sprawny, ale nie był.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez farmi18No właśnie..... zauwayłem (usłyszałem), na bardziej podkręconym volume, gdy skończyła się muzyka, że burczy UNI. Gdy dotyka się potencjometru, buczenie zanika. Gdy zwieram potencjometr z radiatorem kawałekim przewodu, to też burczenie zanika.
Jak podłącze obudowe do masy sygnałowej selektora, to też buczenie znika.
Do UNI mam selektor irka i volumer tom3kk.
Cały UNI ułożony jest jeszcze na desce, w selektorze nie mam zworek celem uziemienia i (jak teraz przeczytałem właśnie) obudowy potka nie mam połączonej do masy.
Obudowa będzie drewniana i raczej zasilania z przewodem uziemiającym nie będzie.
Jak najlepiej te burczenie wyeliminować??
Skomentuj
-
ten dedykowany. W miejsce zwykłego potka, na sześciu przewodzikach 3cm wlutowałem potka z silniczkiem. W sumie volumer to oddzielna sprawa, z któego tylko zasilanie potka idzie. Nie wiem, czy na zwykłym potku, też burczało. No ale na szczeście podłączenie potka do masy sygnałowej sumatora i/lub radiatora eliminuje burczenie.
Skomentuj
-
Witam
Bardzo spodobał mi się projekt tego wzmacniacza. Mam pytanie czy ktoś nie chciałby sprzedać paczuszki z wszystkimi częściami? chodzi mi o coś na wzór kitu ale tylko części, tzn kondensatory rezystory itp. Nie chce chodzić po sklepach i przepłacać, w necie dochodzą koszty przesyłki od kilku sprzedawców, a hurtowo zawsze taniej......
Chyba że ma ktoś jakiś sprawdzony sklep albo sprzedawcę gdzie wszystko można by kupić....
Skomentuj
-
Podejdzie pod UNI?
http://www.akcesoria-cnc.pl/?menu=produkt&id=546
Po wyprostowaniu będzie z 30V ale czy te 3.5A też wzrośnie? Cena jest ciekawa ale te 200VA mnie trochę rozbraja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Amper6Podejdzie pod UNI?
http://www.akcesoria-cnc....=produkt&id=546
Po wyprostowaniu będzie z 30V ale czy te 3.5A też wzrośnie? Cena jest ciekawa ale te 200VA mnie trochę rozbraja.
Już dużo ciekawsze to będzie:
http://allegro.pl/item972322737_tran...v_noratel.html
sam się waham czy nie kupić...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez csbiczekZamieszczone przez Amper6Podejdzie pod UNI?
http://www.akcesoria-cnc....=produkt&id=546
Już dużo ciekawsze to będzie:
http://allegro.pl/item972322737_tran...v_noratel.html
sam się waham czy nie kupić...
Skomentuj
-
Żeby nie było wątpliwości :
Takero uzywal uniampa na trafie 160W 2x35V ktoro teoretycznie nadawalo sie tylko do obciazenia 8omowego ale testy na 4omach tez przeszlo. Z tego co wiem to niektorzy zasilali go z 2x24V co nie stanowi problemu. Wersja na BDW83/84 jest tansza bo te tranzystory sa tansza wtedy stosuje trafo 160W 2x28V i kondensatory w zasilaczu na 40V.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez freediŻeby nie było wątpliwości :
Takero uzywal uniampa na trafie 160W 2x35V ktoro teoretycznie nadawalo sie tylko do obciazenia 8omowego ale testy na 4omach tez przeszlo. Z tego co wiem to niektorzy zasilali go z 2x24V co nie stanowi problemu. Wersja na BDW83/84 jest tansza bo te tranzystory sa tansza wtedy stosuje trafo 160W 2x28V i kondensatory w zasilaczu na 40V.
Skomentuj
-
Wiem,że odpowiedź na moje pytanie jest gdzieś w temacie,ale technologia prze do przodu :wink: i być może dowiem się czegoś ciekawego.
Od kilku dni "katuje"swojego Uni(już zdążyłem spalić tranzystory mocy,przez niedokładne ich przykręcenie do radiatora)ale teraz jest już dobrze,no prawie dobrze.
Otóż przy niewielkim poziomie głośności zauważam spore różnice między kanałami-prawy gra znacznie ciszej i raczej nie jest to spowodowane asymetrią samego układu.Wzmacniacz działa w podstawowym układzie,bez przedwzmacniacza,selektora itp..jest jedynie regulacja głośności na zwykłym węglowym potencjometrze logarytmicznym 50k za całe 4,80 zł,o takim:
i to raczej jego zasługa,wiem że różnice między kanałami mogą sięgać 10%.
Jako,że wkrótce uni dostanie obudowę chciałbym dobrać jakiś w miarę dobry i nie sprawiający ww.problemów potencjometr.Powiedzcie jakie macie typy i doświadczenia w tym temacie
Skomentuj
-
Zamieszczone przez freediPowiedzcie jakie macie typy i doświadczenia w tym temacie
Skomentuj
Skomentuj